EXPOGołębie – targi wysokich lotów. Gołębie pocztowe zagościły w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach

Katowice, 14 stycznia 2022 r.

Ponad 100 wystawców, 1800 najpiękniejszych i najszybszych gołębi pocztowych oraz 8,6 tys. uczestników zgromadziły 13. Międzynarodowe Targi Gołębi Pocztowych EXPOGołębie oraz 70. edycja Ogólnopolskiej Wystawy Gołębi Pocztowych. Wydarzenie po raz pierwszy odbyło się w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach z zachowaniem obowiązujących zasad bezpieczeństwa epidemicznego.

– 13. edycja Międzynarodowych Targi Gołębi Pocztowych była pod każdym względem wyjątkowa. Pasjonaci gołebi mogli znowu spotkać się po długiej przerwie wywołanej pandemią, aby wymienić się wiedzą i doświadczeniem. Nowością targów w tym roku była przede wszystkim lokalizacja. Wystawcy i odwiedzający docenili nowoczesne wnętrza Międzynarodowego Centrum Kongresowego oraz usytuowanie obiektu w samym centrum Katowic – Marta Ostaszewska, Project Manager EXPOGołębie.

Przez trzy dni (7-9 stycznia 2022 r.) przestrzeń Międzynarodowego Centrum Kongresowego wypełniło ponad 100 stoisk z nowościami produktowymi, innowacyjnymi rozwiązaniami dla hodowców, a także bogatą ekspozycją gołębi pocztowych z najbardziej cenionych hodowli na świecie. Zwiedzający mieli okazję zaopatrzyć się we wszystko, co niezbędne jest w hodowli – od gołębnika i jego wyposażenia, przez odżywki, leki, karmę, środki czystości, po systemy zegarowe oraz transportowe do przewozu gołębi pocztowych. Targi były okazją do podzielenia się specjalistyczną wiedzą na temat pielęgnacji i hodowli gołębi, a także wymiany doświadczeń i spotkań z przedstawicielami branży.

EXPOGołębie to najważniejsze wydarzenie dla miłośników gołębi pocztowych w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej. W tym roku swój udział wzięło wielu znanych wystawców z kraju i zagranicy. Nie zabrakło także najlepszych hodowców z Polski, którzy otrzymali puchary za swoje osiągnięcia podczas uroczystych gali Dekoracji Mistrzów 2020 i 2021. Największym zainteresowaniem odwiedzających cieszyła się 70. Ogólnopolska Wystawa Gołębi Pocztowych, na której zaprezentowanych zostało 1 800 czempionów.

– Targi gołębi pocztowych to zupełnie nowy obszar porfolio Grupy PTWP, tym bardziej cieszy nas fakt, że zmiana miejsca spotkała się z pozytywnym odbiorem. Dokładamy wszelkich starań, aby kontynuować piękną, wielopokoleniową tradycyję hodowli gołębi, już dziś zapraszamy na przyszłoroczną edycję – dodaje Wojciech Kuśpik, prezes Grupy PTWP.

W związku z sytuacją epidemiczną organizatorzy zachowali szczególne środki bezpieczeństwa. Uczestnicy targów, zarówno wystawcy, jak i zwiedzający musieli okazać dowód szczepienia, negatywny test na COVID-19 lub potwierdzenie bycia ozdrowieńcem. Na terenie hali obowiązywał nakaz noszenia maseczek, zachowania dystansu oraz dezynfekcji rąk.

Organizatorem Międzynarodowych Targów Gołębi Pocztowych EXPOGołębie jest Grupa PTWP. Organizatorem 70. Ogólnopolskiej Wystawy Gołębi Pocztowych jest Polski Związek Hodowców Gołębi Pocztowych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.