Start-up Challenge 2020 – czas start

Katowice, 29 stycznia 2020 r.

Już po raz piąty konkurs na najlepsze start-upy z sześciu branżowych obszarów towarzyszy European Tech and Start-up Days i Europejskiemu Kongresowi Gospodarczemu w Katowicach (EEC – European Economic Congress). Udział jest bezpłatny, czas na zgłoszenia mija 20 marca br. Finał i prezentacje wybranych pomysłów zobaczą w maju uczestnicy największej imprezy biznesowej Europy Centralnej.

European Start-up Days jest organizowane przy okazji Europejskiego Kongresu Gospodarczego, przez który przewija się kilka tysięcy osób z największych firm w Polsce. Liczba rozmów, które odbyliśmy w tym czasie, jest naprawdę imponująca. Nawiązaliśmy bardzo dużo kontaktów biznesowych – mówi CEO Salesbook Jacek Maciak, finalista ostatniej edycji konkursu. – Po drugie, jeśli wygrywa się konkurs na najlepszy start-up w danej kategorii, to wygrywa się przy okazji pewną widoczność, a więc szansę na zaistnienie w świadomości uczestników konferencji oraz w przestrzeni medialnej. Takie wsparcie jest nie do przecenienia – dodaje.

Konkurs Start-up Challenge daje możliwość zaprezentowania swojego pomysłu uczestnikom European Tech and Start-up Days oraz Europejskiego Kongresu Gospodarczego w Katowicach. To okazja do pozyskania partnera biznesowego spośród tysięcy przedsiębiorców gotowych inwestować w innowacyjne projekty. To także bezpośredni kontakt z uczestnikami największej imprezy biznesowej Europy Centralnej oraz obecnymi na wydarzeniu mediami, występ na start-upowej scenie, wsparcie światowych ekspertów i dostęp do wartościowego mentoringu.

W tegorocznej edycji konkursu zgłoszenia przyjmowane będą do 20 marca br. Aplikować mogą start-upy, które nie funkcjonują na rynku dłużej niż pięć lat i mają na koncie innowacyjny produkt, technologię, model biznesowy lub zoptymalizowany istniejący proces w jednej z sześciu kategorii branżowych konkursu: new industry (przemysł 4.0, robotyka, automatyzacja, systemy produkcji, nowe materiały, przemysł kosmiczny), environment (ochrona środowiska: technologie dla klimatu, ekologiczne uprawy, smart energy, wykorzystanie surowców, przetwórstwo odpadów), tradition & modernity (przemysł tradycyjny, energetyka, telekomunikacja, transport, budownictwo), health & biotechnology (medycyna, zdrowie, technologie medyczne, farmacja, biotechnologia), business processes (zarządzanie, analityka, ICT, cyberbezpieczeństwo, logistyka, HR), client & lifestyle (handel, customer experience, e-commerce, fintech, edutech, gaming, sport, przemysł czasu wolnego).

W 2019 roku do rywalizacji przystąpiła rekordowa liczba blisko 300 start-upów z kilku kontynentów. Do grona 100 firm, które miały możliwość zaprezentowania się w Start-up Alley European Start-up Days, wybrane zostały pomysły z Białorusi, Niemiec, Polski (najwięcej), Węgier, Wielkiej Brytanii oraz USA. Były wśród nich pomysły na biznes obejmujące np. roboty softwarowe, chatboty – w tym np. dające wsparcie osobom z problemami takimi jak uzależnienia, rozwiązania wykorzystujące drony, rzeczywistość rozszerzoną, uczenie maszynowe, narzędzia do automatycznej analizy danych, infrastrukturę do ładowania pojazdów elektrycznych, rozwiązania z obszaru medycyny, aplikacja nawigująca osoby niewidome i niedowidzące, rozwiązania, które będą umożliwiały ludziom przebywanie w atmosferze wolnej od smogu, urządzenia solarne i wiele innych. W dwóch dniach start-upowej konferencji wzięło udział ponad 3 tys. osób, w trzydniowym Europejskim Kongresie Gospodarczym – ponad 12,5 tys.

European Tech and Start-up Days, które odbędą się w dniach 19-20 maja br. w Katowicach, to wydarzenie łączące start-upy i korporacje oraz organizacje wsparcia biznesu. Celem imprezy jest integracja środowiska młodych przedsiębiorców z ekspertami, prezesami dużych spółek, inwestorami i odnoszącymi sukcesy biznesmenami, którzy będą obecni na Europejskim Kongresie Gospodarczym w Katowicach.

W tym roku wszyscy spotkamy się pod wzbogaconym hasłem European Tech and Start-up Days. Dodana cząstka „Tech” podkreśla znaczenie technologii jako płaszczyzny kooperacji firm – niezależnie od skali ich działania czy rynkowego doświadczenia – tłumaczy Wojciech Kuśpik, prezes Grupy PTWP.

Europejski Kongres Gospodarczy w Katowicach od 2009 roku gromadzi reprezentantów biznesu, prezesów czołowych firm, naukowców i praktyków, decydentów mających realny wpływ na życie gospodarcze i społeczne oraz polityków i ekspertów z kraju, Europy i świata. XII edycja tego wydarzenia odbędzie się w dniach 18-20 maja 2020 r. w Międzynarodowym Centrum Kongresowym i w Hali Widowisko-Sportowej Spodek w Katowicach.

Szczegółowe informacje na temat European Tech and Start-up Days: www.estartupdays.eu/pl

Zgłoszenia do Start-up Challenge do 20 marca br.: http://www.estartupdays.eu/2020/pl/start-up-challenge/527/