WNP Awards 2021 przyznane

Katowice, 19 lutego 2021 r.

Allegro, Apator, Atende, Corab, Ekonenergetyka-Polska, Ferro, ICEYE, InPost, Pekabex, Polski Fundusz Rozwoju – to laureaci wyróżnień WNP Awards 2021 wręczanych tym, którzy odnoszą spektakularne sukcesy w biznesie lub poprzez swoje działania zmieniają na lepsze polską gospodarkę. Zwycięzców wyłoniono podczas pierwszego dnia EEC Trends Online 2021.

Wyróżnienia WNP Awards przyznawane są osobom, instytucjom i przedsiębiorstwom, które wywierają znaczący wpływ na pozytywne przeobrażenia gospodarcze, wskazując innym kierunki rozwoju, swoją aktywnością ilustrując ważne trendy w gospodarce. Tegoroczna gala odbyła się w formule online.

– Przyznając wyróżnienia oceniamy dokonania, ale patrzymy w przyszłość. Próbujemy przewidywać rozwój trendów, które jutro i pojutrze będą kształtowały obraz naszej gospodarczej rzeczywistości. Oczywiście nie udało się przewidzieć pandemii, ale i jej sprostali nasi laureaci. Znakomicie odnaleźli się w nowej, trudnej rzeczywistości i nadal idą naprzód. Wśród nagrodzonych są potentaci swoich branż, pionierzy nowych idei, autorzy przełomowych koncepcji – podkreśla Rafał Kerger, redaktor naczelny portalu WNP.PL.

WNP Awards 2021 otrzymali (w kolejności alfabetycznej):

Allegro
za rekordowy debiut giełdowy będący efektem długofalowej strategii realizowanej konsekwentnie na dynamicznie rozwijającym się rynku e-commerce w konkurencji z globalnymi potentatami.
Allegro to najpopularniejszy serwis e-commerce w Polsce – o stabilnej, budowanej przez lata pozycji rynkowej, trwale osadzony w krajobrazie polskiej gospodarki, popularny i użyteczny, stale obecny
w wielu polskich domach.

Apator
za konsekwentne budowanie rynkowej pozycji w regionie i marki lidera nowoczesnych rozwiązań dla sektora utilities.
Grupa Apator, skupiająca kilkanaście spółek krajowych i zagranicznych, jest pionierem we wdrażaniu innowacyjnych rozwiązań technicznych dla firm zarządzających wszystkimi rodzajami mediów energetycznych. Grupa przoduje w Europie Środkowo-Wschodniej w obszarze aparatury łączeniowej oraz pomiarowej, a także systemów IT dla firm sektora energii i mediów.

Atende
za angażowanie się od lat w złożone procesy o kluczowym znaczeniu dla transformacji cyfrowej polskiej gospodarki.
Atende to jedna z czołowych grup kapitałowych w branży IT w Polsce aktywna na rynku od trzech dekad. U zarania swojej działalności Atende podłączało pierwsze polskie firmy do Internetu. Firma odegrała kluczową rolę w transformacji telekomunikacyjnej, w rozwoju sieci 3G i 4G.

Corab
za skuteczne wpisanie się w jeden z najmocniejszych trendów w polskiej energetyce i wsparcie rozwoju fotowoltaiki.
Istniejąca na polskim rynku od 30 lat firma stała się liderem rozwiązań satelitarnych na świecie oraz największym w kraju producentem systemów mocowań paneli fotowoltaicznych i dystrybutorem sprzętu dla fotowoltaiki.

Ekoenergetyka-Polska
za spektakularny, szybki rozwój w perspektywicznym sektorze elektromobilności, opartym na zaawansowanych technologiach oraz zbudowanie mocnej pozycji na rynku.
Powstała w 2009 roku w Zielonej Górze firma od początku postawiła sobie za cel tworzenie nowoczesnej infrastruktury ładowania dla pojazdów elektrycznych. W ciągu dekady Ekoenergetyka zdobyła klientów w całej Europie, stając się jednym z pionierów elektromobilności oraz jednym z liderów w europejskiej stawce producentów infrastruktury ładowania wysokiej mocy.

Ferro
to wyróżnienie dla rozwijającego się dynamicznie i stabilnie producenta – silnego na rynku krajowym i konsekwentnie budującego swoją pozycję w Europie Centralnej.
Grupa Ferro to jeden z największych producentów armatury sanitarnej i instalacyjnej w Europie Środkowej i Wschodniej z blisko 30-letnim doświadczeniem w branżach: armatury sanitarnej, instalacyjnej i techniki grzewczej.

ICEYE
to wyróżnienie dla zweryfikowanego przez rynek start-upu stworzonego na bazie nauki i międzynarodowej współpracy, działającego w obiecującej, nasyconej technologiami branży kosmicznej.
Działająca w Polsce od jesieni 2017 roku ICEYE to firma o międzynarodowym rodowodzie, stworzona od podstaw przez młodych ludzi, która jest obecnie światowym liderem w zakresie wykorzystania technologii radarowej SAR (radar z syntetyczną aperturą) dla mikrosatelitów, zapewniającej szybki dostęp do niezawodnych danych z obserwacji Ziemi.

InPost
to wyróżnienie dla prywatnego operatora logistycznego, który zmienia rynek przesyłek kurierskich, wpływając na rozwój całego sektora e-commerce i ze spektakularnym sukcesem zadebiutował na jednym z najciekawszych europejskich parkietów - Euronext w Amsterdamie.
InPost z powodzeniem konkuruje z globalnymi potentatami rynku przesyłek kurierskich, ekspresowych i paczkowych (KEP) wykorzystując dla umocnienia swojej pozycji korzystny dla sektora, ale niełatwy czas pandemii, w którym nastąpił gwałtowny rozwój rynku e-commerce. Polski niezależny operator, firma z doświadczeniem giełdowym w kraju i niełatwej restrukturyzacji wciąż zaskakuje rynek, aktywnie poszukując nowych szans i możliwości.

Pekabex
to wyróżnienie dla lidera nowoczesnego budownictwa systemowego w Polsce – producenta prefabrykatów, generalnego wykonawcy i dewelopera na rynku obiektów magazynowych, przemysłowych, mieszkaniowych i biurowych.
Grupa Pekabex jest liderem nowoczesnego budownictwa systemowego w Polsce. Dostarcza rozwiązania w zakresie projektowania, produkcji i montażu konstrukcji obiektów w oparciu o technologię prefabrykacji elementów żelbetowych, jak również kompleksową budowę „pod klucz” obiektów wielkokubaturowych (hale produkcyjne, magazyny, biura, obiekty handlowe, dworce, parkingi), inżynieryjnych (np. mosty, tunele), a także projektów nietypowych.

Polski Fundusz Rozwoju
za sprawne zaplanowanie i realizację, we współpracy z bankami, Tarczy Finansowej – skutecznie chroniącej firmy przed skutkami lockdownu.
PFR udowodnił, że instytucja państwa, działając w porozumieniu z rynkiem i biznesem, starając się wsłuchać w jego potrzeby, może działać szybko i sprawnie, wypełniając swoją rolę bez formalizmu i biurokracji, szczególnie uciążliwych w tak trudnym dla gospodarki okresie.

WNP Awards kontynuują dwudziestoletnią tradycję prestiżowych wyróżnień „Tego, który zmienia polski przemysł”. Nagrody przyznane przez redakcję portalu gospodarczego WNP.PL oraz Magazynu Gospodarczego Nowy Przemysł - w nowej formule i pod nową nazwą - dedykowane są tym, którzy poprzez swoje działania zmieniają na lepsze całą polską gospodarkę.

EEC Trends Online odbyło się w dniach 17-18 lutego 2021 r. Retransmisje sesji dostępne są na stronie www.trends.eecpoland.eu/pl/

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.