Twoje konto

Certyfikaty Dobry Produkt 2019 i Nagrody Rynku Spożywczego 2019 oraz Food & Retail Start-up Star 2019 wręczone podczas XII Forum Rynku Spożywczego i Handlu

Warszawa, 06 listopada 2019 r.

Firmy, wydarzenia i pomysły mające szczególny wpływ na rozwój sektora spożywczego i handlu w Polsce, nowatorskie i śmiałe przedsięwzięcia, wrażliwość na potrzeby konsumentów oraz wytyczanie rynkowych trendów – zostały wyróżnione podczas XII Forum Rynku Spożywczego i Handlu. Gala z wręczeniem nagród odbyła się 4 listopada br. w warszawskim hotelu Sheraton.

Rynek konsumencki codziennie stawia nowe wyzwania, jest niezwykle wymagający. Wyróżniamy firmy, produkty, wydarzenia i ludzi, którzy nie tylko podążają za zmianami wdrażając śmiałe rozwiązania, ale również sami wytyczają trendy i najwyższe standardy – mówiła podczas gali towarzyszącej Forum Rynku Spożywczego i Handlu 2019 Edyta Kochlewska, redaktor naczelna magazynu Rynek Spożywczy oraz portalu dlahandlu.pl

Celem przyznania Certyfikatów Dobry Produkt jest promocja polskiej żywności, popularyzacja najlepszych produktów spożywczych, które wyróżniają się jakością, innowacyjnością, ale także tradycyjną i regionalną recepturą. Certyfikat Dobry Produkt daje szansę na wyróżnienie produktu i polecenie go uwadze klientów i kontrahentów.

Certyfikaty Dobry Produkt 2019 przyznane zostały w pięciu kategoriach:

Produkt Innowacyjny dla:

– BeRAW PROBIOTIC COOKIE firmy Purella

– Linia produktów bez laktozy Grupy Mlekovita

– Superfood Bowl firmy Chias Brothers Europe

– Linia budyni proteinowych firmy Intenson Europe.

Nowy Produkt dla:

– Old Friends Kimchi Vegan Spicy firmy Fabryka 111

– VegUp BIO Mango Alphonso produkowane przez firmę Jogurty Magda

– Snajki firmy Snails Garden

– DayUp Protein Boost firmy Arteta.

Produkt Tradycyjny i Regionalny dla:

– Jaja od kury zielononóżki firmy Oldar Group

– Tradycyjna Osełka Masła ekstra 300g Łosickie 82%, Zakładów Mleczarskich LAKTOPOL-A

– Zakwas z kiszonych buraków, produkowany przez Przetwórnię Warzyw Gospodarstwo Rolne Michał Sznajder Kiszone Warzywa z Doliny Baryczy

-– Linia Tradycyjnie Wędzone firmy Dobrowolscy.

Produkt Wysokiej Jakości dla:

– Kombucha Brothers & Sisters firmy Natural Brands

– Linia Czekolad Premium E.Wedel firmy Lotte Wedel

– Kurczak Zagrodowy z Podlasia firmy Sedar

– 1 na 100 Pigwowiec i Miód firmy Browar Kormoran.

Produkt HorecaTrends dla:

– Pastrami firmy Pastrami Deli

– Sok niskosłodzony z jagody kamczackiej firmy Mariola Bielas Cztery Pory Smaku

– Ser Bursztyn Szefa marki Skarby Serowara, Spółdzielczej Mleczarni Spomlek

– Hotz – linia dodatków: chili, pesto, ketchup, chrzan firmy Proco Polska.

Certyfikat przyznany głosami czytelników serwisu portalspozywczy.pl otrzymała linia budyni proteinowych spółki Intenson Europe.

W skład jury, które wyłoniło produkty i firmy nagrodzone Certyfikatem Dobry Produkt 2019, weszli:  Magdalena Brzózka, redaktor prowadząca portal HorecaTrends.pl; Dominik Duraj, szef kuchni restauracji Villa Gardena; David Gaboriaud, trendsetter kulinarny i osobowość telewizyjna; Stefan Golonka, przez 20 lat prezes Kraft Foods, obecnie członek rady nadzorczej Bakallandu; Honorata Jarocka, analityk firmy Mintel; Renata Juszkiewicz, prezes Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji; Urszula Kłosiewicz-Górecka z Instytutu Badań Rynku, Konsumpcji i Koniunktur; Edyta Kochlewska, redaktor naczelna portalu DlaHandlu.pl; Ola Lazar, współzałożycielka akceleratora Food Forward; Szymon Mordasiewicz, dyrektor Panelu Gospodarstw Domowych GfK; Paulina Mroziak, redaktor prowadząca PortalSpożywczy.pl; Rafał Sikora, menedżer w Grupie PTWP; Bartosz Urbaniak, szef Bankowości Agro BNP Paribas na Europę Środkowo-Wschodnią i Afrykę; Andrzej Wojciechowicz, szef firmy doradczej FMCG Business Consulting; Szymon Żółciński, partner w zespole Biznes i innowacje w CRIDO.

Nagrody Rynku Spożywczego i Handlu przyznawane są za wspieranie pozytywnych zmian zachodzących w polskim przemyśle i handlu spożywczym. Nagrodami Rynku Spożywczego honorujemy firmy i wydarzenia, które w minionym roku wyróżniły się w polskim sektorze żywnościowym – mówiła zapowiadając kolejne wyróżnienia podczas gali Forum Rynku Spożywczego i Handlu Edyta Kochlewska, redaktor naczelna dlahandlu.pl i magazynu Rynek Spożywczy. 

Wyróżnienia przyznane zostały w trzech kategoriach:

Wydarzenie Rynku Spożywczego 2019 – wyróżnienia otrzymali:

Ustronianka za przejęcie spółki Hoop Polska od Grupy Kofola. Ta akwizycja ma szansę stać się kamieniem milowym na drodze do zwiększania konkurencyjności Ustronianki poprzez pozyskanie znanych marek i nowoczesnego zakładu produkcyjnego.

Grupa Polmlek za akwizycję określaną mianem „przejęcia dziesięciolecia w branży mleczarskiej”- zakup udziałów w Rolmleczu oraz przejęcie pakietu kontrolnego Lacpolu. Połączenie sił sprawi, że Polmlek będzie dysponował piętnastoma zakładami i staje się wiceliderem rynku. 

Lider Rynku Spożywczego 2019 – wyróżnienie otrzymała:

Firma SuperDrob za zbudowanie silnej pozycji na polskim rynku drobiarskim. W roku 2018 r firma osiągnęła półtora miliarda złotych przychodów. W ciągu ostatnich dwóch lat przeznaczyła znaczące nakłady na zwiększenie mocy produkcyjnych i automatyzację procesów w zakładach w Karczewie i w Łodzi; o jedną trzecią zwiększyła produkcję, przejętego w 2018 roku od Indykpolu, zakładu w Lublinie. SuperDrob zapowiada nowe inwestycje oraz rozmowy z potencjalnymi partnerami do przejęcia. 

Innowator Rynku Spożywczego 2019 – wyróżnienie otrzymała:

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za umiejętność czujnej obserwacji trendów konsumenckich, wprowadzenie na rynek oraz sukcesywną promocję roślinnej alternatywy sera i serków do smarowania pod marką „Bez deka mleka”. Te osiągnięcia dowodzą, że łowicka spółdzielnia jest otwarta na innowacje i przygotowana technologicznie do urozmaicania produkcji; że nadąża za wymaganiami rynku.

Nagrody Rynku Spożywczego i Handlu przyznają redakcje Rynku Spożywczego oraz portali: dlahandlu.pl, horecatrends.pl oraz portaluspozywczy.pl.

Po raz trzeci w historii naszych spotkań, postanowiliśmy także wyróżnić najlepsze młode firmy, stawiające dopiero pierwsze kroki w biznesie. Tytułami Food & Retail Start-up Star nagradzamy start-upy: ich entuzjazm, nowatorskie projekty, zarówno te spożywcze, jak i wdrożenia dedykowane firmom handlowym – mówiła Edyta Kochlewska, redaktor naczelna dlahandlu.pl i magazynu Rynek Spożywczy.

W konkursie Food & Retail Start-up Star nagrodę w kategorii Żywność i napoje otrzymała firma Propss Corp za PROPSS napoje na bazie propolisu, w kategorii Handel i customer experience wyróżnienie otrzymała porównywarka cateringów dietetycznych Dietly.

Galę towarzyszącą XII Forum Rynku Spożywczego i Handlu poprowadził Grzegorz Łapanowski, kucharz, przedsiębiorca, dziennikarz kulinarny, założyciel i prezes Fundacji Szkoła na Widelcu, inicjator Gastro Garden i organizator Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego. Autor licznych książek kulinarnych, a także wielu programów telewizyjnych i radiowych. Juror oraz prowadzący polskiej edycji Top Chef.

Forum Rynku Spożywczego i Handlu 2019 to dwa dni debat, warsztatów i spotkań z prezesami i dyrektorami spółek spożywczych i handlowych, ekspertami oraz analitykami rynkowymi. Forum Rynku Spożywczego i Handlu 2019 odbywa się w dniach 4-5 listopada br. w hotelu Sheraton Warszawie.

Organizatorem wydarzenia jest Grupa PTWP, wydawca magazynu Rynek Spożywczy i portalu dlahandlu.pl, horecatrends.pl oraz portalspozywczy.pl.

Więcej szczegółów na stronie wydarzenia: http://www.frsih.pl/pl/

Informacje dodatkowe