Pierwsza tej skali debata o przyszłości budownictwa – konferencja 4Buildings w dniach 15-17 listopada 2019 r.

Katowice, 04 listopada 2019 r.

4Buildings to nowe wydarzenie branży budowlanej w Polsce i krok w kierunku zrównoważonego budownictwa przyszłości. Przez trzy dni (15-17 listopada 2019 r.) w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach, producenci i dystrybutorzy, liderzy nowatorskich rozwiązań oraz eksperci, będą prezentować najnowsze rozwiązania w branży budowlanej i dyskutować o tym, jak rozwijać swój biznes i budować nowocześnie, z poszanowaniem zasad zrównoważonego rozwoju i z korzyścią dla społeczeństwa.

4Buildings rozpocznie się 15 listopada 2019 r. dniem dla profesjonalistów. Właściciele firm budowlanych, liderzy nowatorskich rozwiązań, producenci, dostawcy, architekci, inwestorzy, deweloperzy, władze samorządowe, ustawodawcy oraz eksperci z Polski i świata spotkają się w jednym miejscu, by rozmawiać o tym, jak budować w sposób zrównoważony, w jaki sposób wykorzystać nowatorskie technologie budowlane i energię odnawialną oraz tworzyć w budynkach warunki do lepszego życia i pracy.

W pierwszym dniu 4Buildings odbędzie się 17 sesji tematycznych. Konferencja obejmuje zakresem cztery najważniejsze trendy w budownictwie XXI wieku: odnawialne źródła energii (GoGreen), zrównoważone budownictwo (NoWaste), nowe technologie (InTech) oraz inteligentne rozwiązania w budynkach (BeSmart).

Co oznacza „bezśmieciowe budownictwo”? Ile tracimy budując tradycyjnie, ile zyskujemy budując świadomie? Na jakie materiały i technologie budowlane postawić, by były zgodne z gospodarką obiegu zamkniętego? Na te i inne pytania podczas sesji inauguracyjnej 4Buildings pt.: „Zero waste” w budownictwie, odpowiedzą m.in.: Dariusz Blocher, prezes Budimex; Agnieszka Kalinowska-Sołtys, architekt w APA Wojciechowski, członek zarządu głównego Stowarzyszenia Architektów Polskich SARP; Andrew Lawrence, światowy specjalista ds. drewna w Arup; Jacek Siwiński, prezes Velux Polska; Dariusz Stasik, prezes W.P.I.P.; Szymon Wojciechowski, architekt, prezes APA Wojciechowski i Kamil Wyszkowski, dyrektor generalny UN Global Compact w Polsce.

Podstawowe technologie OZE wykorzystywane w budownictwie, fotowoltaika, budownictwo 4.0, antysmogowe rozwiązania do budynków i mieszkań, barometr zdrowych domów, fakty i mity dotyczące drewna jako materiału konstrukcyjnego, zielone certyfikaty, technologia prefabrykacji, ekoświadomość w procesie budowlanym oraz zielone biuro – to kolejne z tematów, które przybliżą uczestnicy konferencji 4Buildings.

Wiedzą i doświadczeniem z jej uczestnikami podzielą się także m.in.: Danuta Barańska, Creative Director w Tétris; Adam Bronikowski, współwłaściciel Hola Design; Jacek Chodkowski, prezes Dalkia Polska Energia; Michał Ciapka, członek zarządu Higasa Properties; Mirosław Czarnik, prezes GPP Business Park; Marcin Gawroński, Green Building Department Director w Sweco Consulting; Oskar Grąbczewski, architekt w OVO Grąbczewscy Architekci; Waldemar Gwiazdowski, współwłaściciel Wirex; Arkadiusz Hołda, założyciel-kanclerz Wyższej Szkoły Technicznej w Katowicach; Bartłomiej Kisielewski, partner w Horizone Studio; Adam Kleczewski, członek zarządu Polskiego Stowarzyszenia Budowniczych Domów; Robert Konieczny, architekt w KWK Promes; Ireneusz Krasucki, współwłaściciel BIMproQr; Alicja Kuczera, dyrektor zarządzająca Polskiego Stowarzyszenia Budownictwa Ekologicznego PLGBC, wiceprzewodnicząca Europe Regional Network (ERN), europejskiej części World Green Building Council; Mikołaj Machulik, prezes SARP oddział Katowice; Michał Nowak, prezes EDS Retail Park; Tadeusz Pawlaczyk, ekspert ds. zarządzania przez jakość i certyfikacji budynków pasywnych, koordynator projektów inwestycyjnych/niskoemisyjnych wiili i rezydencji o ***** standardzie wykonania; Tomasz Pyszczek, architekt, współwłaściciel, Architektura Pasywna Pyszczek i Stelmach, akredytowany certyfikator, Passive House Institute; Jan Rubel, architekt w Kuryłowicz&Associates; Michał Sapota, prezes HRE Investments; Rafał Schurma, prezydent Polskiego Stowarzyszenia Budownictwa Ekologicznego PLGBC, właściciel visio | architects and consultants; Jan Styliński, prezes Polskiego Związku Pracodawców Budownictwa; Elżbieta Urbańczyk, dyrektor Działu Zarządzania Środowiskiem i Infrastrukturą Techniczną w Metro Properties; Marek Wawrzyniak, Pracownia Architektoniczna Toprojekt; Jarosław Wilk, dyrektor rozwoju biznesu w Lafarge; Kamil Wiśniewski, architekt, międzynarodowy ekspert i trener budownictwa energooszczędnego i pasywnego, właściciel Biura projektowego GreenCherry Architecture; Ewelina Woźniak-Szpakiewicz, prezes DMDmodular; Bartosz Zamara, Operations Manager w Grupie Europtima; Maciej Jakub Zawadzki, prezes biura projektowego MJZ.

16 i 17 listopada br. 4Buildings przyjmie formułę dni otwartych dla entuzjastów nowinek i ekologicznych trendów w budownictwie. W listopadowy weekend w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach odbędą się prezentacje, debaty oraz warsztaty. Ich uczestnicy będą mogli dowiedzieć się m.in.: jak usprawnić procesy realizacji inwestycji, przebudować stary budynek w energooszczędny i ekologiczny dom przyszłości oraz zbudować dom niskoemisyjny, poznać najmodniejsze projekty domów, najbardziej ekologiczne budynki na świecie, a także eko-domy czy domy z drewna. Na uczestników 4Buildings czekają także bezpłatne konsultacje i porady architektów, w tym architektów zieleni oraz ekspertów z firm wykonawczych i instalacyjnych.

Na 4Buildings obecne będą firmy budowlane, wykonawcy, deweloperzy i inwestorzy, zarządcy nieruchomości, zarządzający infrastrukturą drogową, kolejową, wodną, techniczną, firmy wykończeniowe, grupy zakupowe, kupcy, projektanci i architekci, producenci i dostawcy materiałów budowlanych i technologii, urbaniści, administracja rządowa i samorządy, producenci i dostawcy usług oraz sieci handlowe.

Ponad 5 tys. m2 powierzchni wystawienniczej, ponad 70 ekspozycji, stoiska firm, wystawy, strefy porad, stoiska konsultacyjne, prezentacje, warsztaty, strefa zieleni, strefa innowacji – 4Buildings to zdecydowanie więcej niż targi budowlane. To wyselekcjonowana oferta zaawansowanych technologicznie rozwiązań dla budownictwa, a także międzynarodowa, interdyscyplinarna platforma wymiany wiedzy, idei oraz najlepszych globalnych doświadczeń – mówią Małgorzata Burzec-Lewandowska i Robert Posytek, redaktorzy merytoryczni 4Buildings. – To także okazja do nawiązania kontaktów oraz wymiany wzajemnych doświadczeń w branży. I wreszcie, dla każdego z nas, zestaw inspiracji i praktycznych porad – dodają.

Wydarzeniu towarzyszy konkurs 4Buildings Awards 2019, w którym wyróżnione zostaną postępowe inwestycje, nowatorskie technologie oraz ludzie z wizją. Ideą konkursu jest promowanie nowoczesnego budownictwa, zgodnego z zasadami zrównoważonego rozwoju. Zwycięzcy zostaną ogłoszeni podczas wieczornej gali 15 listopada br. w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach.