11 debat o przyszłości europejskiej gospodarki - EEC Trends już za tydzień

Katowice, 13 stycznia 2022 r.

Poszerza się eksperckie i opiniotwórcze grono gości konferencji EEC Trends. O nowych kierunkach i najważniejszych trendach kształtujących przyszłość europejskiej gospodarki dyskutować będą 20 stycznia 2022 roku w Warszawie, w hotelu Sheraton Grand Warsaw decydenci, przedstawiciele rządu i biznesu. Wydarzenie stanowi wstęp do największego spotkania biznesowego Europy Centralnej – Europejskiego Kongresu Gospodarczego w Katowicach. Trwa rejestracja dla gości.

EEC Trends to cykl debat o perspektywach i kierunkach rozwoju polskiej gospodarki z udziałem partnerów i uczestników Europejskiego Kongresu Gospodarczego. Przedsiębiorcy, inwestorzy, eksperci i decydenci wezmą udział w dyskusjach, z których wnioski nakreślą kształt agendy XIV Europejskiego Kongresu Gospodarczego, który odbędzie się 25-27 kwietnia 2022 r. w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach.

Spotkamy się w gronie ekspertów, aby omówić najbardziej aktualne i ważne tematy dla gospodarki, obecne realia i trendy, które nakreślą ostateczny kształt agendy EEC. Dzięki takiemu podejściu tematyka Kongresu będzie pojemna i adekwatna do oczekiwań i potrzeb biznesu – mówi Wojciech Kuśpik, organizator Europejskiego Kongresu Gospodarczego. – EEC Trends potwierdza, że dialog jest wpisany w DNA Europejskiego Kongresu Gospodarczego – dodaje.

EEC Trends zainauguruje sesja pt.: „Globalne łańcuchy dostaw”. Radykalne zmiany w strategiach importerów i eksporterów odpowiedzią na poważne zaburzenia w łańcuchach dostaw, ciągłość produkcji nadrzędnym celem – jak ją zachować? Samowystarczalność i jej ograniczenia, dywersyfikacja źródeł i dróg, weryfikacja oferty produktowej, aktywne zarządzanie dostawami i ryzykiem, to wybrane z tematów, które przybliżą eksperci.

W sumie w ramach EEC Trends zaplanowano 11 debat. Kluczowe tematy EEC Trends obejmują nowe kierunki i najważniejsze trendy kształtujące przyszłość polskiej i europejskiej gospodarki, ujęte zostały w agendzie w 9 bloków tematycznych: EEC WORLD (globalne łańcuchy dostaw), EEC GREEN (zielona transformacja gospodarki; ESG – nowe ramy strategii biznesowych), EEC DIGITAL (digitalizacja – technologie z potencjałem, e-commerce), EEC ENERGY (ceny energii), EEC INNOVATION (wodór – paliwo przyszłości), EEC INVEST (Polski Ład), EEC WORK (rynek pracy w Polsce), EEC MOVE (logistyka i infrastruktura wobec zmian w łańcuchach dostaw, transport kolejowy).

Uczestnicy EEC Trends 2022, oprócz debat na kluczowe dla gospodarki tematy, będą mogli wysłuchać rozmów 2:1, polemik w wąskim gronie, wystąpień ekspertów. Rozmowy będą transmitowane online i wraz z retransmisjami poszerzą zasięgi wydarzenia.

Udział w EEC Trends wezmą m.in.: Małgorzata Bonikowska, prezes Centrum Stosunków Międzynarodowych, prezes THINKTANK, adiunkt w Akademii Finansów i Biznesu Vistula; Paweł Borys, prezes Polskiego Funduszu Rozwoju; Krzysztof Drynda, prezes Polskiej Agencji Inwestycji
i Handlu; Konrad Hernik, prezes OT Logistics;  Andrzej Kubisiak, zastępca dyrektora Polskiego Instytutu Ekonomicznego; Joanna Maćkowiak-Pandera, prezeska Forum Energii; Michał H. Mrożek, wiceprezes ING Banku Śląskiego; Bartłomiej Pawlak, wiceprezes Polskiego Funduszu Rozwoju; Artur Pollak, prezes APA Group; Artur Popko, prezes Budimex; Mirosław Proppé, prezes Fundacji WWF Polska; Rafał Rudzki, dyrektor ds. ESG w Żabka Polska; Anna Rulkiewicz, prezes LUX MED; prezes zarządu, Pracodawcy Medycyny Prywatnej; Małgorzata Starczewska-Krzysztoszek, wykładowca, Katedra Ekonomii Politycznej, Wydział Nauk Ekonomicznych, Uniwersytet Warszawski; Stanisław Szwed, sekretarz stanu w Ministerstwie Rodziny i Polityki Społecznej; Sebastian Szymanek, prezes Polpharma; Robert Tomanek, rektor Uniwersytetu Ekonomicznego w latach 2016-2020, wiceminister rozwoju, pracy
i technologii w latach 2020-2021; Janusz Władyczak, prezes KUKE; Tomasz Wolanowski, prezes zarządu, ABB; Ireneusz Zyska, sekretarz stanu w Ministerstwie Klimatu i Środowiska, pełnomocnik rządu ds. odnawialnych źródeł energii.

Podczas EEC Trends wręczone zostaną również nagrody „WNP Awards”, dedykowane tym, którzy poprzez swoje działania zmieniają na lepsze polską gospodarkę.

Organizator, w trosce o zdrowie i komfort uczestników EEC Trends, podjął decyzję o wprowadzeniu dodatkowych zasad bezpieczeństwa. W wydarzeniu mogą wziąć udział osoby, które przy wejściu na wydarzenie spełnią jeden z trzech warunków: okażą ważny Unijny Certyfikat Covid; przedstawią potwierdzenie posiadania statusu ozdrowieńca po przebyciu COVID-19 w ciągu ostatnich maksymalnie 6 miesięcy lub pokażą, w wersji elektronicznej bądź papierowej, negatywny wynik testu w kierunku COVID-19 wykonany nie więcej niż 48 godzin przed godziną rozpoczęcia wydarzenia.

Ze szczegółami dotyczącymi zasad bezpieczeństwa można zapoznać się na stronie: trends.eecpoland.eu/2022/pl/zasady-bezpieczenstwa/879/

Rejestracja na wydarzenie odbywa się poprzez formularz dostępny na stronie: trends.eecpoland.eu/2022/pl/rejestracja,1646.html

EEC Trends odbędzie się 20 stycznia 2022 r. w Warszawie, w hotelu Sheraton Grand Warsaw.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.