Gwiazdy architektury i designu z całego świata na 4 Design Days 2020 w Katowicach

Katowice, 16 stycznia 2020 r.

Amerykański krytyk architektury i pisarz – Aaron Betsky; austriacki mistrz architektury – Dietmar Eberle; dyrektor Zaha Hadid Architects, jednej z najbardziej znanych pracowni architektonicznych na świecie – Filippo Innocenti; duet berlińskich architektów – Matthew Griffin i Britta Jürgens z pracowni Deadline Architekten; ceniona projektantka ze Szwecji – Anna Seitzberg; wpływowa architektka z Indii – Brinda Somaya oraz szef londyńskiego oddziału pracowni Chapman Taylor – Peter Farmer – to wybrani goście specjalni nadchodzących 4 Design Days w Katowicach. Między 6. a 9. lutego 2020 roku w kilkudziesięciu sesjach i debatach weźmie udział ponad 300 prelegentów.

4 Design Days 2020 w Międzynarodowym Centrum Kongresowym i Spodku w Katowicach, największe w tej części Europy międzynarodowe wydarzenie rynku nieruchomości, architektury, wnętrz i wzornictwa, rozpocznie debata o architekturze w erze gospodarki zrównoważonego rozwoju.

Najbardziej zrównoważoną architekturą jest ponowne wykorzystanie tego, czym już dysponujemy. Nawet jeżeli budynek jest zeroenergetyczny, jego budowa czy związany z nią transport wciąż będą generować ogromny ślad węglowy i powodować deficyt zasobów. Najpierw powinniśmy wykorzystywać ponownie to, co już mamy. Myślę, że architekci powinni zastanowić się dwa razy, a potem kolejne trzy razy, a następnie jeszcze raz, zanim zaprojektują nowy budynek – mówi Aaron Betsky, krytyk architektury, pisarz, jeden z prelegentów sesji inauguracyjnej 4 Design Days 2020 w Katowicach.

O tym, ile lat żyją współczesne budynki, dlaczego warto przedłużyć ich cykl trwania oraz jak projektować, by obiekty nadążały za zmianami społecznymi, gospodarczymi i technologicznymi, dostosowując się do nowych funkcji, 6 lutego br., dyskutować będą także: Dietmar Eberle, architekt, współzałożyciel Baumschlager Eberle Architects (austriacka pracownia, której projektanci tworzą budynki zrównoważone w najszerszym tego słowa znaczeniu, uwzględniając uwarunkowania środowiskowe, aspekty kulturowe, społeczne i estetyczne), Matthew Griffin i Britta Jürgens, architekci Deadline Architekten, Brinda Somaya, główny architekt Somaya & Kalappa Consultants, Szymon Wojciechowski, architekt, współwłaściciel, prezes APA Wojciechowski oraz Jacek Siwiński, dyrektor generalny VELUX Polska.

Tematy kilkudziesięciu sesji dyskusyjnych i prezentacji zaplanowanych na dni 6-9 lutego 2020 r. koncentrować się będą wokół zrównoważonego rozwoju w budownictwie i architekturze, odpowiedzialnego projektowania, które uwzględnia długie życie budynków, budowania z myślą o ograniczeniu ingerencji w środowisko naturalne.

Jako projektanci bezwzględnie powinniśmy dążyć do zrównoważonego rozwoju: edukować innych i cały czas zdobywać nową wiedzę – zaznacza Anna Seitzberg, Senior Interior Architect w pracowni Tillberg Design of Sweden, gość specjalny 4 Design Days 2020. 7 lutego 2020 weźmie udział w dyskusji „Projektowanie, które wyraża sprzeciw jednorazowości".

4 Design Days to także dyskusje o designie i roli designera we współczesnych świecie.

Design to taka profesja, którą się żyje. Nie da się nie zabrać jej do domu, nie myśleć prowadząc samochód czy gotując zupę – mówi dr Krystyna Łuczak-Surówka, historyk i krytyk designu. 7 lutego br. weźmie udział w wystąpieniach #onstage. Kariera. Design jest kobietą.

Podczas czterech dni wydarzenia nie zabraknie debat o osiągnięciach kobiet w architekturze i designie, historii sukcesów najbardziej cenionych architektek i projektantek, rozmów o inspiracjach, wyzwaniach, trendach.

Na 4 Design Days 2020 wiedzą i doświadczeniem podzielą się także m.in.: Izabela Bołoz, projektantka, Ondřej Chybik, współzałożyciel, architekt Chybik+Kristof Architects & Urban Designers, Ewa Czerny, architekt CZERNY DESIGN, Dominik Darasz, architekt, partner Horizone Studio, członek MRIAI, MOIA oraz Royal Association of Swedish Architects SAR, Peter Farmer, dyrektor, Londyn, Chapman Taylor, Ewa Gołębiowska, dyrektor Zamku Cieszyn, Oskar Grąbczewski, architekt, właściciel OVO Grąbczewscy, Jadwiga Husarska-Sobina, CEO Husarska Design Studio, Filippo Innocenti, Director Zaha Hadid Architcects, Robert Konieczny, architekt, założyciel KWK Promes, Tomasz Konior, architekt, urbanista, założyciel, właściciel Konior Studio, Dorota Koziara, projektantka, artystka, architektka wnętrz, Ewa Kuryłowicz, architekt Kuryłowicz & Associates, Robert Majkut, CEO, Head of Design Robert Majkut Design; Mateusz Mastalski, Lead Design Architect, Competitions, Senior Architect MAA Henning Larsen, Magdalena Lubińska, Design Manager Code design, Krystyna Łuczak-Surówka, historyk i krytyk designu, Gosia i Tomek Rygalik, projektanci ze Studia Rygalik, Natalia Suwalski, projektantka, Marcin Szczelina, krytyk i kurator architektury, Jerzy Szczepanik-Dzikowski, architekt, JEMS Architekci, Marek Wawrzyniak, architekt prowadzący, współzałożyciel TOPROJEKT, Oskar Zięta, architekt, projektant, założyciel Zieta Prozessdesign.

Pierwsze dwa dni 4 Design Days (6-7 lutego 2020 r.) adresowane są do profesjonalistów zajmujących się nieruchomościami, architekturą oraz wzornictwem. Sobota i niedziela (8-9 lutego 2020 r.) to dni otwarte 4 Design Days dla mieszkańców regionu, gości z kraju i z zagranicy. Uzupełnieniem oferty ponad 300 wystawców obecnych na 4 Design Days będą targi niezależnego designu pod nazwą Design 4you.

Dyskusjom i targom towarzyszyć będą wystawy, warsztaty, spotkania z projektantami oraz gale m.in.: 5. edycji konkursu Property Design Awards, który wyłoni obiekty i przestrzenie z najlepszą architekturą i designem w Polsce oraz ich twórców, a także finału konkursu „Meble Plus - Produkt Roku" – najstarszego plebiscytu dedykowanego branży meblarskiej w kraju. Podczas 4 Design Days 2020 odbędzie się także finał konkursu DESIGN-it-UP – Projekt na starcie 2020.

Agenda czterodniowego spotkania obejmuje także kolejne edycje konferencji: Property Forum Katowice i Housemarket Forum Silesia wraz z konkursem Housemarket Silesia Awards 2020, przegląd najbardziej spektakularnych inwestycji i projektów ostatniego roku, wystąpienia znanych i cenionych architektów z Polski i zagranicy oraz wywiady z wybitnymi designerami.

Podczas ubiegłorocznej edycji 4 Design Days dni dla profesjonalistów zgromadziły w Spodku i Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach ponad 10 tys. gości biznesowych – architektów, projektantów, przedstawicieli biznesu i władz samorządowych. W dniach otwartych udział wzięło 25 tys. pasjonatów designu.