European Economic Congress 2019

Katowice, 14 listopada 2018 r.

Europejski Kongres Gospodarczy 2019 w dniach 13-15 maja

Katowice, 14 listopada 2018 r. – XI Europejski Kongres Gospodarczy (EEC – European Economic Congress), największa impreza gospodarcza w Europie Centralnej, odbędzie się w dniach 13-15 maja 2019 r. w Międzynarodowym Centrum Kongresowym i w Hali Widowisko-Sportowej Spodek w Katowicach. Po raz czwarty wydarzeniu towarzyszyć będą European Start-up Days.

– Już za pół roku, już po raz jedenasty, spotkamy się w szerokim, opiniotwórczym, międzynarodowymgronie na Europejskim Kongresie Gospodarczym w Katowicach. W dniach 13-15 maja 2019 r. będziemy wymieniać się doświadczeniami i wiedzą, dyskutować o najważniejszych dla europejskiej gospodarki kwestiach, sprawach istotnych dla rozwoju naszego kraju, a także problemach i wyzwaniach w prowadzeniu biznesu z punktu widzenia „przeciętnego przedsiębiorcy” – mówi Wojciech Kuśpik, prezes Grupy PTWP, inicjator Europejskiego Kongresu Gospodarczego.

Obecnie trwają prace nad zakresem tematycznym i agendą wydarzenia. Intencją organizatorówEuropejskiego Kongresu Gospodarczego jest, by łączyć nowe zagadnienia z wciąż aktualnymi problemami oraz aspektami poruszanymi podczas wcześniejszych kongresowych debat.

– Czerpiąc z doświadczenia dziesięciu edycji spotkań, postaramy się wyprzedzić rzeczywistość, wskazać trendy i zjawiska, które mogą zmienić obraz życia gospodarczego, także w jego społecznym kontekście. W tworzeniu agendy Europejskiego Kongresu Gospodarczego biorą udział liczni partnerzy. Jesteśmyotwarci na współpracę, do której zapraszamy – dodaje Wojciech Kuśpik.

Wśród wydarzeń towarzyszących XI Europejskiemu Kongresowi Gospodarczemu już teraz wymienić można spotkanie młodego i innowacyjnego biznesu z przedstawicielami korporacji w ramach
IV European Start-up Days (14-15 maja 2019 r.) oraz piątą odsłonę Projektu EEC – Liderzy Przyszłości,który zachęca młodych ludzi do udziału w życiu publicznym, inspiruje do działania i promuje aktywnąpostawę obywatelską.

Ostatnia, jubileuszowa X edycja Europejskiego Kongresu Gospodarczego (14-16 maja 2018 roku)zgromadziła rekordową liczbę ponad 11,5 tys. uczestników. Odbywające się równolegle w SpodkuEuropean Start-up Days odwiedziło ponad 2,5 tys. osób, a w Projekcie EEC – Liderzy Przyszłości uczestniczyło 2 tys. studentów.

***

Europejski Kongres Gospodarczy (European Economic Congress – EEC) w Katowicach to trzydniowy cykl debat,spotkań i wydarzeń towarzyszących z udziałem ponad 11,5 tysiąca gości z Polski, Europy, świata. W ponad 150sesjach bierze co roku udział kilkuset panelistów, a także komisarze unijni, premierzy i przedstawiciele rządów państw europejskich, prezesi największych firm, naukowcy i praktycy, decydenci, mający realny wpływ na życie gospodarcze i społeczne. W opiniotwórczym gronie, w formie otwartej debaty publicznej, prowadzone sąrozmowy o kwestiach najistotniejszych dla rozwoju Europy. Europejski Kongres Gospodarczy został uznany zaforum jednej z najbardziej reprezentatywnych dyskusji o przyszłości Europy. Tezy wystąpień najważniejszych uczestników są często cytowane i szeroko komentowane.

Europejskiemu Kongresowi Gospodarczemu towarzyszy European Start-up Days – spotkanie młodegoi innowacyjnego biznesu z przedstawicielami korporacji, w którym udział bierze ponad 2,5 tys. uczestników.

Organizatorem Europejskiego Kongresu Gospodarczego, od pierwszej edycji w 2009 roku, jest Grupa PTWP SA.

Więcej informacji o Europejskim Kongresie Gospodarczym – www.eecpoland.eu

Nowa Polityka Prywatności i klauzule informacyjne

Zarząd PTWP ON-LINE Sp. z o.o.