Zwycięzcy 4Buildings Awards 2019 – plebiscytu, którego celem jest promowanie nowoczesnego budownictwa, zgodnego z zasadami zrównoważonego rozwoju

Katowice, 16 listopada 2019 r.

Postępowe inwestycje, nowatorskie technologie oraz ludzie z wizją – to laureaci konkursu 4Buildings Awards 2019. Ideą plebiscytu jest promowanie nowoczesnego budownictwa, zgodnego z zasadami zrównoważonego rozwoju. Zwycięzcy zostali ogłoszeni podczas wieczornej gali towarzyszącej wydarzeniu 4Builidings, 15 listopada br. w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach.

Jak budować w sposób zrównoważony, z wykorzystaniem nowatorskich technologii budowlanych i energii odnawialnej, tak by budynki tworzyły warunki do lepszego życia i pracy? Szukając odpowiedzi na te pytania, stworzyliśmy konkurs 4 Buildings Awards, by premiować najlepsze praktyki, projekty, rozwiązania i postawy – mówi Małgorzata Burzec-Lewandowska, redaktor naczelna propertydesign.pl, zastępca redaktora naczelnego propertynews.pl.

Nagrody wręczono w trzech kategoriach: „Projekty" – wyróżniając budynki i przestrzenie zrealizowane w zgodzie z ideą zrównoważonego rozwoju, z wykorzystaniem energii odnawialnej i nowatorskich technologii budowlanych, tak by tworzyły warunki do lepszego życia i pracy, „Innowacje" – dla pionierskich rozwiązań, które wnoszą na rynek nową jakość i minimalizują negatywny wpływ budownictwa na środowisko naturalne oraz „Ludzie" – honorując działalność i przedsięwzięcia promujące zrównoważone budownictwo oraz mające wpływ na rozwój branży budowlanej w Polsce.

Laureaci 4Buildings Awards 2019:

– W kategorii „Projekty – Budynek publiczny”: Społeczna Szkoła Podstawowa imienia Lady Sue Ryder w Niepołomicach.

Architektów którzy stworzyli nagrodzony projekt zainspirowała praca pszczół i konstrukcja ula. Inwestor postawił na energooszczędność, pompy ciepła, ogniwa fotowoltaiczne i zielony dach. Ten obiekt wyznacza standardy dla budynków edukacyjnych.

– W kategorii „Projekty – Budynek komercyjny”: Business Garden Wrocław

Business Garden Wrocław to innowacyjny kompleks biurowy, zaprojektowany z myślą o ekologicznym, wygodnym i inspirującym środowisku pracy.

– W kategorii „Projekty - Budynek mieszkalny / budynek jednorodzinny”: Glass House w Katowicach

Glass House w Katowicach to niezwykły dom stojący na skraju lasu, który był główną inspiracją dla jego projektantów. Udało im się stworzyć elegancką willę, która zapewnia mieszkańcom stały kontakt z otaczającą naturą.

– W kategorii „Projekty - Budynek mieszkalny / budynek wielorodzinny”: Osiedle Holm House – pierwszy etap.

Osiedle wyróżnia dbałość o środowisko naturalne, poświadczone certyfikacją BREEAM. Jako pierwsze w Polsce uzyskało także certyfikat „Obiekt bez barier”, świadczący o zapewnieniu dostępu do budynków osobom niepełnosprawnym. Nazwa inwestycji oznaczająca małą wyspę, podkreśla wszystkie atuty tego projektu.

– W kategorii „Projekty - Budownictwo prefabrykowane i modułowe”: Sprzeczna 4 na warszawskiej Pradze.

Budynek Sprzeczna 4 to jeden z pierwszych, w pełni prefabrykowanych obiektów mieszkalnych jaki od dłuższego czasu zrealizowano w Warszawie. Powstał u zbieg ulic Marcinkowskiego i Sprzecznej na Pradze, gdzie XIX-wieczne kamienice sąsiadują z nową zabudową apartamentową.

– W kategorii „Projekty - Przestrzeń publiczna”: Zagospodarowanie terenu Muzeum Śląskiego w Katowicach.

Ta otwarta, ciekawa przestrzeń publiczna stała się ważnym elementem życia kulturalnego miasta  oraz miejscem czasowych wystaw. Przyciąga parkową zielenią i urodą małej architektury. Jest wspaniałym przykładem rewitalizacji przestrzeni publicznej.

– W kategorii „Innowacje – inteligentne rozwiązanie dla budynku”: „Inteligentne systemy elewacji budynków”.

To sieć czujników, która monitoruje parametry izolacyjne budynków i dzięki zintegrowaniu jej z systemami HVAC, pomaga ograniczać koszty ich eksploatacji. To także narzędzie diagnostyczne służące do oceny stanu budynków”. Projekt powstał w Zakładzie Projektowania Układów Scalonych i Systemów Instytutu Technologii Elektronowej.

– W kategorii „Innowacje – materiały budowlane”: Eglas – szkło grzewcze firmy Saint-Gobain.

EGLAS to nowoczesne szkło grzewcze, które zapewnia komfort cieplny wewnątrz pomieszczeń, niweluje przeciągi i poczucie chłodu. Zasada działania tego rozwiązania opiera się na wykorzystaniu prądu elektrycznego oraz niskoemisyjnej powłoki z tlenków metali.

– W kategorii „Innowacje – Start-Up”: REbuild 3DCP - druk 3D betonem

Ta innowacje pozwala nie tyle na zbudowanie domu, co na jego wydrukowanie. Technologia może zrewolucjonizować branżę budowlaną.

– W kategorii „Innowacje – technologia redukcji odpadów w budownictwie”: „Technologie pełnego odzysku surowców z odpadów oraz ich ponownego wykorzystania” firmy Bioelektra Group.

Nagrodzona technologia pozwala na odzyskanie wszystkiego, co daje się ponownie wykorzystać. Jest odpowiedzią na światowe wyzwania gospodarki o obiegu zamkniętym oraz zrównoważonego rozwoju.

– W kategorii „Innowacje – OZE w budownictwie”: Ogniwa fotowoltaiczne z perowskitu firmy Saule Technologies.

Poza ograniczeniem zużycia energii przez budynki, oferują realną możliwość zaspokojenia większości potrzeb energetycznych nieruchomości. To krok w kierunku stworzenia budynków samowystarczalnych energetycznie. Perowskit to struktury fotowoltaiczne, które mogą być przyszłością branży. Są cienkie i elastyczne, przez co można je nanosić na praktycznie każdą konstrukcję. Dodatkowo, mogą być produkowane przez odpowiednie drukarki, co pozwala na ich łatwe i tanie wytwarzanie.

– W kategorii „Ludzie – samorządowiec”: Wojciech Szczurek, prezydent Gdyni.

Za przedsięwzięcia podejmowane przez samorząd tego miasta na polu efektywności energetycznej, na rzecz ochrony klimatu, ograniczania zużycia energii cieplnej i elektrycznej.

– W kategorii „Ludzie – architekt”: Agnieszka Kalinowska-Sołtys, architekt APA Wojciechowski.

Agnieszka Kalinowska-Sołtys od 15 lat zajmuje się wdrażaniem idei zrównoważonego rozwoju w projektowaniu budynków. W ramach Stowarzyszenia Architektów Polskich prowadzi zespół ekspercki do spraw zrównoważonego rozwoju w budynkach. Jest ekspertem oenzetowskiej inicjatywy Global Compact Network Poland oraz współzałożycielką Ogólnokrajowego Stowarzyszenia Wspierania Budownictwa Zrównoważonego. Od lat przekonuje, że branża budowlana związana z projektowaniem, wznoszeniem, eksploatacją i utylizacją budynków może w znaczący sposób przyczynić się do ochrony środowiska i ograniczenia negatywnego wpływu działalności człowieka na klimat.

– W kategorii: „Ludzie – inwestor”: Mirosław Czarnik, prezes GPP Business Park.

Mirosław Czarnik, stoi na czele spółki, która wybudowała pierwszy w Polsce plus-energetyczny biurowiec. Nie boi się energooszczędnych rozwiązań w budownictwie. Co więcej: wdraża je, pokazując zalety takich rozwiązań. Budynki kompleksu GPP, które spółka postawiła w Katowicach, pełne są ekologicznych rozwiązań.

– W kategorii „Ludzie – firma technologiczna”: Ewelina Woźniak-Szpakiewicz, prezes spółki DMD Modular.

Ideą konkursu 4 Buildings Awards jest propagowanie budownictwa efektywnego, ekologicznego i nowoczesnego. A właśnie takie jest budownictwo prefabrykowane. Prefabrykaty są ekologiczne, bo powstają w środowisku zamkniętym, w zakładzie produkcyjnym. Polskie moduły podbiły świat, a udział w tym sukcesie ma firma DMD Modular na czele, której stoi Ewelina Woźniak-Szpakiewicz.

Wyróżnienie specjalne redakcji magazynu Dobrze Mieszkaj i portalu DobrzeMieszkaj.pl trafiło „WOOD PACK – innowacyjny system konstrukcji szkieletowej budynku składający się z prefabrykowanych modułów drewnianych” firmy Wood Core House.

Galę wręczenia nagród 4Buildings Awards 2019 (15 listopada 2019 r., Międzynarodowe Centrum Kongresowe w Katowicach) poprowadziła dziennikarka telewizyjna, Beata Tadla.

4Buildings to nowe wydarzenie branży budowlanej w Polsce. Rozpoczęło się 15 listopada 2019 r. dniem dla profesjonalistów, weekend 16-17 listopada przyjął formułę Dni Otwartych dla każdego, kto interesuje się zrównoważonym budownictwem, nowinkami i ekologicznymi trendami w budownictwie, planuje budowę domu, szuka projektu dla swojej rodziny, marzy o pięknym ogrodzie lub potrzebuje fachowca od budowy domu.

Organizatorem 4Buildings jest Grupa PTWP, wydawca branżowych magazynów i portali oraz organizator kongresów, konferencji, imprez targowych, seminariów i szkoleń, na czele z Europejskim Kongresem Gospodarczym w Katowicach oraz 4 Design Days – największego w tej części Europy wydarzenia rynku nieruchomości, architektury, wnętrz i wzornictwa.