Najlepszy pomysł na start – III edycja European Start-up Days

Katowice, 01 grudnia 2017 r.

Prezentacje najbardziej innowacyjnych produktów polskiej gospodarki, strefa kontaktująca start-upy i menedżerów korporacji, wyjście z programem wydarzenia poza Spodek, w przestrzeń Międzynarodowego Centrum Kongresowego w Katowicach - tak zapowiada się nowa formuła przyszłorocznych European Start-up Days. Zaplanowane na 15-16 maja 2018 roku, towarzyszyć będą jubileuszowej, X edycji Europejskiego Kongresu Gospodarczego (EEC - European Economic Congress). Ci, którzy chcą dostać bilet do świata wielkiego biznesu, od 1 grudnia br. mogą zgłaszać swój udział w przyszłorocznym konkursie Start-up Challenge.

– European Start-up Days to spotkanie wielkich szans, zarówno dla młodego, jak i dojrzałego biznesu. W tym roku planujemy jeszcze bardziej zintegrować je z odbywającym się równolegle Europejskim Kongresem Gospodarczym. Część tematów ESD stanie się przedmiotem dyskusji w salach Międzynarodowego Centrum Kongresowego w Katowicach, gdzie odbywa się EKG i vice versa: Kongres zagości w katowickim Spodku. Wiele uwagi poświęcimy też strefie kontaktującej menedżerów z korporacji czy średnich firm z ludźmi na początku biznesowej drogi, wychodząc z założenia, że te dwa światy coraz bardziej się przenikają – mówi Wojciech Kuśpik, organizator Europejskiego Kongresu Gospodarczego, prezes Grupy PTWP.

Trzecia edycja European Start-up Days, która odbędzie się w dniach 15-16 maja 2018 roku, tradycyjnie już stworzy młodym biznesom możliwość uczenia się od najlepszych, zaprezentowania swoich pomysłów przez potencjalnymi inwestorami, zaistnienia w mediach, uzyskania merytorycznego, organizacyjnego, czy finansowego wsparcia. Podczas wydarzenia rozstrzygnięta zostanie kolejna edycja konkursu Start-up Challenge, w ramach którego 100 start-upów powalczy o wyróżnienie i wsparcie swojego pomysłu. Inaczej niż dotychczas, przyjmowanie zgłoszeń do udziału w konkursie rozpoczyna się pół roku przed kolejną edycją ESD.

Zainteresowani udziałem już od 1 grudnia br. mogą zgłaszać swoje start-upy poprzez formularz dostępny pod tym linkiem.

– W konkursie Start-up Challenge nie tworzymy tematycznych barier, udział w rywalizacji mogą zadeklarować najróżniejsze start-upy, aktywne w rozmaitych branżach gospodarki czy dziedzinach życia społecznego. To był i jest nasz atut, dostrzeżony przez uczestników poprzednich edycji konkursu – zaznacza Wojciech Kuśpik.

Start-upy, które chcą wziąć udział w konkursie, nie mogą funkcjonować na rynku dłużej niż pięć lat i muszą mieć na koncie innowacyjny produkt, technologię, model biznesowy lub zoptymalizowany istniejący proces w jednej z sześciu kategorii branżowych konkursu:
– NEW INDUSTRY – Przemysł 4.0, robotyka, automatyzacja, systemy produkcji, nowe materiały, przemysł kosmiczny;
– ENVIRONMENT – Ochrona środowiska: technologie dla klimatu, ekologiczne uprawy, smart energy, wykorzystanie surowców, przetwórstwo odpadów;
– TRADITION & MODERNITY – Przemysł tradycyjny, energetyka, telekomunikacja, transport, budownictwo;
– HEALTH & BIOTECHNOLOGY – Medycyna, zdrowie, technologie medyczne, farmacja, biotechnologia;
– BUSINESS PROCESSES – Zarządzanie, analityka, ICT, cyberbezpieczeństwo, logistyka, HR;
– CLIENT & LIFESTYLE – Handel, customer experience, e-commerce, fintech, edutech, gaming, sport, przemysł czasu wolnego.

Na zgłoszenia konkursowe organizatorzy czekają do 20 marca 2018 roku.

Nowością przyszłorocznych European Start-up Days będą również strefy wystawiennicze – prezentujące ciekawe, innowacyjne i oryginalne produkty, którymi może się pochwalić polska gospodarka.
– Stawiającym pierwsze kroki w biznesie obiecujemy starannie dobranych gości obu wydarzeń, wśród których znajdą się postacie o niekwestionowanym autorytecie, zróżnicowanych kompetencjach i doświadczeniach oraz wysokich umiejętnościach przekazywania wiedzy. Spodziewamy się również licznych przedstawicieli polskiego i zagranicznego biznesu, potencjalnych partnerów dla młodych ludzi z perspektywicznymi pomysłami. Pracując nad pełnym niespodzianek programem, liczymy na frekwencyjny rekord przyszłorocznej edycji ESD, mając na uwadze, że w tym roku odwiedziło nas ponad 2500 osób – mówi Wojciech Kuśpik.

European Start-up Days to pierwsze tak duże wydarzenie łączące start-upy i korporacje oraz organizacje wsparcia biznesu. Celem imprezy jest integracja środowiska młodych przedsiębiorców z ekspertami, prezesami dużych spółek, inwestorami i odnoszącymi sukcesy biznesmenami, którzy są obecni na Europejskim Kongresie Gospodarczym w Katowicach. Kongres od 2009 roku gromadzi reprezentantów biznesu, prezesów czołowych firm, naukowców i praktyków, decydentów mających realny wpływ na życie gospodarcze i społeczne oraz polityków i ekspertów z kraju, Europy i świata. Jubileuszowa, X edycja tego wydarzenia odbędzie się w dniach 14-16 maja 2018 r. w Międzynarodowym Centrum Kongresowym i w Hali Widowisko-Sportowej Spodek w Katowicach.

Więcej informacji o Europejskim Kongresie Gospodarczym.

Szczegółowe informacje na temat European Start-up Days.

Nowa Polityka Prywatności i klauzule informacyjne

Zarząd PTWP ON-LINE Sp. z o.o.