Certyfikaty Dobry Produkt 2018 iSpożywczego i Handlu

Warszawa, 07 listopada 2018 r.

Warszawa, 7 listopada 2018 – Nowe produkty spożywcze, pomysły na biznes, innowacyjne projekty i najlepsze wdrożenia dedykowane firmom handlowym, a także prężnie rozwijające się przedsiębiorstwa i osobowości kształtujące rynek spożywczy zostały wyróżnione podczas XI ForumRynku Spożywczego i Handlu w Warszawie. Gala z wręczeniem nagród odbyła się 5 listopada br.w warszawskim hotelu Sheraton.

– Sektor spożywczy rozwija się dynamicznie, ale największy wpływ na jego zmiany mają konsumenci, którzy świadomie dokonują wyboru asortymentu. Cieszymy się, że możemy wyróżnić firmy i osoby,które budują polską gospodarkę, przyczyniają się do jej wzrostu, a także w odpowiedzi na zmieniające się trendy i potrzeby konsumentów udoskonalają swoje produkty i oferują nową jakość – mówiła Edyta Kochlewska, redaktor naczelna magazynu Rynek Spożywczy oraz portalu dlahandlu.pl podczas galitowarzyszącej Forum Rynku Spożywczego i Handlu. – Wręczając dzisiejszego wieczoru aż trzy rodzaje nagród wskazujemy wyróżniające się produkty, sprawdzone rozwiązania, sukcesy, a także obiecującestart-upy– dodała.

Celem przyznania Certyfikatów Dobry Produkt jest promocja polskiej żywności i popularyzacjanajlepszych produktów spożywczych, które wyróżniają się jakością, innowacyjnością, ale także tradycyjną i regionalną recepturą. Certyfikat Dobry Produkt daje szansę na wyróżnienie produktu i polecenie go uwadze klientów i kontrahentów.

Certyfikaty Dobry Produkt 2018 przyznane zostały w czterech kategoriach:

Produkt Innowacyjny dla:

– DuoLife RegenOil Liquid Gold firmy DuoLife
– Zdrovita Zioła zamiast soli firmy Nesbru
– Smoothie Great – jabłko, banan, szpinak firmy KGH Polska
– Masło Łosickie dla dzieci ekstra 200 g 82 proc. tł. mlecznego, Zakładów Mleczarskich „Laktopol-A”

Nowy Produkt dla:
– Grano’S Borówkowy firmy Grano’S
– Mini Kiwi, produkowane przez MiniKiwi Farm
– Oliwa w sprayu, firmy Atrium Commercial Management
– Schab delikatny Disney Kitchen produkowany przez Zakłady Mięsne Henryk Kania

– Napój Fructomania, firmy Ewa-Bis

Produkt Tradycyjny i Regionalny dla:

– Smarowidło zimowe z gęsi od Dzieła z Niedział
– Kluski na parze, firmy Buchcik
– Szynka suszona, boczek wędzony i karczek, produkowanego przez ZMB Białystok
– 100 proc. Twaróg Wiejski firmy MILKPOL
– Niepasteryzowany sok z kiszonej kapusty z Doliny Baryczy z Przetwórni Warzyw Michał SznajderKiszone Warzywa z Doliny Baryczy

Produkt Wysokiej Jakości dla:

– Bio Daktynella – krem ze świeżych daktyli z kokosem firmy OrganicHouse
– Złote paluszki rybne firmy FRoSTA
– Magna Olea – portugalska oliwa z oliwek extra virgin firmy ADVANT
– Polskie Fermy Grupa Producentów za Jaja z chowu na wolnym wybiegu Kurka Wolna– Linia budyniów i kisieli „Z serca natury” Delecta, firmy Bakalland

Certyfikat szczególny – przyznany głosami internautów – otrzymała firma MiniKiwi Farm, producent owoców MiniKiwi.

W skład jury, które wyłoniło produkty i firmy nagrodzone Certyfikatem Dobry Produkt 2018, weszli: Jakub Bierzyński, prezes OMD Poland, Magdalena Brzózka, redaktor prowadząca sadyogrody.pl; Stefan Golonka, były prezes Kraft Foods, obecnie członek RN Bakalland, Honorata Jarocka, analityk

Mintel, Renata Juszkiewicz, prezes Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji, Urszula Kłosiewicz-Górecka z Instytutu Badań Rynku, Konsumpcji i Koniunktur, Edyta Kochlewska, redaktor naczelna dlahandlu.pl i magazynu Rynek Spożywczy, Paulina Mroziak, redaktor prowadząca portalspozywczy.pl,Maciej Siejewicz, Marketing and Communication Manager GfK, Rafał Sikora, manager magazynu Rynek Spożywczy, Bartosz Urbaniak, szef Bankowości Agro BNP Paribas na Europę Środkowo-Wschodnią i Afrykę BGŻ BNP Paribas , Andrzej Wojciechowicz, szef firmy doradczej FMCG Business Consulting.

– Nagrody Rynku Spożywczego i Handlu przyznawane są za wspieranie pozytywnych zmian zachodzących w polskim przemyśle i handlu spożywczym. Nagrodami Rynku Spożywczego honorujemy firmy i wydarzenia, które w minionym roku wyróżniły się w polskim sektorze żywnościowym – mówiła zapowiadając kolejne wyróżnienia podczas gali Forum Rynku Spożywczego i Handlu Edyta Kochlewska, redaktor naczelna dlahandlu.pl i magazynu Rynek Spożywczy.

Wyróżnienia przyznane zostały w czterech kategoriach:

Wydarzenie Rynku Spożywczego 2018 – wyróżnienia otrzymali:

Maxima Group – za poszerzenie skali inwestycji na polskim rynku przez przejęcie sieci Stokrotkai zapewnienie firmie stabilnej perspektywy wzrostu.

Colian – za przejęcia na rynku brytyjskim Lilly O'Brien, zwiększanie przychodów, rozwój eksportu orazkolejne plany akwizycyjne. Dzięki akwizycjom Grupa stale zwiększa obecność na rynkach zagranicznych, stając się ambasadorem polskiej branży spożywczej.

Lider Rynku Spożywczego 2018 – wyróżnienie otrzymali:

Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL – za odważny i konsekwentny plan inwestycyjny. Podwojenienakładów inwestycyjnych do rekordowego poziomu 300 milionów zł, by tworzyć produkty coraz wyższej jakości, wpisujące się w rosnące oczekiwania konsumentów.

PKN Orlen – za jasną wizję wspierania polskich producentów poprzez rozwój na stacjach paliw i w sklepach O!Shop oferty polskich produktów, m.in. napojów i soków czy produktów dla wegetarian w oparciu o warzywa od lokalnych dostawców.

Fermy Drobiu Woźniak – za 6-krotną poprawę zysków spółki za 2017 rok dzięki wprowadzeniu markiwłasnej, inwestycjom w nowe technologie oraz dywersyfikacji oferty. Firma poprzez liczne inwestycje aktywnie włączyła się do realizacji trendu rezygnacji z jaj klatkowych.

Innowator Rynku Spożywczego 2018 – wyróżnienie otrzymali:

Bakalland – za odważne wchodzenie w nowe kategorie produktowe: batony proteinowe, bakalie eko i poszerzanie rynków przez tworzenie nowych okazji zakupowych dla bakalii.

Żabka Polska – za stworzenie koncepcji sklepu jutra, wykorzystującego elementy sztucznej inteligencjii zaawansowanych algorytmów, które budują nowe, w pełni spersonalizowane doświadczenie zakupowe dla klientów.

Osobowość Rynku Spożywczego 2018 – wyróżnienie otrzymała:

Teresa Mokrysz – za przekształcenie niewielkiej rodzinnej firmy w kawowe i herbaciane imperium orazstworzenie jednej z najbardziej rozpoznawalnych na świecie polskich marek. Teresa Mokrysz dała siępoznać́ jako odważna innowatorka w świecie biznesu. Od podstaw wybudowała dwa kombinaty produkcyjne na Śląsku, trzeci w Czechach (pod Pragą) rozbudowała. Wdrożyła pionierską technologię wytwarzania półproduktów dla przemysłu spożywczego, wprowadzając Mokate dzięki kolejnyminwestycjom do ścisłej światowej czołówki w tym segmencie rynku.

Podczas gali towarzyszącej Forum Rynku Spożywczego i Handlu 2018 nagrodzono także najlepsze młode firmy, dopiero stawiające pierwsze kroki w biznesie. Wyróżniono start-upy - ich entuzjazm oraz nowatorskie projekty, zarówno spożywcze, jak i wdrożenia dedykowane firmom handlowym.

Nagrody Food & Retail Start-up 2018 otrzymali:

– Zdrowy Smak za stworzenie produktu FIT Bajgiel wiosenny z dodatkiem probiotyków
– Mr Thai za Pad Thai Chicken, tajski makaron ryżowy z warzywami, orzeszkami i kurczakiem
– Love Nature za kwiaty jadalne i przyprawy z kwiatami jadalnymi
 Alma Bonbons za cukierki Diabetki
– Bracia Sadownicy, twórcy produktu Musujące jabłko i czarna porzeczka
– FSi za stworzenie rozwiązania 1koszyk.pl, integrującego bramki płatnicze, przesyłki kurierskiei maszyny paczkowe
– Venturis HoReCa za rozwiązanie KuminSys, które wspiera walkę z marnowaniem żywności
– Surge Cloud za stworzenie inteligentnej półki sklepowej.

Galę towarzyszącą Forum Rynku Spożywczego i Handlu poprowadził Andrzej Polan, kucharz i szefkuchni najbardziej prestiżowych restauracji i hoteli w Polsce oraz postać telewizyjna znana z kącikakulinarnego „Dzień Dobry TVN” i programu „Polska ze smakiem”, emitowanego na antenie kanałutelewizyjnego Kuchnia+.

Forum Rynku Spożywczego i Handlu 2018 to dwa dni debat, warsztatów i spotkań z prezesami i dyrektorami spółek spożywczych i handlowych, ekspertami oraz analitykami rynkowymi. ForumRynku Spożywczego i Handlu 2018 odbyło się w dniach 5-6 listopada br. w hotelu Sheraton Warszawie.

Organizatorem wydarzenia jest Grupa PTWP, wydawca magazynu Rynek Spożywczy i portaludlahandlu.pl.

Więcej szczegółów na stronie wydarzenia: http://www.frsih.pl/pl/

Nowa Polityka Prywatności i klauzule informacyjne

Zarząd PTWP ON-LINE Sp. z o.o.