Twoje konto

Redukują emisje i transformują polską gospodarkę Laureaci Rankingu Inicjatyw Dekarbonizacyjnych

Katowice, 23 września 2021 r.

Najciekawsze, najbardziej pomysłowe i efektywne projekty służące ograniczeniu emisji gazów cieplarnianych w polskiej gospodarce zostały wyróżnione po raz pierwszy w Rankingu Inicjatyw Dekarbonizacyjnych. Laureatów ogłoszono podczas 13. edycji Europejskiego Kongresu Gospodarczego (EEC – European Economic Congress) i 6. European Tech and Start-up Days w Katowicach.

Ranking Inicjatyw Dekarbonizacyjnych jest częścią projektu zatytułowanego „Zielony indeks”. Jest on dedykowany tym, którzy aktywnie uczestniczą w zielonej transformacji polskiej gospodarki. Przedstawia najciekawsze, najbardziej pomysłowe i efektywne działania służące ograniczeniu emisji gazów cieplarnianych. Inicjatorem projektu „Zielony indeks” jest redakcja portalu WNP.PL wraz z partnerem strategicznym zarówno serwisu, jak i Rankingu Inicjatyw Dekarbonizacyjnych firmą Ciech.

W zestawieniu inicjatyw dekarbonizacyjnych ujęte zostały wdrożenia zakończone w latach 2019-2020.

Wyróżnienie w Rankingu Inicjatyw Dekarbonizacyjnych otrzymali:

Grupa Azoty

za prace modernizacyjne instalacji kwasu azotowego technicznego redukujące emisje podtlenku azotu. Zmiany polegały na modernizacji konstrukcji i montażu nowego, niskoemisyjnego katalizatora. Pierwsze z nich wprowadzono w grudniu 2018 r., a prace modernizacyjne sfinalizowano w czerwcu 2019 r., dzięki czemu już w drugiej połowie roku nie wyemitowano ponad 63 tys. ton ekwiwalentu CO2. W przypadku instalacji Kwasu Azotowego Technicznego spółka w 2019 r. zmniejszyła emisję GHG o 53 proc. w porównaniu z 2018 r. (rok bazowy), a w 2020 r. – o 83 proc.;

Jastrzębska Spółka Węglowa

W należącej do niej kopalni Knurów-Szczygłowice w sierpniu 2020 r. oddano do użytku trzy silniki gazowe opalane metanem, które pozwolą zwiększyć wykorzystanie metanu ujmowanego z kopalń. Część metanu zużywana jest na potrzeby spółki, do produkcji energii elektrycznej i cieplnej, reszta sprzedawana firmom zewnętrznym;

Schneider Electric Polska oraz KGHM Polska Miedź

Pierwsza z tych spółek zbudowała w Zakładach Wzbogacania Rud KGHM nowoczesny system zasilania oraz system komunikacji i zarządzania procesem produkcji, który przyczynia się do zmniejszenia śladu węglowego z działalności zakładu;

Grupa Orange Polska

Poprzez wymianę starszych technologicznie urządzeń na nowoczesne i energooszczędne, znacznie ogranicza ona zużycie energii elektrycznej, której wytwarzanie jest głównym źródłem emisji GHG. Grupa wdrożyła dotąd blisko 160 inicjatyw ujętych w programie Energy Optimisation. Ich efektem było zmniejszenie latach 2014–19 zużycia energii o prawie 11 proc., przy znacznym wzroście zakresu działalności;

Grupa Veolia w Polsce i Aquanet

Veolia stworzyła pierwszą w Polsce wysokosprawną instalację kogeneracyjną odzyskującą ciepło ze ścieków i produkującą energię elektryczną. Jej uruchomienie jest efektem współpracy z samorządową spółką wodno-kanalizacyjną Aquanet. Nowa instalacja częściowo zastąpiła ciepłownię zasilaną węglem. Efekt to redukcja emisji CO2 o 54 proc. (brak emisji ponad 5 tys. ton rocznie). Realizacja tego projektu jest też przykładem skutecznej współpracy publiczno-prywatnej;

Energa OZE

Grupa wdrożyła hybrydowy magazyn energii wspierający wykorzystanie energii wiatrowej. Wybudowany w 2019 r. prototypowy, hybrydowy magazyn na terenie Farmy Wiatrowej Bystra wykorzystuje dwa rodzaje baterii zapewniające magazynowi pojemność 27 megawatogodzin i moc
6 MW. Jest to największa tego typu instalacja w Polsce. Magazyn będzie wykorzystywany jako rezerwowe źródło mocy do równoważenia zapotrzebowania na energię elektryczną podczas normalnej pracy systemu, a także do lokalnego „wygładzania” wahań mocy generowanej przez farmę wiatrową Bystra, co umożliwi efektywne wykorzystywanie energii wiatrowej.

Organizatorem Rankingu Inicjatyw Dekarbonizacyjnych jest Grupa PTWP, organizator Europejskiego Kongresu Gospodarczego, wydawca m.in. serwisów WNP.pl oraz portalsamorzadowy.pl.

Zwycięzcy plebiscytu zostali wyróżnieni podczas gali towarzyszącej XIII Europejskiemu Kongresowi Gospodarczemu (EEC – European Economic Congress) i 6. European Tech and Start-up Days
w Katowicach.

Największa impreza biznesowa Europy Centralnej i spotkanie start-upów odbyła się w dniach 20-22 września 2021 r., w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach, oraz online.