Międzynarodowe Centrum Kongresowe w Katowicach najlepszym miejscem eventowym w Polsce

Katowice, 29 kwietnia 2022 r.

Międzynarodowe Centrum Kongresowe w Katowicach zostało docenione w dziesiątej edycji konkursu MP Power Awards® 2021. Wyróżnienie w kategorii MP Power Venue przyznawane jest miejscom i obiektom z największym potencjałem do organizacji spotkań i wydarzeń. Wręczenie nagród odbyło się 27 kwietnia br. w Warszawie.

Kolejny raz wracamy z gali MP Power Awards z nagrodami. W dziesiątej edycji plebiscytu – pierwszego konkursu branży eventowej premiującego najlepsze realizacje i praktyki we wszystkich jej sektorach – Katowice pojawiły się aż czterokrotnie! Co najważniejsze, Międzynarodowe Centrum Kongresowe otrzymało kolejny raz prestiżowy tytuł najlepszego miejsca eventowego i nagrodę MP Power Venue 2021 – mówi Marcin Stolarz, prezes zarządzającej Międzynarodowym Centrum Kongresowym i Spodkiem firmy PTWP Event Center.

Konkursowe jury doceniło Międzynarodowe Centrum Kongresowe (MCK) w Katowicach za rozwiązania stwarzające możliwość realizacji różnorodnych wydarzeń, politykę współpracy z branżą spotkań, czy innowacyjność w 2021 r. Katowickie Centrum Kongresowe także w tym roku w harmonogramie ma wiele prestiżowych wydarzeń. W kwietniu odbył się w nim XIV Europejski Kongres Gospodarczy – największa gospodarcza impreza w Europie Centralnej z frekwencją ponad 9 tys. uczestników na miejscu, 6 tys. śledzących dyskusje online oraz ponad 550. akredytowanych dziennikarzy. Wśród zaplanowanych w najbliższym czasie imprez są m.in. Światowe Forum Miejskie (WUF) ONZ, najważniejsza globalna konferencja poświęcona polityce miejskiej, zrównoważonej urbanizacji i rozwojowi miast (przewidywana frekwencja to 20 000 osób), Tauron Nowa Muzyka, Mistrzostwa Europy we Florystyce oraz Mistrzostwa Świata Piłki Ręcznej Mężczyzn 2023.

Konkursowe jury wyróżniło również jedną z imprez, która 21 sierpnia 2021 r. odbyła się na placu przed Spodkiem i na zielonym tarasie Międzynarodowego Centrum Kongresowego w Katowicach. W kategorii stacjonarny Event Promocja Marki nagrodzono widowiskowy Red Bull RoofRide Katowice (klient: Red Bull, agencja: snowPR, Ten Team). W kategorii najlepszych Kongresów bezsprzecznie wygrało wydarzenie o międzynarodowej randze – Internet Governance Forum. Prestiżowy Szczyt Cyfrowy na terenie Międzynarodowego Centrum Kongresowego w grudniu 2021 realizowały agencje Berm i El Padre na rzecz Organizacji Narodów Zjednoczonych i polskiego Ministerstwa Cyfryzacji. Do grona zwycięzców dołączył także nowo otwarty hotel Mercure Katowice Centrum, otrzymując nagrodę w kategorii Zielony Obiekt.

Gratulujemy także zespołom, które odbierały nagrody za najlepsze wydarzenia minionego roku, odbywające się w naszych katowickich przestrzeniach i wszystkim nagrodzonym – dodaje prezes PTWP Event Center.

Międzynarodowe Centrum Kongresowe w Katowicach jest połączone ze Spodkiem podziemnym przejściem i stanowią jedną z największych aren spotkań kongresowo-wystawienniczych i widowiskowo-sportowych w kraju. Obiekty mogą pomieścić łącznie 26000 osób.

Międzynarodowe Centrum Kongresowe łączy w sobie funkcję kongresową, konferencyjną, wystawienniczą, targową i widowiskową, umożliwiając organizację zarówno międzynarodowych wydarzeń dla kilkunastu tysięcy osób, jak i kameralnych spotkań biznesowych. To miejsce do realizacji kongresów łączących w sobie elementy spotkań plenarnych, warsztatów, prelekcji i bankietów. Obiekt sprawdza się również podczas uroczystych gali, firmowych jubileuszów oraz wydarzeń rozrywkowych. Sąsiadujący z MCK Spodek to nie tylko arena koncertów i wydarzeń sportowych rangi mistrzostw świata; to również uniwersalna przestrzeń, w której realizowane są oryginalne bale i bankiety oraz wydarzenia targowe i wystawiennicze.

Meeting Planner Power Awards jest konkursem poświęconym branży eventowej, poszukującym najlepszych realizacji i praktyk we wszystkich jej sektorach. Celem konkursu jest wyróżnienie najlepszych eventów i projektów związanych z event marketingiem, wskazanie miejsc ze szczególnym potencjałem eventowym oraz wyróżnienie osobistości i ekspertów branży. Organizatorem konkursu i gali MP Power Awards jest portal MeetingPlanner.pl.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.