VI Kongres Wyzwań Zdrowotnych w dniach 14-16 czerwca

Katowice, 10 czerwca 2021 r.

Pierwsza po wielomiesięcznej pandemicznej przerwie konferencja w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach + online

W związku ze złagodzeniem obostrzeń epidemicznych i dopuszczeniem organizacji kongresów i konferencji w reżimie sanitarnym, zgodnie z najnowszym rozporządzeniem Rady Ministrów, VI edycja Kongresu Wyzwań Zdrowotnych odbędzie się stacjonarnie w dniach 14 i 15 czerwca br. w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach i równocześnie online (dwa dni w modelu hybrydowym). Trzeci dzień debat - 16 czerwca br. – zorganizowany zostanie w formule zdalnej.

Ponad 200 prelegentów, w tym między innymi Sławomir Gadomski, podsekretarz stanu w Ministerstwie Zdrowia, 40 sesji, wykłady, prezentacje, trzy dni dyskusji o systemach ochrony zdrowia i wydarzenia towarzyszące – tak zapowiada się 6. edycja Kongresu Wyzwań Zdrowotnych.

– Kongres Wyzwań Zdrowotnych porusza najbardziej aktualne tematy. W tym roku, w reprezentatywnym gronie ekspertów będziemy rozmawiać, między innymi o skutkach pandemii dla systemu ochrony zdrowia – zapowiada Wojciech Kuta, redaktor naczelny magazynu „Rynek Zdrowia". – Cieszymy się bardzo na spotkanie na żywo w bezpiecznej przestrzeni Międzynarodowego Centrum Kongresowego w Katowicach, zapewniając jednocześnie zdalny dostęp dla wszystkich zainteresowanych. Zapraszamy serdecznie! – dodaje.

Agendę tegorocznego Kongresu Wyzwań Zdrowotnych definiuje sześć głównych bloków tematycznych: polityka zdrowotna, finanse i zarządzanie, terapie, nowe technologie, e-zdrowie i edukacja. Programy wielu sesji VI Kongresu Wyzwań Zdrowotnych uwzględniać będą zagadnienia dotyczące różnych aspektów pandemii COVID-19, a zarazem jej wpływu, między innymi na: system opieki zdrowotnej, w tym organizację i finansowanie świadczeń, rozwój nowych technologii medycznych, politykę społeczną oraz gospodarkę kraju.

Na VI Kongresie Wyzwań Zdrowotnych spotkają się specjaliści reprezentujący kilkanaście dyscyplin medycznych, a także przedstawiciele świata nauki, gospodarki, biznesu, finansów, rynku ubezpieczeniowego, organizacji pozarządowych, polityki, administracji państwowej i samorządowej oraz mediów, aby diagnozować bieżącą sytuację i poszukiwać recept dla sektora ochrony zdrowia.

Wiedzą i doświadczeniem podzielą się m.in.: Mariusz Bidziński, konsultant krajowy w dziedzinie ginekologii onkologicznej, kierownik Kliniki Ginekologii Onkologicznej, Narodowy Instytut Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie Państwowy Instytut Badawczy; Paweł Buszman, Katedra i Zakład Epidemiologii Śląskiego Uniwersytetu Medycznego; Bartłomiej Chmielowiec, Rzecznik Praw Pacjenta ; Andrzej Cisło, wiceprezes Naczelnej Rady Lekarskiej; Jolanta Czernicka-Siwecka, prezes Fundacji Iskierka; Dominik Dziurda, dyrektor Wydziału Świadczeń Opieki Zdrowotnej, Agencja Oceny Technologii Medycznych
i Taryfikacji; Andrzej Fal, kierownik Kliniki Alergologii, Chorób Płuc i Chorób Wewnętrznych, Centralny Szpital Kliniczny MSWiA w Warszawie, prezes zarządu głównego Polskiego Towarzystwa Zdrowia Publicznego; Sławomir Gadomski, podsekretarz stanu w Ministerstwie Zdrowia; Sebastian Giebel, kierownik Kliniki Transplantacji Szpiku i Onkohematologii, Narodowy Instytut Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie, Oddział w Gliwicach; Grzegorz Gielerak, dyrektor Wojskowego Instytutu Medycznego; Grzegorz Juszczyk, dyrektor Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny; Krzysztof Kopeć, prezes Polskiego Związku Pracodawców Przemysłu Farmaceutycznego – Krajowi Producenci Leków; Adam Maciejczyk, dyrektor naczelny Dolnośląskiego Centrum Onkologii we Wrocławiu, przewodniczący Polskiego Towarzystwa Onkologicznego; Beata Małecka-Libera, senator RP, przewodnicząca Senackiej Komisji Zdrowia; Agnieszka Mastalerz-Migas, konsultant krajowa
w dziedzinie medycyny rodzinnej, prezes zarządu głównego Polskiego Towarzystwa Medycyny Rodzinnej, kierownik Katedry i Zakład Medycyny Rodzinnej, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu; Przemysław Mitkowski, prezes-elekt Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego, kierownik Pracowni Elektroterapii Serca w Szpitalu Klinicznym Przemienienia Pańskiego, I Klinika Kardiologii Katedry Kardiologii UM im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu; Piotr Ponikowski, rektor Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu; Klaudia Rogowska, dyrektor Górnośląskiego Centrum Medycznego im. Leszka Gieca Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach; Olga Ewa Semeniuk, podsekretarz stanu w Ministerstwie Rozwoju, Pracy i Technologii; Radosław Sierpiński, p.o. prezesa Agencji Badań Medycznych; Andrzej Sośnierz, poseł na Sejm RP w Sejmowej Komisji Zdrowia; Roman Topór-Mądry, prezes Agencji Oceny Technologii Medycznych i Taryfikacji; Gertruda Uścińska, prezes Zakładu Ubezpieczeń Społecznych; Krystian Wita, konsultant wojewódzki w dziedzinie kardiologii, p.o. zastępcy dyrektora ds. lecznictwa, kierownik, Oddział Intensywnego Nadzoru Kardiologicznego, Górnośląskie Centrum Medyczne im. Leszka Gieca Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach; Waldemar Wierzba, dyrektor Centralnego Szpitala Klinicznego MSWiA w Warszawie.

VI Kongres Wyzwań Zdrowotnych to również wydarzenia towarzyszące, wśród nich – IV Konferencja Nowe Technologie w Schorzeniach Sercowo-Naczyniowych (NTEC), która stanowi wspólne forum dla przedstawicieli świata nauki, medycyny, biznesu oraz decydentów opieki zdrowotnej i stwarza okazję do zapoznania się z najnowszymi technologiami i możliwościami ich zastosowania w kardiologii i innych dziedzinach medycyny sercowo-naczyniowej.

Po raz trzeci odbędzie się także konkurs Start-Up-Med dla najbardziej kreatywnych autorów nowatorskich, a zarazem efektywnych, projektów obejmujących szeroko rozumiane technologie medyczne.

Podczas VI Kongresu Wyzwań Zdrowotnych rozstrzygnięta zostanie czwarta edycja konkursu „Zdrowy Samorząd”, którego celem jest wybór i nagrodzenie jednostek samorządu terytorialnego, które w sposób najbardziej efektywny realizują zadania związane z promocją zachowań prozdrowotnych, edukacją zdrowotną i profilaktyką.

Organizatorem Kongresu Wyzwań Zdrowotnych jest Grupa PTWP, wydawca m.in. magazynu Rynek Zdrowia i portalu rynekzdrowia.pl.

Transmisje online wszystkich debat, wykładów i prezentacji dostępne będą na stronie internetowej wydarzenia hccongress.pl. Relacje z kongresowych wydarzeń zamieszczane będą także w portalu rynekzdrowia.pl.