Co wydarzy w Spodku i Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach w drugiej połowie 2019 r.?

Katowice, 04 września 2019 r.

Światowa konferencja, liczne kongresy, targi wystawy i warsztaty, a także koncerty, festiwale, wydarzenia rozrywkowe i sportowe oraz aktywności dla mieszkańców regionu – zarządzająca Spodkiem i Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach (MCK) firma PTWP Event Center zapowiada wydarzenia wpisane do jesienno-zimowej ramówki br. Od maja 2016 r. do czerwca 2019 r. w obiektach zrealizowano 1566 wydarzeń, w których wzięło udział ponad 2,7 mln uczestników.

Różnorodność. To słowo, które najlepiej oddaje skalę i charakter wydarzeń zaplanowanych w Spodku i Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach, w drugiej połowie 2019 roku – mówi Marcin Stolarz, prezes PTWP Event Center, zarządcy obiektów. – Od Światowej Konferencji Antydopingowej WADA, przez szereg branżowych kongresów i konferencji, po imprezy rozrywkowe i sportowe, a także ofertę rekreacyjną dla mieszkańców regionu. Aktualnie kalendarze Międzynarodowego Centrum Kongresowego i Spodka do końca bieżącego roku są wypełnione w 90 procentach – dodaje.

Kilkanaście tysięcy profesjonalistów, pasjonatów i zainteresowanych różnymi branżami odwiedzi do końca 2019 r. Międzynarodowe Centrum Kongresowe w Katowicach uczestnicząc w cyklicznych spotkaniach takich jak m.in.: XXIII Międzynarodowy Kongres Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego, Międzynarodowe Targi Górnictwa, Przemysłu Energetycznego i Hutniczego, VI Europejski Kongres Lean Manufacturing, Impact mobility rEVolution’19 (IMR’19) oraz Europejski Kongres Małych i Średnich Przedsiębiorstw.

Wśród nowych imprez wskazać można m.in.: wydarzenie poświęcone przyszłości budownictwa o nazwie 4 Buildings i towarzyszące mu GoGreen – prezentujące i promujące rozwiązania z zakresu odnawialnych źródeł energii w budownictwie, a także European Cybersecurity Forum – Cybersec oraz największe w kraju Targi dla Mamy i Dziecka MAMAVILLE. W Międzynarodwym Centrum Kongresowym w Katowicach – po raz pierwszy w Polsce – zostanie zorganizowana Światowa Konferencja Antydopingowa WADA 2019 z udziałem około 2 tys. przedstawicieli wszystkich środowisk zaangażowanych w walkę z dopingiem w sporcie z całego globu.

Kalendarium imprez rozrywkowych w Spodku i Międzynarodowym Centrum Kongresowym w drugiej połowie 2019 r. obejmuje cieszące się uznaniem fanów: Disco Attack, Mayday, Rawa Blues Festival i QueFestival, koncerty artystów, wśród których znajdą się: Behemoth, Budka Suflera, Ghost, Kult, Lady Pank, Nocny Kochanek, Nosowska, Ridel for Riedel, Symphonica, Daria Zawialow oraz 2. Tribute to, a także Narodowy Balet Gruzji - Sukhishvili, spektakle teatralne i stand-upy m.in.: „Dwie połówki pomarańczy”, „Alibi od zaraz”, Cejrowski w Katowicach - stand up „Smak Tropików".

Obok imprez wielkich i mniejszych, otwartych i zamkniętych dla publiczności, obiekty oferują różne aktywności dla mieszkańców regionu. Zapraszamy na basen, siłownię, lodowisko, salę gimnastyczną. W miarę możliwości staramy się także organizować zwiedzanie i odrywanie tajemnic – początkowo Spodka, a od niedawna także i Międzynarodowego Centrum Kongresowego – dodaje Marcin Stolarz, prezes PTWP Event Center.

Basen w kompleksie Spodka otwarty jest przez siedem dni w tygodniu. Zajęcia aqua aerobiku odbywają się w każdy wtorek i czwartek. W weekendy oraz, od tego sezonu, także w środy zaplanowano zajęcia nauki pływania dla niemowląt oraz małych dzieci.

Sezon na ślizgawki w Spodku rozpocznie się 6 września br. Rekreacyjna jazda na łyżwach to propozycja dla całych rodzin, grup przyjaciół i znajomych, obejmująca klasyczne ślizgawki, cykliczne „Disco na lodowisku” oraz naukę jazdy dla najmłodszych w towarzystwie pingwinków. Nowością będzie strefa free style dla osób, które chcą skorzystać z zabawy na lodzie w mniej standardowy sposób. W pierwszym półroczu 2019 r. na lodowisku w Spodku odbyło się blisko 222 godzinnych sesji ślizgawek z udziałem ponad 18 tys. mieszkańców miasta i regionu, przeprowadzono 60 treningów dla hokeistów-seniorów (klub w zawodowej lidze) oraz 56 dla drużyn – amatorów.

W pierwszej połowie 2019 roku w Spodku i Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach zrealizowano blisko 325 wydarzeń, w których udział wzięło ponad 600 tys. osób. W wakacyjne weekendy, uczestnicząc w koncepcie pod nazwą Gastro Fajer, tarasy Spodka i Zieloną Dolinę Międzynarodowego Centrum Kongresowego odwiedziło blisko 50 tys. osób.

10 weekendów, łącznie 38 dni jedzenia, picia i fajnego życia – Gastro Fajer w 2019 roku to już nie tylko nocny targ ze street food'em, napojami i muzyką. Nasze przedsięwzięcie stało się zjawiskiem społecznym, angażującym mieszkańców, turystów oraz uczestników innych imprez odbywających się w tym samym czasie w Strefie Kultury – mówi Oskar Olszewski z Gastro Fajer. – Można było spróbować kuchni ponad 40 różnych wystawców, na naszej scenie odbyło się blisko 30 występów muzycznych i artystycznych: koncerty, jam sessions, dj sets, live act, stand up oraz atrakcje dodatkowe jak animacje dla dzieci czy niedzielne treningi sportowe – dodaje.

W ramach Kina Letniego Antyradia, w sąsiedztwie Spodka i Międzynarodowego Centrum Kongresowego (lub jego wnętrzu) odbyło się 10 seansów filmowych z licznie zgromadzoną publicznością.

W pierwszym półroczu 2019 roku Międzynarodowe Centrum Kongresowe zostało członkiem międzynarodowego stowarzyszenia ICCA, które zrzesza obiekty oraz dostawców usług z całego świata. Obiekty zostały także docenione jako miejsca ze szczególnym potencjałem do organizacji różnego rodzaju wydarzeń i wyróżnione tytułem MP Power Multi Venue 2018 w konkursie Meeting Planner Power Awards.

Aktualizowane na bieżąco kalendaria wydarzeń w Spodku i Międzynarodowym Centrum Kongresowym oraz informacje dotyczące infrastruktury dostępnej na co dzień można znaleźć na stronach internetowych: www.spodekkatowice.pl oraz www.mckkatowice.pl.

Nowa Polityka Prywatności i klauzule informacyjne

Zarząd PTWP ON-LINE Sp. z o.o.