Pierwszy na drodze do sukcesu jest pomysł Start-up Challenge – konkurs na najlepsze start-upy ponownie towarzyszy European Start-up Days i Europejskiemu Kongresowi Gospodarczemu.

Katowice , 07 lutego 2019 r.

Występ na start-upowej scenie, prezentacja przed uczestnikami największej imprezy biznesowej Europy Centralnej, wsparcie światowych ekspertów i dostęp do wartościowego mentoringu – to wybrane profity czekające na startujących w konkursie European Start-up Challenge. Wydarzenie towarzyszy 11. edycji Europejskiego Kongresu Gospodarczego (EEC – European Economic Congress), który odbędzie się w dniach 13-15 maja 2019 r. Chcący wziąć udział w start-upowej rywalizacji mogą zgłaszać swoje projekty do 31 marca br. Udział
w konkursie jest bezpłatny.

Konkurs European Start-up Challenge daje możliwość zaprezentowania swojego pomysłu przed gośćmi Europejskiego Kongresu Gospodarczego, czyli okazję do pozyskania partnera biznesowego spośród tysięcy przedsiębiorców gotowych inwestować w innowacyjne pomysły. To główne założenie konkursu Start-up Challenge, którego finał nastąpi podczas zaplanowanych na 14 i 15 maja 2019 r. European Start-up Days.

– Pierwszy na drodze do sukcesu jest pomysł. Wychodząc z tego założenia, chcemy wspierać projekty, które mając zastosowanie w życiu codziennym lub praktyce biznesowej mogą poprawić nasze życie, dostęp do edukacji, diagnostykę, leczenie, a także procesy w firmie czy spędzanie czasu wolnego. Dotychczasowe edycje konkursu European Start-up Challenge pokazały, jak ekscytujące pomysły generują młode, nieznane szerszej branży, firmy. Zapraszamy do udziału wszystkich, którzy wierzą
w swój pomysł i chcą przyciągnąć rozwinięte już firmy czy fundusze inwestycyjne – mówi Wojciech Kuśpik, organizator Europejskiego Kongresu Gospodarczego, prezes Grupy PTWP.

Do European Start-up Challenge mogą aplikować start-upy, które nie funkcjonują na rynku dłużej niż pięć lat i mają na koncie innowacyjny produkt, technologię, model biznesowy lub zoptymalizowany istniejący proces w jednej z sześciu kategorii branżowych konkursu: new industry (przemysł 4.0, robotyka, automatyzacja, systemy produkcji, nowe materiały, przemysł kosmiczny), environment (ochrona środowiska: technologie dla klimatu, ekologiczne uprawy, smart energy, wykorzystanie surowców, przetwórstwo odpadów), tradition & modernity (przemysł tradycyjny, energetyka, telekomunikacja, transport, budownictwo), health & biotechnology (medycyna, zdrowie, technologie medyczne, farmacja, biotechnologia), business processes (zarządzanie, analityka, ICT, cyberbezpieczeństwo, logistyka, HR), client & lifestyle (handel, customer experience, e-commerce, fintech, edutech, gaming, sport, przemysł czasu wolnego).

Autorzy 100 najciekawszych projektów zgłoszonych do konkursu Start-up Challenge zaprezentują swoje pomysły na biznes na specjalnie przygotowanych stoiskach tworzących Scale-up Alley European Start-up Days. Kreatorzy 18 najlepszych idei wystąpią na scenach prezentacyjnych Europejskiego Kongresu Gospodarczego w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach oraz przed uczestnikami European Start-up Days w Hali Widowiskowo-Sportowej Spodek. Zainteresowani udziałem mogą zgłaszać swoje start-upy poprzez formularz dostępny pod adresem: http://www.estartupdays.eu/2019/pl/start-up-challenge/401/.

Spośród finalistów ostatniej edycji konkursu, jury wybrało i nagrodziło m.in.: technologię syntezy polimerów przewodzących, laserowy monitoring konstrukcji dachu, przenośne laboratorium znajdujące się na chipie; rozwiązanie umożliwiające komercyjne przetwarzanie pod ciśnieniem atmosferycznym odpadów z tworzyw sztucznych na całkowicie rafinowany olej napędowy i frakcje benzyny; interaktywne lustra oraz wirtualne przymierzalnie i oprogramowanie do monitoringu półek sklepowych w czasie rzeczywistym.

European Start-up Days, które odbędą się w dniach 14-15 maja br. w Katowicach, to wydarzenie łączące start-upy i korporacje oraz organizacje wsparcia biznesu. Celem imprezy jest integracja środowiska młodych przedsiębiorców z ekspertami, prezesami dużych spółek, inwestorami i odnoszącymi sukcesy biznesmenami, którzy będą obecni na Europejskim Kongresie Gospodarczym w Katowicach.

European Start-up Days to także inspirujące wystąpienia i dyskusje i warsztaty. Wśród tematów European Start-up Days znajdą się m.in.: blockchain w gospodarce, sztuczna inteligencja, automaty, roboty, coboty, the future of the market – nowy konsument, digital marketing, e-sport w gospodarce, branża fintechowa – blaski i cienie, polska scena start-upowa, oblicza nowych technologii medycznych – szanse i wyzwania.

Europejski Kongres Gospodarczy w Katowicach od 2009 roku gromadzi reprezentantów biznesu, prezesów czołowych firm, naukowców i praktyków, decydentów mających realny wpływ na życie gospodarcze i społeczne oraz polityków i ekspertów z kraju, Europy i świata. XI edycja tego wydarzenia odbędzie się w dniach 13-15 maja 2019 r. w Międzynarodowym Centrum Kongresowym i w Hali Widowisko-Sportowej Spodek w Katowicach.

Szczegółowe informacje na temat European Start-up Days: www.estartupdays.eu/pl

Zgłoszenia do Start-up Challenge przyjmowane są do 31 marca br.: http://www.estartupdays.eu/2019/pl/start-up-challenge/401/

Organizatorem European Start-up Days jest Grupa PTWP.

Nowa Polityka Prywatności i klauzule informacyjne

Zarząd PTWP ON-LINE Sp. z o.o.