Pomogą w diagnozie i leczeniu, mogą odmienić nasze życie Najciekawsze start-upy medyczne na IV Kongresie Wyzwań Zdrowotnych w Katowicach

Katowice, 01 marca 2019 r.

Asystent rehabilitacji dla pacjentów, biodegradowalny opatrunek, stabilizator kręgosłupa czy mobilny system do genetycznej identyfikacji zakażeń – to wybrane ze start-upów, które zaprezentowane zostaną podczas IV Kongresu Wyzwań Zdrowotnych (Health Challenges Congress - HCC) w Katowicach, 7-8 marca 2019 r.

Konkurs Start-Up-Med towarzyszy Kongresowi Wyzwań Zdrowotnych po raz pierwszy. Celem przedsięwzięcia jest wybór i wyróżnienie najbardziej kreatywnych autorów nowatorskich, a zarazem efektywnych projektów obejmujących szeroko rozumiane technologie medyczne – zarówno lekowe, jak i nielekowe (w tym m.in. wyroby medyczne, rozwiązania z zakresu diagnostyki i technologii teleinformacyjnych).

– Nowe technologie pukają do drzwi, coraz głośniej także do tych z tabliczką „zdrowie”. Polskie start-upy bez kompleksów ruszają na podbój świata, a dzięki wizjonerskim rozwiązaniom może zmienić się jakość życia każdego z nas. Dowodzą tego, zarówno pod kątem jakościowym jak i ilościowym, także startupy, które zgłosiły się do naszego konkursu – mówi Wojciech Kuta, redaktor naczelny magazynu i portalu Rynek Zdrowia. – Zgłoszone pomysły oceniło grono ekspertów, wśród których znaleźli się m.in. klinicyści, naukowcy, przedstawiciele Ministerstwa Zdrowia, Agencji Oceny Technologii Medycznych i Taryfikacji, Narodowego Centrum Badań i Rozwoju, liderzy krajowego przemysłu medycznego.

Z kilkudziesięciu start-upów, które zgłosiły się do konkursu, do finału wybranych zostało 11 najlepszych: Medinice – przyjazne pacjentom rozwiązania w kardiologii i kardiochirurgii, biodegradowalny opatrunek wewnątrznosowy, Biotts – innowacyjny system transdermalny zwiększający biodostępność substancji czynnych, iWound – telemedyczna opieka nad raną w praktyce, Genomtec ID – mobilny system do genetycznej identyfikacji zakażeń, Thrombox – mobilna aplikacja wspierająca proces decyzyjny
w prewencji udaru mózgu u pacjentów z migotaniem przedsionków, sztuczna inteligencja we wstępnej diagnostyce medycznej, RehaBee – asystent rehabilitacji dla pacjentów, Dynamiczny Stabilizator Kręgosłupa, Exal Bone – innowacyjny opatrunek ortopedyczny oraz BrainScan – zastosowanie sztucznej inteligencji w poprawie efektywności interpretacji badań TK mózgu.

Finaliści zaprezentują swoje projekty uczestnikom IV Kongresu Wyzwań Zdrowotnych w trakcie sesji „Start-upy w medycynie”, 7 marca br., godz. 16.15-17.45, w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach, po czym jurorzy wybiorą laureatów trzech głównych nagród. Prezentacje start-upów poprzedzi debata o obszarach aktywności start-upów w sektorze medycznym – od technologii informacyjnych do zaawansowanych farmakoterapii, wspieraniu medycznych start-upów przez instytucje publiczne, fundusze, korporacje, innych inwestorów oraz o polskich naukowcach, którzy chcą być także przedsiębiorcami zarządzającymi swoimi projektami w start-upach.

Jury Konkursu Start-Up-Med tworzą: Paweł Balsam, I Katedra i Klinika Kardiologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, Piotr Buszman, wicedyrektor ds. badań przedklinicznych, kierownik pracowni doświadczalnej Centrum Badawczo-Rozwojowego American Heart of Poland, Katarzyna Dubno, dyrektor ds. relacji zewnętrznych i ekonomiki zdrowia Adamed Pharma, Mariusz Gąsior, kierownik III Katedry i Oddziału Klinicznego Kardiologii Śląskiego Uniwersytetu Medycznego
w Katowicach, Śląskie Centrum Chorób Serca w Zabrzu, Wojciech Glinkowski, Zakład Informatyki Medycznej i Telemedycyny, Centrum Doskonałości „TeleOrto” – Telediagnostyki i Leczenia Chorób
i Obrażeń Narządu Ruchu, Warszawski Uniwersytet Medyczny, prezes Polskiego Towarzystwa Telemedycyny i e-Zdrowia, Michał Kępowicz, dyrektor ds. relacji strategicznych Philips Healthcare, Krzysztof Kopeć, prezes Polskiego Związku Pracodawców Przemysłu Farmaceutycznego, Wojciech Kuźmierkiewicz, prezes Naukowej Fundacji Polpharmy, Barbara Misiewicz-Jagielak, dyrektor ds. relacji zewnętrznych Grupy Polpharma, Aleksandra Mościcka-Studzińska, zastępca dyrektora działu, Dział Koordynatorów NCBIR, Zbigniew Nawrat, dyrektor Instytutu Protez Serca Fundacji Rozwoju Kardiochirurgii im. prof. Zbigniewa Religi, Robert Rusak, prezes Ogólnopolskiej Izby Gospodarczej Wyrobów Medycznych POLMED, Grzegorz Rychwalski, wiceprezes Polskiego Związku Pracodawców Przemysłu Farmaceutycznego, Radosław Sierpiński, doradca i pełnomocnik ministra zdrowia ds. utworzenia Agencji Badań Medycznych i Gabriela Sujkowska, dyrektor Wydziału Taryfikacji Agencji Oceny Technologii Medycznych i Taryfikacji.

Uczestnikami konkursu mogły być: uczelnie medyczne, ich jednostki organizacyjne i/lub zespoły badawcze; jednostki badawczo-rozwojowe i inne ośrodki prowadzące działalność badawczo-rozwojową; podmioty lecznicze oraz ich jednostki/komórki organizacyjne (m.in. kliniki, oddziały, pracownie); podmioty gospodarcze prowadzące działalność badawczo-rozwojową; osoby fizyczne prowadzące działalność badawczo-rozwojową.

IV Kongres Wyzwań Zdrowotnych to dwa dni dyskusji o najważniejszych wyzwaniach, przed jakimi stają osoby zawodowo związane z ochroną zdrowia w Polsce oraz pacjenci. W dniach 7-8 marca br., Międzynarodowe Centrum Kongresowe w Katowicach, stanie się miejscem wielosektorowej debaty przedstawicieli różnych środowisk związanych z ochroną zdrowia. Na agendę wydarzenia złoży się ok. 60 sesji w pięciu głównych blokach zagadnień: polityka zdrowotna, finanse i zarządzanie, terapie, nowe technologie w medycynie oraz edukacja. Wydarzeniu towarzyszyć będzie Konferencja Nowe Technologie w Schorzeniach Sercowo-Naczyniowych (NTEC) i konkurs Start-Up Med.

W IV Kongresie Wyzwań Zdrowotnych w Katowicach udział weźmie Łukasz Szumowski, minister zdrowia. Grono blisko 400 prelegentów, którzy podzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem tworzą specjaliści reprezentujący kilkanaście dyscyplin medycznych, a także przedstawiciele świata nauki, gospodarki, biznesu, finansów, rynku ubezpieczeniowego, organizacji pozarządowych, polityki, administracji państwowej i samorządowej.

Organizatorem Konkursu Start-Up-Med i Kongresu Wyzwań Zdrowotnych jest Grupa PTWP wraz
z redakcją magazynu Rynek Zdrowia i portalu rynekzdrowia.pl.

Więcej o Kongresie Wyzwań Zdrowotnych i wydarzeniach towarzyszących: www.hccongress.pl

Rejestracja na Kongres: www.hccongress.pl/2019/pl/rejestracja

Nowa Polityka Prywatności i klauzule informacyjne

Zarząd PTWP ON-LINE Sp. z o.o.