Międzynarodowe Centrum Kongresowe i Spodek z prestiżową nagrodą

Katowice, 28 marca 2019 r.

Katowickie obiekty zwyciężyły w konkursie MP Power Awards w kategorii Multi Venue 2018

Międzynarodowe Centrum Kongresowe i Spodek w Katowicach zostały docenione jako miejsca ze szczególnym potencjałem do organizacji różnego rodzaju wydarzeń i wyróżnione tytułem MP Power Multi Venue 2018 w konkursie Meeting Planner Power Awards.

Konkursowe jury doceniło Międzynarodowe Centrum Kongresowe (MCK) i Spodek
w Katowicach za możliwość łączenia organizacji różnych form spotkań w jednej lokalizacji. Pod uwagę brane były także: charakter miejsca, możliwości organizacyjne, atrakcyjność
i elastyczność miejsca, zastosowane rozwiązania logistyczne i techniczne oraz dostosowanie miejsca do potrzeb organizatorów eventów. Wręczenie nagród odbyło się 22 marca br.
w Warszawie.

– Mamy przekonanie, że w Międzynarodowym Centrum Kongresowym i Spodku nie ma rzeczy niemożliwych do zrealizowania. Utwierdzamy się w nim przy przeróżnych realizacjach wykorzystując, a często łącząc i uwalniając, potencjały dwóch obiektów. Cieszymy się, że dostrzegli to także przedstawiciele branży przyznając nam wyróżnienie – mówi Marcin Stolarz, prezes zarządzającej Międzynarodowym Centrum Kongresowym i Spodkiem firmy PTWP Event Center. – Szczyt klimatyczny ONZ, e-sportowe mistrzostwa świata, największa impreza biznesowa Europy Centralnej – Europejski Kongres Gospodarczy, gala Fryderyków w MCK, rolkowisko na płycie legendarnej hali Spodka czy koncept Gastrofajer na zielonym dachu
i dolinie między obiektami – to tylko wybrane z referencyjnych imprez – dodaje.

Międzynarodowe Centrum Kongresowe w Katowicach i Spodek połączone są podziemnym przejściem i stanowią jedną z największych aren spotkań kongresowo-wystawienniczych
i widowiskowo-sportowych w kraju. Mogą pomieścić łącznie 26 000 osób.

Międzynarodowe Centrum Kongresowe łączy w sobie funkcję kongresową, konferencyjną, wystawienniczą, targową i widowiskową umożliwiając organizację zarówno międzynarodowych wydarzeń dla kilkunastu tysięcy osób, jak i kameralnych spotkań biznesowych. To miejsce do realizacji kongresów łączących w sobie elementy spotkań plenarnych, warsztatów, prelekcji i bankietów. Obiekt sprawdza się również podczas uroczystych gali, firmowych jubileuszów oraz wydarzeń rozrywkowych.

Spodek to nie tylko arena koncertów i wydarzeń sportowych rangi mistrzostw świata; to również uniwersalna przestrzeń, w której realizowane są oryginalne bale i bankiety oraz wydarzenia targowe i wystawiennicze.

Oba obiekty pełnią względem siebie rolę komplementarną: kongresowi goście, po części merytorycznej odbywającej się zazwyczaj w Międzynarodowym Centrum Kongresowym chętnie biorą udział w wieczornych eventach rozrywkowych w Spodku. I odwrotnie – koncertom i wydarzeniom sportowym w kultowej hali towarzyszą spotkania, bankiety
i konferencje realizowane w Międzynarodowym Centrum Kongresowym. Sportowe satelity Spodka (basen, sauny, siłownia, boisko) służące na co dzień rekreacji mieszkańców regionu, równie chętnie wykorzystywane są przez organizatorów wydarzeń jako ciekawe miejsce do integracji i urozmaicenia swoich eventów.

– Ta wielofunkcyjność to także, jak podkreślają klienci, otwartość zespołu i podwykonawców Międzynarodowego Centrum Kongresowego i Spodka na różne, nawet najbardziej kreatywne, pomysły i ciągła gotowość do wsparcia i podpowiadania najlepszych rozwiązań – mówi Marcin Stolarz, prezes zarządzającej obiektami firmy PTWP Event Center.

Meeting Planner Power Awards jest konkursem poświęconym branży eventowej
i poszukującym najlepszych realizacji i praktyk we wszystkich jej sektorach. Celem konkursu jest wyróżnienie najlepszych eventów i projektów związanych z event marketingiem, wskazanie miejsc ze szczególnym potencjałem eventowym oraz wyróżnienie osobistości
i ekspertów branży. Organizatorem konkursu i gali MP Power Awards jest portal MeetingPlanner.pl.

Nowa Polityka Prywatności i klauzule informacyjne

Zarząd PTWP ON-LINE Sp. z o.o.