Nauczeni.pl – powstała innowacyjna platforma edukacyjna do korepetycji online

Katowice, 10 maja 2022 r.

– Wirtualna klasa, szybkie lekcje „na żądanie” i najlepsi nauczyciele dostępni za jednym kliknięciem – wystartowała innowacyjna platforma do korepetycji online, skierowana do nauczycieli, profesjonalnych korepetytorów i studentów udzielających korepetycji, a także uczniów szkół podstawowych, liceów i techników. Misją nauczeni.pl jest nadanie nowoczesnego wymiaru edukacji pozaszkolnej, odgrywającej dużą rolę w kształceniu dzieci i młodzieży.

Nauczeni.pl to pierwsza platforma odpowiadająca na wyzwania związane z organizacją edukacji pozaszkolnej całościowo. Prace nad projektem trwały ponad dwa lata, a w jego powstawanie w fazie pilotażowej włączyło się ponad tysiąc nauczycieli.

Platforma jest odpowiedzią na często występujący problem, o którym słyszeliśmy od nauczycieli, którzy miesięcznie tracą około 4 godziny na zorganizowanie swojej pracy wokół nauczania poza szkołą. Dzięki ścisłej współpracy z nimi mogliśmy dowiedzieć się, czego tak naprawdę potrzebuje nauczyciel poszukujący dodatkowego źródła zarobku poza szkołą. Zbudowaliśmy wirtualnego asystenta nauczyciela, który spełnia dla niego takie funkcje, jakie w tradycyjnej szkole spełnia sekretariat. Nasza platforma umożliwia nauczycielom znaczące zwiększenie zarobków, zarazem zdejmując z ich barków wszelkie trudności związane z organizacją zajęć – mówi Nina Wieretiło, współzałożycielka i prezeska nauczeni.pl. – Uczniom z kolei daje okazję znalezienia lekcji z nauczycielami wszelkich przedmiotów w naprawdę dobrych cenach, indywidualnie i grupowo – dodaje.

W nauczeni.pl nauczyciele ustalają swój cennik, dostępność czy politykę odwoływania zajęć, a uczniowie sami wybierają termin i długość trwania korepetycji. Dostępny jest dla nich zarówno tradycyjny marketplace indywidualnych lekcji z korepetytorem (online i offline), jak i możliwość odbywania tańszych lekcji grupowych i szybkie 20-minutowe korepetycje „na żądanie” (bez potrzeby uprzedniego umawiania).

Lekcje odbywają się w wirtualnej klasie, czyli wideo komunikatorze z wbudowaną tablicą, możliwością udostępniania ekranu i spisywania notatek, które następnie zapisują się w dokumencie Google Docs dostępnym dla nauczyciela i ucznia.

Jak wskazuje raport "Efektywna Edukacja”, 23% uczniów nie korzysta z korepetycji ze względu na zbyt wysokie ceny. Uczniowie nie uczęszczają na lekcje dodatkowe również z powodu braku korepetytorów w ich miejscowościach, jak oszacował Klub Jagielloński – problem wykluczenia transportowego dotyczy 13,8 miliona Polaków. Platforma nauczeni.pl dociera do uczniów z całej Polski, którzy sami mogą zdecydować, jaka stawka jest dla nich odpowiednia, z którym nauczycielem chcą odbyć korepetycje i jak często będą się z nim spotykać. A wszystko bez zobowiązań czy umów.

Nauczyciele mogą skupić się na nauczaniu, nie martwiąc się o sprawy organizacyjne, a uczniowie mają swobodę w wyborze swojego korepetytora. Taka wygoda ma skutkować dużym wyborem naprawdę dobrych nauczycieli na platformie, co jest tym, na czym najbardziej zależy uczniom – podsumowuje Nina Wieretiło.

Współzałożycielami platformy są Nina Wieretiło, CEO nauczeni.pl, absolwentka Uniwersytetu Oksfordzkiego związana z branżą edukacyjno-technologiczną. Przed nauczeni.pl współzałożyła EduCat, innowacyjną platformę do aplikacji na studia za granicą, a także działała w fundacjach edukacyjnych Katalyst Education i Akademii Wiedzy Obywatelskiej oraz Adam Galant, CTO nauczeni.pl. Jest finalistą nagrody Forbes 25 under 25. Przed nauczeni.pl współzałożył Nativated Group, platformę oferującą programy edukacyjne z udziałem nauczycieli dla klientów z Polski i zagranicy, a także Platformę Społeczną - projekt mający na celu digitalizację przedsięwzięć społecznych organizowanych przez organizacje pozarządowe.

W ramach nauczeni.pl zrealizowano również kampanie społeczne #UczęDlaBohaterów i TeachingForHeroes.com. Akcje te wystartowały zaraz po globalnym wybuchu COVID-19 i polegały na oferowaniu darmowych lekcji dla dzieci medyków zaangażowanych w walkę z pandemią. W ich ramach odbyło się ponad 11 tys. lekcji dla 2,5 tys. uczniów w Polsce, Ukrainie i Kazachstanie.

Więcej informacji o platformie można znaleźć na stronie nauczeni.pl.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.