Twoje konto

Czy do nazwy Międzynarodowego Centrum Kongresowego w Katowicach dołączy nowa marka?

Katowice, 26 czerwca 2019 r.

Zarządca Międzynarodowego Centrum Kongresowego w Katowicach, firma PTWP Event Center, szuka partnera tytularnego obiektu. Trwają już pierwsze rozmowy z firmami zainteresowanymi wzajemnym wspieraniem się marek. Od maja 2016 roku w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach odbyło się ponad 1200 wydarzeń z udziałem 2,5 mln uczestników.

– Od objęcia w zarządzanie, staramy się wykorzystywać potencjał Międzynarodowego Centrum Kongresowego w Katowicach (38 tys. m2) i połączonego z nim Spodka (29 tys.m2), z roku na rok zwiększając skalę, liczby i kategorie odbywających się w nich wydarzeń. Międzynarodowe Centrum Kongresowe doceniają światowe organizacje – jak np. ONZ, organizatorzy kongresów, konferencji, targów i wystaw, a także imprez rozrywkowych i festiwali. Po trzech latach działalności zbudowaliśmy rozpoznawalną markę z potencjałem na dalszy rozwój i daliśmy się poznać jako sprawny zarządca. To bardzo dobry czas na zaproszenie do współpracy strategicznego partnera wizerunkowego i biznesowego – mówi Marcin Stolarz, prezes zarządzającej obiektami firmy PTWP Event Center. – Jesteśmy przekonani, że takie partnerstwo korporacyjne umożliwi nam dalszy wzrost, unowocześnienie i wzbogacenie oferty, a partnerowi da niepowtarzalną okazję wzmacniania marki, wyjątkowej ekspozycji swoich produktów czy poszerzenia zasięgu dotarcia. Naszą ambicją jest dalszy rozwój obiektu i jego usług oraz współtworzenie nowych wydarzeń, produktów i formatów wraz z potencjalnym partnerem – dodaje.

Rocznie w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach odbywa się blisko 500 wydarzeń z udziałem i 1,2 mln odwiedzających. Wiele imprez ma charakter cykliczny, jak np.: Europejski Kongres Gospodarczy i European Start-up Days (15 tys. uczestników), Intel Extreme Masters i IEM Expo (174 tys. uczestników), 4 Design Days (35 tys. uczestników), ProfiAuto Show (40 tys. uczestników), Festiwal Tauron Nowa Muzyka (25 tys. uczestników) i Fryderyk Festiwal (5 tys. uczestników).

Spodek i Międzynarodowe Centrum Kongresowe to także miejsca wydarzeń organizowanych pod egidą ONZ – w grudniu 2018 r. był to szczyt klimatyczny COP24 (20 tys. uczestników), w 2022 roku odbędzie się Światowe Forum Miejskie. Na listopad br. planowana jest także Światowa Konferencja Antydopingowa.

Wśród koncertów, które odbyły się w przestrzeniach Międzynarodowego Centrum Kongresowego w Katowicach wymienić można występy takich gwiazd jak: Brodka, Gorillaz, Taco Hemingway, Kortez, Kraftwerk, Ania Lipnicka, Nosowska, Organek, Natalia Przybysz, Krzysztof Zalewski oraz Aga Zaryan.

Infrastruktura Międzynarodowego Centrum Kongresowego w Katowicach pozwala na łączenie ze sobą funkcji: targowych, kongresowych, konferencyjnych, bankietowych czy koncertowych. Do dyspozycji organizatorów wydarzeń jest kilkadziesiąt sal o zróżnicowanej powierzchni (od 20 m2 po 8 tys. m2) i charakterze (sale konferencyjne, balowe, wystawiennicza i audiowizualna). Wykorzystując bezpośrednie połączenie ze Spodkiem, Międzynarodowe Centrum Kongresowe w Katowicach staje się jedną z największych aren spotkań kongresowo-wystawienniczych i widowiskowo-sportowych w kraju. Obiekty mogą pomieścić łącznie 26 tys. osób.

Organizatorzy wydarzeń chętnie wykorzystują tę komplementarność: kongresowi goście, po części merytorycznej odbywającej się w Międzynarodowym Centrum Kongresowym, chętnie biorą udział w wieczornych eventach rozrywkowych w Spodku. Z kolei koncertom i wydarzeniom sportowym odbywającym się w kultowej hali towarzyszą spotkania, bankiety i konferencje realizowane w Międzynarodowym Centrum Kongresowym. Za możliwość łączenia organizacji różnych form spotkań w jednej lokalizacji Międzynarodowe Centrum Kongresowe i Spodek w Katowicach zostały wyróżnione tytułem MP Power Multi Venue 2018 w konkursie Meeting Planner Power Awards.

– Partnera tytularnego Międzynarodowego Centrum Kongresowego w Katowicach szukamy w trybie bezprzetargowym, naszą intencją jest podpisanie umowy na okres 3-5 lat. Jedną z największych korzyści sponsora może być połączenie nazw – firmy i obiektu. Prowadzimy już pierwsze rozmowy z zainteresowanymi podmiotami – dodaje Marcin Stolarz, prezes PTWP Event Center.

Międzynarodowe Centrum Kongresowe w Katowicach i Spodek od maja 2016 roku zarządzane są przez firmę PTWP Event Center, spółkę należącą do Grupy PTWP, która posiada kilkunastoletnie doświadczenie w organizacji wydarzeń biznesowych. Obiekty mają wspólnego właściciela – Miasto Katowice.

Kontakt dla podmiotów zainteresowanych wzajemnym wspieraniem się marek: wspolpraca@mckspodek.pl.