Spodek i Międzynarodowe Centrum Kongresowe chcą być bardziej eko

Katowice, 30 maja 2019 r.

– Architektoniczna ikona i miejsce spektakularnych wydarzeń – katowicki Spodek wraz z połączonym z nim Międzynarodowym Centrum Kongresowym (MCK) – zdaniem zarządcy powinny wyraźniej wpisać się w nurt zrównoważonego rozwoju i przejść „zieloną metamorfozę”. PTWP Event Center zaprasza do współpracy przy transformacji w kierunku eko. To szansa dla specjalistycznych firm, by pokazać swoje kompetencje milionom gości odwiedzających przez cały rok Spodek i MCK.

Wielkie kubaturowo, intensywnie eksploatowane, niestandardowo zaprojektowane budynki Spodka i Międzynarodowego Centrum Kongresowego mają solidny potencjał racjonalizacji – przede wszystkim pod względem efektywności energetycznej. Zastosowanie nowoczesnych technologii pozwalających np. na zarządzanie zużyciem energii elektrycznej i cieplnej, czy na pozyskiwanie jej ze źródeł odnawialnych, może mieć przy tej skali znaczący wpływ na stan środowiska oraz wykorzystanie zasobów.

– Spodek i Międzynarodowe Centrum Kongresowe są przykładami dobrej i funkcjonalnej architektury, śmiałego designu, który przełamuje stereotypy, zmienia oblicze miasta, a przede wszystkim dobrze służy ludziom – mówi Marcin Stolarz, prezes zarządzającej obiektami firmy PTWP Event Center. – Chcemy „przedłużyć” te skojarzenia. Oba obiekty powinny funkcjonować na zasadach zrównoważonego rozwoju i odpowiedzialności, z ograniczonym do minimum wpływem na środowisko naturalne. Kierujemy się nie tylko optymalizacją kosztów użytkowania, ale także jakością i komfortem korzystania z obiektów przez widzów
i uczestników wydarzeń. Dodatkowo, Śląsk – wciąż kojarzony z węglem i smogiem, może tutaj zyskać wizerunkowo – dodaje.

Dach Międzynarodowego Centrum Kongresowego w Katowicach na powierzchni około 3 tys. m2 porasta zielona trawa. Spodek przechodził już w swej blisko półwiecznej historii kilka poważnych remontów, w wyniku przeprowadzanej właśnie renowacji toalet wprowadzono m.in. system czujek, który ogranicza zużycie wody. Aby zoptymalizować zużycie energii cieplnej, wdrożona została zmiana w procesach operacyjnych w zakresie ogrzewania obiektów. Na drogach wjazdowych do Spodka i MCK zastosowano termoizolację, która ogranicza uciekanie ciepła. To jednak nie wyczerpuje ambicji zarządcy, by wyraźniej wpisać się w nurt zrównoważonego rozwoju.

Firma PTWP Event Center zaprasza do współpracy firmy specjalizujące się w proekologicznych rozwiązaniach dla budownictwa, w wykonywaniu nowych i modernizacji używanych instalacji, korzystające z innowacyjnych, sprawdzonych, technologii związanych z efektywnością energetyczną, mające pomysły na proekologiczne rozwiązania w Spodku oraz Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach.

– Zależy nam na tych, którzy chcą razem z nami zmieniać Spodek i Międzynarodowe Centrum Kongresowe – zaprasza Marcin Stolarz. – Jesteśmy otwarci na różne propozycje, także te niekonwencjonalne, choć zależy nam na doświadczonych partnerach i sprawdzonych rozwiązaniach. To specyficzne obiekty, pamiętajmy, że Spodek wpisany jest do rejestru zabytków. Z pewnością będzie to jednak arcyciekawe wyzwanie powiązane z możliwością autoprezentacji dla firm z tej, tak szybko rozwijającej się, branży – dodaje.

Efekty przedsięwzięć widzieć będą uczestnicy średnio 500 wydarzeń w roku. Wśród nich są takie imprezy jak: największe w Europie Centralnej spotkanie poświęcone przyszłości gospodarki (Europejski Kongres Gospodarczy – EEC), koncerty światowych gwiazd muzyki, czy budzące wielkie emocje turnieje i mecze (siatkówka, hokej). Halę Spodka i Międzynarodowe Centrum Kongresowe odwiedza rocznie 1,2 mln gości i widzów.

Spodek i Międzynarodowe Centrum Kongresowe to także miejsca wydarzeń organizowanych pod egidą ONZ – w grudniu 2018 r. był to szczyt klimatyczny COP24, w 2022 roku odbędzie się Światowe Forum Miejskie. Na listopad br. planowana jest także Światowa Konferencja Antydopingowa.

Obiekty mają wspólnego właściciela (miasto Katowice) i zarządzającego (PTWP Event Center).

– Teraz połączyło je jeszcze jedno – dążenie do tego, by być bardziej przyjaznym dla środowiska, funkcjonować na bardziej zrównoważonych zasadach, być zielonym oknem wystawowym Katowic i Metropolii – mówi Marcin Stolarz. – Wszystkie zainteresowane podmioty zapraszamy do kontaktu: ecowspolpraca@mckspodek.pl

Nowa Polityka Prywatności i klauzule informacyjne

Zarząd PTWP ON-LINE Sp. z o.o.