Kto pojawi się 24-27 stycznia 2019 w Katowicach? 4 Design Days w Spodku i Międzynarodowym Centrum Kongresowym

Katowice, 14 grudnia 2018 r.

Ivan Blasi, Jocellyn Fillard, Robert Konieczny, Tomasz Konior, Alicja Kuczera, Przemo Łukasik, Robert Majkut, Maria Saloni-Sadowska i Oskar Zięta – to nazwiska, które rozpoczynają plejadę gości specjalnych nadchodzących 4 Design Days. W dniach 24-27 stycznia 2019 r., w Spodku i Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach, pasjonaci architektury i designu z całego świata rozmawiać będą o wyzwaniach, trendach i kierunkach rozwoju współczesnej architektury i projektowania.

4 Design Days to największa w tej części Europy impreza poświęcona nieruchomościom, architekturze i designowi. W wydarzeniu weźmie udział ponad 9 tys. gości biznesowych oraz ponad 25 tys. zwiedzających. Pierwsze dwa dni 4 Design Days (24-25 stycznia 2019 r.) adresowane są do profesjonalistów zajmujących się nieruchomościami, architekturą i wzornictwem. Odbędzie się kilkadziesiąt sesji dyskusyjnych z udziałem cenionych architektów i designerów, inwestorów
i deweloperów, producentów i dystrybutorów oraz ekspertów. Sobota i niedziela (26-27 stycznia 2019 r.) to dni otwarte dla mieszkańców regionu, gości z kraju i z zagranicy, podczas których szczególnej analizie poddane zostaną mieszkaniowe potrzeby rodziny.

Wśród gości specjalnych, którzy przyjadą na 4 Design Days do Katowic z całego świata, znajdą się m.in.: Stefano Adriani, designer; Ivan Blasi, architekt, koordynator międzynarodowego konkursu architektonicznego im. Miesa van der Rohe; Jork Dieter, Associate Director Design & Innovation Point Blank; Jocelyn Fillard, dyrektor ds. architektury, partner w SUD Architekt; Pete Kercher, założyciel i członek Europejskiego Instytutu Projektowania i Niepełnosprawności oraz ambasador Design for All Europe; Pieter van Os, Co-initiator Circo; Alexander Wandl, Senior Researcher, Chair of Environmental Technology and Design, Department of Urbanism, Faculty of Architecture and the Built Environment, Delft University of Technology.

Wiedzą, doświadczeniem i pomysłami podzielą się także specjaliści z Polski, m.in.: Magdalena
i Maciej Beczak, architekt w Beczak & Beczak Architekci; Tomasz Bradecki, Katedra Urbanistyki i Planowania Przestrzennego Wydziału Architektury Politechniki Śląskiej; Adam Bronikowski, projektant wnętrz i designer w Hola Design; Monika Bronikowska, projektant wnętrz i designer w Hola Design; Jakub Cieślik, architekt w Grupa Verso Deltoid; Antoni Cygan, rektor ASP
w Katowicach; Dominik Darasz, partner w Horizone Studio; Robert Konieczny, architekt
i założyciel KWK Promes; Tomasz Konior, właściciel, architekt, urbanista w Konior Studio; Zbigniew Kostrzewa, architekt prowadzący, założyciel i właściciel In Design; Alicja Kuczera, dyrektor zarządzająca Polskiego Stowarzyszenia Budownictwa Ekologicznego PLGBC; Przemo Łukasik, architekt w Medusa Group, Zbigniew Maćków, architekt w Maćków Pracownia Projektowa; Robert Majkut, CEO, Head of Design Robert Majkut Design; Joanna i Wojciech Małeccy, MAŁECCY biuro projektowe; Mateusz Mastalski, Lead Design Architect, Competitions, Senior Architect MAA, Henning Larsen; Anna Paszkowska-Grudziąż, architekt w 81.waw.pl; Maria Saloni-Sadowska, architekt associate w Kuryłowicz & Associates, prezes SARP Warszawa; Marcin Szczelina, krytyk i kurator architektury; Krzysztof Zalewski, architekt w Zalewski Architecture Group i Oskar Zięta, architekt, projektant, założyciel Zięta Prozessdesign.

Tematy kilkudziesięciu sesji dyskusyjnych i prezentacji skupią się m.in. wokół zrównoważonych rozwiązań w architekturze i designie, konkurencyjności poprzez dobry design i architekturę oraz technologii. Debatom i targom towarzyszyć będą wystawy, w tym bezprecedensowe wydarzenia w skali kraju – wystawa polskich budynków nominowanych do nagrody Mies van der Rohe Award pod patronatem Fundacji im. Miesa van der Rohe w Barcelonie. Kuratorami wystawy są: Ivan Blasi, architekt, koordynator międzynarodowego konkursu architektonicznego im. Miesa van der Rohe oraz Marcin Szczelina, krytyk i kurator architektury.

W programie 4 Design Days znajdują się także warsztaty, spotkania z projektantami oraz gale finałowe konkursów: Property Design Awards, Design-it-up, Housemarket Silesia Awards i Meble Plus. Agenda wydarzenia przewiduje także przegląd najciekawszych realizacji w Polsce i na świecie oraz wystąpienia twórców tych inwestycji – inwestorów i architektów. W ramach
4 Design Days po raz kolejny odbędą się targi niezależnego polskiego designu SILESIA BAZAAR Dizajn.

Podczas 4. edycji 4 Design Days (24-27 stycznia 2019 roku) na 12 100 m2 powierzchni ekspozycyjnej Spodka i Międzynarodowego Centrum Kongresowego spotka się ponad 300 wystawców. Wydarzenie kolejny raz przybierze sprawdzoną formułę dwóch dni dla przedstawicieli branży oraz dwóch dni otwartych dla każdego, kto chce uczestniczyć w spotkaniu z żywą architekturą i designem.

Organizatorem 4 Design Days jest Grupa PTWP, wydawca branżowych pism i portali, m.in.: propertynews.pl, propertydesign.pl, dobrzemieszkaj.pl oraz organizator m.in. Europejskiego Kongresu Gospodarczego w Katowicach i Forum Dobrego Designu.

###

4 DESIGN DAYS to największe w tej części Europy wydarzenie rynku nieruchomości, architektury, wnętrz
i wzornictwa. W 2019 roku odbędzie się w dniach 24-27 stycznia, w Międzynarodowym Centrum Kongresowym i Spodku w Katowicach.

Organizatorem 4 DESIGN DAYS, od pierwszej edycji w 2016 r., jest Grupa PTWP SA, wydawca branżowych pism i portali, m.in.: propertynews.pl i propertydesign.pl. Grupa PTWP specjalizuje się także w organizacji kongresów, konferencji, szkoleń, seminariów i wydarzeń specjalnych na czele z Europejskim Kongresem Gospodarczym – European Economic Congress (EEC) – największą imprezą biznesową Europy Centralnej. Grupa PTWP jest właścicielem spółki Publikator, wydawcy m.in. czasopism Dobrze Mieszkaj, Świat Łazienek i Kuchni, Meble Plus i portali: dobrzemieszkaj.pl, lazienka.pl, archiconnect.pl.

Zapraszamy na stronę: www.4dd.pl

Facebook: facebook.com/4DesignDays

Instagram: instagram.com/4designdays #4designdays #4dd

Nowa Polityka Prywatności i klauzule informacyjne

Zarząd PTWP ON-LINE Sp. z o.o.