Twoje konto

Prime Property Prize 2019 i PropTech Festival – do kogo trafiły wyróżnienia?

Warszawa, 13 września 2019 r.

VIII edycja plebiscytu Prime Property Prize wyłoniła firmy oraz projekty, które w ostatnim roku miały największy wpływ na wydarzenia na rynku nieruchomości komercyjnych, a także osobistości, których spektakularne działania odegrały kluczową rolę w rozwoju całej branży. Gali wieńczącej pierwszy dzień IX Property Forum, największego wydarzenia poświęconego rynkowi nieruchomości komercyjnych w Polsce, towarzyszyło rozstrzygnięcie konkursu PropTech Festival skierowanego do twórców innowacyjnych technologii dla nieruchomości.

– Każda kolejna odsłona plebiscytu to znani rynkowi gracze, ale też nowe twarze i firmy. A to dowodzi, że rynek nieruchomości komercyjnych w Polsce rośnie i zyskuje na znaczeniu oraz przyczynia się do rozwoju całej gospodarki – mówiła podczas gali wręczenia nagród Małgorzata Burzec-Lewandowska, redaktor naczelna Propertydesign.pl, zastępca redaktora naczelnego Propertynews.pl. – W tym roku odnotowaliśmy rekord – zarówno w liczbie zgłoszeń do konkursu, jak i w liczbie oddanych przez internautów głosów – dodał Robert Posytek, redaktor naczelny Propertynews.pl, zastępca redaktora naczelnego Propertydesign.pl.

Nagrody Prime Property Prize przyznawane są firmom oraz projektom, które na przestrzeni roku miały największy wpływ na wydarzenia na rynku nieruchomości komercyjnych, a także osobistościom, których spektakularne działania odegrały kluczową rolę w rozwoju całej branży. W tym roku statuetki przyznano aż w 14 kategoriach, w tym w nowej - Coworking Roku.

Laureaci nagród Prime Property Prize 2019:

Inwestycja Roku Rynek Powierzchni Handlowej - Galeria Młociny

To „centrum handlowe przyszłości”, blisko 85 tys. mkw. nowocześnie zaprojektowanej powierzchni, z której ponad 6 tys. mkw. przeznaczonych jest na przestrzeń restauracyjną i rozrywkową. Kluczowy element – strefa gastronomiczna – została podzielona na poszczególne strefy funkcjonalne, przystosowane do różnych gustów. Znajdują się tam m.in.: kafejki, food trucki oraz restauracje oferujące posiłki na świeżym powietrzu. Oprócz strefy rodzinnej, w której dzieci mogą się bawić także na zewnątrz, obok przestrzeni gastronomicznej, przygotowano miejsca coworkingowe. W galerii znajduje się ponadto pierwszy w dzielnicy, nowoczesny 10-ekranowy multipleks z komfortowymi, rozkładanymi fotelami.

Inwestycja Roku Rynek Powierzchni Biurowej - Elektrownia Powiśle

Budynki B4 i B5, jako część wielofunkcyjnego kompleksu Elektrowni Powiśle, są nowymi budynkami biurowymi, zlokalizowanym na terenie dawnej Elektrociepłowni Powiśle, wpisanej do rejestru zabytków. Lokalizacja budynków w unikalnym, zabytkowym kompleksie Elektrowni Powiśle, tuż przy stacji metra i w sąsiedztwie bulwarów wiślanych czyni je wyjątkowymi. Oba budynki mają wyróżniające się fasady, nawiązujące do industrialnego charakteru budynków zabytkowych, jednocześnie zapewniają użytkownikom doświetlenie naturalnym światłem dzięki przeszkleniom od podłogi do sufitu oraz otwierane okna. W parterach budynku, gdzie planowane są lokale gastronomiczne, zrealizowano system fasad pozwalających na całkowite otwarcie na zewnątrz w sezonie letnim.

Inwestycja Roku Rynek Powierzchni Biurowej - Tischnera Office

Tischnera Office to biurowiec o pow. 33 tys. mkw. zaprojektowany na planie podkowy, z wewnętrznym dziedzińcem. Budynek ma podziemny garaż oraz 10 kondygnacji naziemnych, biurowych. Od 3. do 10. piętra zaprojektowano 5 zielonych tarasów o pow. ponad 1600 mkw. Zielone patio budynku o powierzchni 1050 mkw. jest dostępne dla użytkowników wszystkich biur. Urządzono na nim zieleń oraz otwartą taflę wody z fontannami i alejki spacerowe. Budynek jest obecnie największym obiektem komercyjnym w Krakowie, który nie tylko spełnia warunki określone przez certyfikację BREEAM, ale daje wszystkim osobom korzystającym z budynku dostęp do komfortowej zielonej przestrzeni o wysokiej jakości.

Najemca Roku - e-obuwie

E-obuwie.pl zajmuje się sprzedażą obuwia on-line, a w ostatnim czasie rozwija też sieć sklepów stacjonarnych w największych centrach handlowych. Firma konsekwentnie realizuje ideę omnichannel i obok poszerzania oferty internetowej stawia na rozwój sieci retail. Na lokalizację najnowszego, 12. sklepu stacjonarnego wybrano Forum Gdańsk. Właścicielem E-obuwie jest CCC SA.

Inwestycja Roku Rynek Powierzchni Logistyczno-Magazynowej - Panattoni Gliwice BTS

Najnowsza, ósma już inwestycja Panattoni Europe dla firmy Amazon; rekordowa powierzchnia na skalę Europy - 210 tys. mkw. i 4 użytkowe poziomy z wdrożoną technologią Amazon Robotics. Na 22,62 ha powierzchni działki powstał obiekt o długości 317 m, 182 m szerokości i aż 26,7 m wysokości. Część biurowa zajmuje 7500 mkw. Podobnie jak poprzednie obiekty realizowane przez Panattoni Europe dla firmy Amazon, również i ten poddany został procesowi certyfikacji środowiskowej metodą BREEAM Interim z oceną VERY GOOD - już od pierwszego etapu inwestycja była realizowana zgodniez wymaganiami środowiskowymi. Powierzchnia użytkowa hali jest równa 29 boiskom piłkarskim. Obiekt wyposażony został w inteligentny system zarządzania budynkiem (BMS), oświetlenie LED i czujniki ruchu w różnych strefach, systemy maksymalnego ograniczenia zużycia wody, oraz podwyższona została w nim izolacyjność ścian i dachów, a także szczelność budynku. Realizacja nowego centrum w Gliwicach była dla PE ogromnym wyzwaniem organizacyjnym i logistycznym.

Zielony Budynek - Galeria Młociny

Budynek Galerii Młociny został zaprojektowany zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju, co potwierdza certyfikat BREEAM. Dwupiętrowy kompleks z czterema kondygnacjami handlowo-usługowymi zaprojektowano tak, aby korzystać z walorów lokalizacji. Dlatego w ramach inwestycji powstała ogólnodostępna przestrzeń rekreacyjna z widokiem na okolicę. Zielony ogród na dachu stanowi największą tego typu przestrzeń w obiekcie handlowym w Warszawie i pełni też funkcję strefy relaksu z m.in. ogródkami restauracyjnymi. Zasadzono tam ponad 1 500 krzewów oraz drzew. W Galerii powstały również stanowiska do ładowania samochodów elektrycznych: 7 stanowisk do wolnego ładowania AC oraz 4 stanowiska do szybkiego ładowania.

W kategorii Deweloper Roku - Skanska Property Poland

za dynamiczny rozwój, ok. 230 tys. mkw. powierzchni w budowie i 600 tys. mkw. już zrealizowane, wprowadzenie na rynek Europy Środkowo-Wschodniej certyfikatu WELL, a także pracę nad rozwojem paneli solarnych opartych o perowskity.

Doradca Roku - Savills

to globalna spółka świadcząca usługi w branży obrotu nieruchomościami, notowana na londyńskiej giełdzie papierów wartościowych. Posiada międzynarodową sieć ponad 600 biur w obu Amerykach, Wielkiej Brytanii, Europie, Afryce, regionie Azji i Pacyfiku oraz na Bliskim Wschodzie. Oferuje szeroki zakres specjalistycznych usług doradczych, zarządczych i transakcyjnych klientom na całym świecie. Jej usługom zaufali najwięksi gracze rynku nieruchomości komercyjnych w Polsce, co znalazło odzwierciedlenie w liczbie oddanych głosów.

Przestrzeń komercyjna - L’Oréal House Warsaw w Browarach Warszawskich

Industrialne Browary Warszawskie i unikalne biuro zaaranżowane zgodnie z wizją firmy L’Oréal - Beauty all around. Nowa siedziba firmy, stworzona dzięki współpracy pracowni Trzop Architekci i firmy Bene, zmienia definicję przestrzeni open space w biuro elastyczne. Nowoczesne miejsca pracy przeplatają się ze strefami relaksu i 40 salami konferencyjnymi. A wszystko to w otoczeniu pięknych dodatków, nowoczesnych mebli i architektonicznych detali, nawiązujących do francuskich korzeni firmy L’Oréal.

Architektura - Hotel Warszawa

Prudential - symbol odradzającej się niepodległej Polski, w trakcie drugiej wojny światowej czynny świadek walk o Warszawę. W 85 lat od powstania, wraca na należne mu w historii miejsce. Odremontowany i odrestaurowany hotel należy do Grupy Likus Hotele i Restauracje. Właściciele z niezwykłą starannością zadbali o to, aby historia tego budynku towarzyszyła gościom niemal na każdym kroku. Uwagę zwracają zwłaszcza widoczne w niektórych pokojach betonowe stropy konstrukcyjne lub części oryginalnej elewacji. Wnętrza są wykonane ze szlachetnych materiałów, w których dominuje kamień, stal, miedź i szkło. Łazienki zostały wykończone marmurem wysokiej jakości. Wspólnie z subtelnymi, drewnianymi wykończeniami tworzą poczucie elegancji i luksusu.

Miasto Przyjazne Inwestorom - Miasto Łódź

W ośmioletniej historii nagród Prime Property Prize, Łódź – jako Miasto Przyjazne Inwestorom – wygrywa już po raz trzeci. Internauci i jury doceniają imponującą listę oddanych, realizowanych i planowanych projektów deweloperskich.

Kancelaria Roku - Baker McKenzie Krzyżowski i Wspólnicy sp.k.

Za sprawne doradztwo i orientację w ciągle zmieniającym się otoczeniu prawnym, które są kluczowe dla powodzenie przyszłej inwestycji.

Inwestycja Roku Rynek Hotelarski - Moxy Warsaw Praga

Moxy Warsaw Praga to hotel wyróżniający się pod względem wystroju wnętrz oraz podejścia do klienta. Pierwszy butikowy obiekt w tej części stolicy to przykład połączenia klimatu awangardowej, kulturalnej Pragi z potrzebami współczesnych gości hotelowych. Odchodzi od standardów przyjętych w hotelarstwie, jak uniformy dla obsługi czy obowiązujący dress code. Stawia na komfort i luz oraz dobre samopoczucie odwiedzających. Wnętrze hotelu to trzy główne motywy związane z Pragą: fabryka wódki, praski street art oraz FSO. W lobby można zobaczyć oryginalne kadzie, a nad kominkiem butelki z fabryki Konesera. Obiekt oddaje także hołd kultowej klubokawiarni Sen Pszczoły, która mieściła się w budynku. Udało się odrestaurować drzwi z klubu oraz oryginalne lampy i wykorzystać jako element dekoracyjny we wnętrzu lobby. Ciekawym elementem wystroju są tzw. gorseciki warszawskie, czyli płytki dywanowe, których część udało się odzyskać a następnie ułożyć w strefie recepcji.

Coworking Roku - MindSpace Koszyki

Mindspace stał się pierwszym globalnym, butikowym operatorem coworkingowym, który rozpoczął działalność w Polsce. Dzięki znakomicie zaprojektowanej przestrzeni do pracy, wprowadził zupełnie nowe, świeże spojrzenie na rozwiązania biurowe na polskim rynku. Wysoki standard i jakość oferowana przez Mindspace zostały docenione przez korporacje, MŚP i innowacyjne start-upy. Odpowiadając na zapotrzebowanie rynku, Mindspace uruchomił dodatkową przestrzeń w biurowcu przy Hali Koszyki, dedykowaną większym zespołom od 12 do 50 osób. Mindspace Koszyki łączy butikowy styl i indywidualną obsługę, inspirujące i pięknie zaprojektowane biura w doskonałej lokalizacji, tętniącą życiem, niewirtualną społeczność profesjonalistów oraz dodatkowe benefity i programy dla swojej społeczności. Mindspace Koszyki to nie tylko miejsce do pracy. To przestrzeń, która inspiruje do działania, płaszczyzna skłaniająca do otwartej wymiany myśli i poglądów w niezobowiązującej, swobodnej atmosferze.

Człowiek Roku Propertynews.pl - Hadley Dean, prezes EPP

Jak nikt inny potrafi mówić o sile polskiej gospodarki i polskich nieruchomości inwestorom z całego świata. To człowiek, który nie wierzy w handlową apokalipsę, ale w naturalną ewolucję handlu.

Nagroda specjalna - Cresa

Firma w krótkim czasie zdobyła znaczącą pozycję w konkurencyjnym sektorze usług doradczych rynku nieruchomości komercyjnych. Konsekwentnie realizuje nowy model doradztwa w Polsce – wyłącznej reprezentacji najemców. Reprezentowała Grupę mBank przy największej transakcji najmu w historii rynku biurowego w Polsce, sieć Primark w wejściu do Polski, Akamai Technologies przy największej transakcji pierwszego kwartału, a także InPost.

Podczas gali towarzyszącej IX Property Forum w Warszawie wręczono również wyróżnienia dla zwycięzców plebiscytu PropTech Festival. Wśród najlepszych twórców innowacyjnych technologii dla nieruchomości znalazły się: BIM4FM firmy Loredo RES, czyli usprawnianie procesów zarządzania informacją w cyklu życia nieruchomości, Proteco Machines, czyli technologia mechanicznego mycia elewacji budynków, Smartta, czyli inteligentne, solarne ławki oraz ładowarki uliczne oraz Trulifi Signify (Light Fidelity / Signify Poland) - technologia przesyłu danych za pomocą strumienia świetlnego.

Gala wręczenia nagród Prime Property Prize 2019 była podsumowaniem pierwszego dnia Property Forum 2019 (Warszawa, 11-12 września 2019 roku). Zapraszamy do odwiedzenia strony: www.propertynews.pl