Czy wszyscy mamy Hashimoto? Wykłady otwarte dla mieszkańców regionu na IV Kongresie Wyzwań Zdrowotnych (Health Challenges Congress – HCC) w Katowicach

Katowice, 04 marca 2019 r.

Medycyna, etyka, prawo, żywienie w czasie choroby, wybrane zagadnienia terapeutyczne, w tym m.in. choroby tarczycy, nadmiar testosteronu u kobiet, rak piersi, borelioza – to wybrane z tematów wykładów otwartych podczas IV Kongresu Wyzwań Zdrowotnych (Health Challenges Congress - HCC). Wydarzenie z udziałem ministra zdrowia Łukasza Szumowskiego odbędzie się w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach, 7-8 marca 2019 r.

Stan zdrowia współczesnych społeczeństw nie zależy wyłącznie od samej medycyny oraz sposobu zorganizowania i finansowania systemu opieki zdrowotnej. Równie ważne jest budowanie powszechnej świadomości znaczenia zdrowego stylu życia, profilaktyki i szeroko rozumianych działań zapobiegających chorobom.

Medycyna naprawcza wszystkiego za nas nie załatwi. Ważne jest to, jak żyjemy, jak się odżywiamy, czy jesteśmy aktywni fizycznie. Bierzmy swoje zdrowie we własne ręce – apel ekspertów Rady Naukowej Kongresu Wyzwań Zdrowotnych zaowocował konkretnym działaniem. Mając na uwadze znaczenie edukacji zdrowotnej społeczeństwa, organizatorzy IV Kongresu Wyzwań Zdrowotnych wzbogacili program wydarzenia o nowy punkt.

Drugiego dnia kongresu, 8 marca 2019 r., oprócz sesji dla osób profesjonalnie związanych z szeroko rozumianą ochroną zdrowia, odbędzie się cykl paneli i wykładów otwartych dla pacjentów
i mieszkańców regionu zainteresowanych tematyką zdrowotną.

– Podobnie jak w trakcie poprzednich edycji kongresu, stwarzamy wszystkim chętnym okazję do wysłuchania znakomitych specjalistów w różnych dziedzinach medycyny. Naprawdę, warto skorzystać
z takiej okazji i zajrzeć 8 marca do Międzynarodowego Centrum Kongresowego w Katowicach. Wstęp na bezpłatne wykłady nie wymaga rejestracji. Otwarte dla publiczności sesje trwać będą od godz. 15.15 do 16.45 – zaprasza Wojciech Kuta, redaktor naczelny magazynu i portalu Rynek Zdrowia.

Podczas sesji edukacyjnej pt.: „Endokrynologia – wybrane zagadnienia terapeutyczne“ omówione zostaną choroby tarczycy. Na pytanie czy wszyscy mamy Hashimoto? odpowiadał będzie Czesław Marcisz, kierownik Zakładu Gerontologii i Pielęgniarstwa Geriatrycznego Wydziału Nauk o Zdrowiu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.

O tym, czy nadmiar testosteronu u kobiet jest kolejną epidemią XXI wieku mówić będzie Violetta Skrzypulec-Plinta, prorektor ds. rozwoju i promocji uczelni, kierownik Katedry Zdrowia Kobiety Wydziału Nauk o Zdrowiu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.

Na pytanie o witaminę D – czy jest bezpieczna w każdym wieku? odpowie Joanna Głogowska-Szeląg
z Katedry Patofizjologii i Endokrynologii Wydziału Lekarskiego z Oddziałem Lekarsko-Dentystycznym
w Zabrzu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach.

Wykład otwarty pt.: „Nie ma leczenia bez żywienia. Jak wesprzeć pacjenta na każdym etapie choroby?“ poprowadzą eksperci Poradni Żywieniowej Nutrimed. Medycyna, etyka, prawo, dylematy sytuacji skrajnych – od nieosiągalnych metod leczenia do uporczywych terapii – to tematy, które poruszy Krzysztof Składowski, dyrektor Centrum Onkologii – Instytutu im. Marii Skłodowskiej-Curie, Oddział
w Gliwicach. Kolejny aspekt: „Między przysięgą Hipokratesa a prawami i wyborem pacjenta“ omówi Zbigniew Kuzyszyn, zastępca Naczelnego Rzecznika Odpowiedzialności Zawodowej Naczelnej Izby Lekarskiej. Współeczesne wyzwania w edukacji zdrowotnej Polaków przybliży uczestnikom wykładów Jacek Kozakiewicz, wiceprezes Naczelnej Rady Lekarskiej.

W debacie poświęconej narastającemu problemowi Alkoholowego Zespołu Płodowego (Fetal Alcohol Syndrome – FAS), jednej z niewielu chorób wrodzonych dziecka, na którą matka ma całkowity wpływ, udział wezmą Krzysztof Brzózka, dyrektor Państwowej Agencji Rozwiązywania Problemów Alkoholowych, Agnieszka Drosdzol-Cop, kierownik Zakładu Patologii Ciąży Wydziału Nauk o Zdrowiu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach, Teresa Jadczak-Szumiło, psycholog z Fundacji „Rodzina od A do Z” oraz Andrzej Urbanik, prezes Polskiego Lekarskiego Towarzystwa Radiologicznego, kierownik Katedry Radiologii Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego, który dodatkowo przeprowadzi wykład o radiologii – o czym powinni wiedzieć pacjenci i specjaliści.

W ramach IV Kongresu Wyzwań Zdrowotnych, w przypadający 8 marca Dzień Kobiet, pod hasłem
„O mastektomii, raku piersi“ odbędą się także Spotkania Medyczne im. Krystyny Bochenek z udziałem: Karoliny Donocik z zespołu Breast Unit przy Centrum Onkologii – Instytut w Gliwicach, Krzysztofa Składowskiego, dyrektora Centrum Onkologii – Instytut im. Marii Skłodowskiej-Curie, Oddział
w Gliwicach oraz Katarzyny Stachowicz, inicjatorki projektu „Pokonaj Raka Piersi”.

O dylematach terapeutycznych boreliozy, kleszczach i ich roli w transmisji chorób oraz boreliozie z Lyme opowie Krzysztof Solarz, kierownik Zakładu Parazytologii Wydziału Farmaceutycznego z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej w Sosnowcu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach. Zagadnienia farmakoterapii w boreliozie, wielolekowości oraz skutki niewłaściwiego stosowania terapii lekowej przybliży Jerzy Jaroszewicz, kierownik Katedry i Oddziału Klinicznego Chorób Zakaźnych i Hepatologii Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.

IV Kongres Wyzwań Zdrowotnych to dwa dni dyskusji o najważniejszych wyzwaniach, przed jakimi na co dzień stają zarówno osoby zawodowo związane z ochroną zdrowia w Polsce, jak i pacjenci. W dniach
7-8 marca br., Międzynarodowe Centrum Kongresowe w Katowicach, stanie się miejscem wielosektorowej debaty przedstawicieli różnych środowisk związanych z ochroną zdrowia. Na agendę wydarzenia złoży się ok. 60 sesji w pięciu głównych blokach zagadnień: polityka zdrowotna, finanse
i zarządzanie, terapie, nowe technologie w medycynie oraz edukacja. Wydarzeniu towarzyszyć będzie Konferencja Nowe Technologie w Schorzeniach Sercowo-Naczyniowych (NTEC) i konkurs Start-Up Med.

W IV Kongresie Wyzwań Zdrowotnych w Katowicach udział weźmie Łukasz Szumowski, minister zdrowia. Grono blisko 400 prelegentów, którzy podzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem tworzą specjaliści reprezentujący kilkanaście dyscyplin medycznych, a także przedstawiciele świata nauki, gospodarki, biznesu, finansów, rynku ubezpieczeniowego, organizacji pozarządowych, polityki, administracji państwowej i samorządowej.

Organizatorem Kongresu Wyzwań Zdrowotnych jest Grupa PTWP, wydawca m.in. magazynu Rynek Zdrowia i portalu rynekzdrowia.pl.

Więcej o Kongresie Wyzwań Zdrowotnych i wydarzeniach towarzyszących: www.hccongress.pl

Nowa Polityka Prywatności i klauzule informacyjne

Zarząd PTWP ON-LINE Sp. z o.o.