Twoje konto

Food Show - impreza ze smakiem już w ten weekend w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach

Katowice, 14 marca 2017 r.

Co najbardziej lubią gotować Jolanta Kleser, Paweł Łukasik, Andrzej Polan, Grzegorz Targosz i Tomasz Woźniak? Czy deser może być zdrowy? Jak smakuje wegańskie curry? W jaki sposób zrobić dobre zdjęcie kulinarne? 17 i 18 marca na mieszkańców regionu w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach czekać będą m.in. targi żywności, spotkania z blogerami i mistrzami kuchni, warsztaty, pokazy gotowania, konkursy, degustacje oraz porady z zakresu diety roślinnej. Wszystko to w ramach Food Show - kulinarnego święta, jakiego na Śląsku jeszcze nie było.

Wielbiciele mięsa i weganie, kulinarni tradycjonaliści i poszukiwacze nowinek, fani telewizyjnych programów kulinarnych i najmłodsi smakosze – podczas dni otwartych Food Show w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach każdy znajdzie coś dla siebie.

Wydarzenie będzie okazją do spotkania z mistrzami kuchni, znanymi z blogów, książek kucharskich i programów telewizyjnych.

Gościem specjalnym Food Show będzie Andrzej Polan, wieloletni szef kuchni w prestiżowych hotelach, prowadzący programy kulinarne w TVN i Kuchni+, właściciel restauracji Mała Polana Smaku. W sobotę 18 marca uczestnicy Food Show będą mogli zobaczyć, jak gotuje, podczas otwartego pokazu w specjalnie zaaranżowanym Centrum Kulinarnym.

Swój pokaz w sobotę będą mieli również Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz, autorzy bloga gotowaniezpasja.pl oraz książek „Kipi kasza” i „Retro warzywa”. W Międzynarodowym Centrum Kongresowym będzie można ich spotkać już w piątek, 17 marca – na scenie wystawienniczej opowiedzą o kulisach powstawania swoich książek i popularnego bloga kulinarnego.

Zwiedzający podglądać przy pracy będą mogli również Jolantę Kleser, właścicielkę katowickiej Pracowni Smaku i uczestniczkę programu Master Chef, która – poza pokazem kulinarnym – w sobotę dodatkowo poprowadzi również warsztaty gotowania dla dzieci. Nie będzie to jedyna propozycja dla najmłodszych w ramach Food Show.

Z myślą o małych smakoszach przygotowana zostanie Strefa Dziecka. Odbędą się w niej warsztaty fundacji Szkoła na Widelcu: „MiksuJEMY. Odkrywamy smaki. Miksujemy je w koktajlach i sałatkach”. Dzieci dowiedzą się, które produkty są naturalnie słodkie, a które słone, kwaśne czy gorzkie, a następnie przygotują z nich kolorowe potrawy. Przy stanowisku fundacji Szkoła na Widelcu będzie można także skorzystać z porad dietetyka.

Swoje warsztaty pt. „Owocowe szaleństwo deserowe” poprowadzi również fundacja Iskierka. W ramach zajęć dzieci przygotują zdrowe desery, a rodzice uzyskają porady i wskazówki doradcy żywieniowego oraz zapoznają się z poradnikiem kulinarnym JedzONKO, zawierającym przepisy na potrawy wspierające zdrowienie dzieci chorych onkologicznie, polecane również dla dzieci zdrowych.

Na warsztaty dla dzieci obowiązują wcześniejsze zapisy, szczegóły znajdują się pod adresem: http://www.foodshow.pl/2017/pl/warsztaty-dla-dzieci/164/.

Dużo miejsca w programie dni otwartych poświęcone będzie nowym trendom kulinarnym i diecie roślinnej.

W sobotę o zaletach kuchni wegetariańskiej i wegańskiej opowiedzą Karolina i Maciej Szaciłło, autorzy bloga medytujemy.pl i książkowych bestsellerów: „Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem” oraz „Jem (to co) kocham i chudnę”.

W piątek i w sobotę Katarzyna Gubała, culinary content director Wydawnictwa Burda i redaktor naczelna Magazynu Slowly Veggie porozmawia o diecie roślinnej z Mirelą Batog, diet coachem i redaktorką Slowly Veggie. W sobotę na scenie wystawienniczej odbędzie się panel dyskusyjny „Zdrowe zamienniki w kuchni roślinnej”, z udziałem redaktorek Magazynu Slowly Veggie oraz Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza. Redakcja zaprasza również w sobotę na pokaz zdrowej i sezonowej kuchni w Centrum Kulinarnym. Zdrowo gotować dla publiczności będzie także Tomasz Woźniak, podróżnik i szef kuchni, autor książek, prowadzący programy kulinarne w TVN Style. Uczestnikom Food Show zaproponuje rożne pomysły na „kuchnię w biegu”.

Podczas dni otwartych Food Show redakcja Slowly Vegge na scenie premium poprowadzi panele dyskusyjne dotyczące obecności branży HoReCa w mediach społecznościowych oraz w mediach kulinarnych a także prezentację z poradami z zakresu fotografii kulinarnej. Rozmowy dotyczyć będą m.in. tego, jak zaistnieć PR-owo, jak kontaktować się z mediami, blogerami i influencerami, jak prowadzić kampanie w mediach społecznościowych oraz jakie są bezkosztowe formy promocji.

Food Show to również konkursy z nagrodami na stoisku Wydawnictwa Burda, warsztaty kulinarne z Adrianem Feliksem dla szkół gastronomicznych, wystąpienie przedstawicieli Stowarzyszenia Otwarte Klatki, a także pokazy kulinarne na stoisku Strusiej Krainy – partnera wydarzenia, który odkryje przed amatorami kulinarnych nowinek smak przyrządzanego na wiele sposobów mięsa strusia.

W dniach 17-18 marca br. Food Show gościć będzie również w Międzynarodowym Centrum Kongresowym III edycję festiwalu kulinarnego FOOD FEST!Katowice. Podobnie, jak w latach ubiegłych, cieszący się dużą popularnością festiwal slow i street food’u zgromadzi najlepsze restauracje, bistra, food trucki, a także producentów i dystrybutorów regionalnych produktów z Polski i z całego świata. Nie zabraknie również świeżych produktów sprzedawanych bezpośrednio przez rolników. Obecność potwierdziły food trucki: Calavera Mexican Grill, Curry Point, Królleski Burger, Kurtosz Kołacz, Mięsko, Papuvege, Robimy Pierogi, Tentego Food & Drinks, Unico Food Truck, Wusztzkarry. Wśród wystawców znajdą się również: A-mesa (Art FOOD), Barefoot Wine, Browar Hajer, Hemp Center, NOMAK, Okiem i Brzuchem, Ottomańska Pokusa, Petit Bistro, Soupstancja, Sushi Do.

Swoje produkty i usługi w Międzynarodowym Centrum Kongresowym zaprezentuje ponadto kilkudziesięciu wystawców związanych z branżą gastronomiczną.

– Program dni otwartych Food Show podąża za tym wszystkim, co dzieje się w tej chwili na rynku żywności i kulinariów – mówi Edyta Kochlewska, redaktor naczelna magazynu „Rynek Spożywczy“ i serwisu portalspozywczy.pl. – Zapraszamy do Międzynarodowego Centrum Kongresowego w Katowicach pasjonatów gotowania i dobrego jedzenia. Ucztować będziemy w doborowym towarzystwie ludzi, którzy wynieśli jedzenie do rangi sztuki – dodaje.

Na wydarzenie zapraszają gwiazdy kulinariów:
Dominik Duraj - https://www.facebook.com/FoodShowPL/videos/1092250914220063/
Adrian Feliks - https://www.facebook.com/FoodShowPL/videos/1090385287739959/
Andrzej Polan - https://www.facebook.com/FoodShowPL/videos/1095065660605255/

Food Show 2017 to pierwsza edycja zorganizowanego w nowatorskiej formule wydarzenia dla biznesu spożywczego, branży HoReCa oraz całego sektora kulinariów, która odbędzie się w dniach 16-18 marca br. w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach.

Galeria zdjęć