Najlepsze start-upy nagrodzone na VI Wschodnim Kongresie Gospodarczym w Białymstoku

Białystok, 26 września 2019 r.

Breather One i ParkCash to dwa zwycięskie projekty plebiscytu Top Start-up Polski Wschodniej. Najlepsze pomysły na biznes z województw lubelskiego, podlaskiego, podkarpackiego, świętokrzyskiego i warmińsko-mazurskiego zaprezentowano podczas VI Wschodniego Kongresu Gospodarczego w Białymstoku. Jury zdecydowało o przyznaniu dwóch nagród głównych oraz jednego wyróżnienia.

Różnica w punktacji wśród najlepszych była bardzo mała i trudno było nam zdecydować o wyborze jednego. Co roku widzimy rosnąca jakość projektów, które biorą udział w naszym konkursie. Każdy z nich był dobrze oceniony i w naszej opinii każdy ma szansę biznesową, by się rozwinąć. Każdy konkurs rządzi się jednak swoimi prawami i musieliśmy wybrać – powiedział Wojciech Kuśpik, prezes Grupy PTWP.

Wyróżnienie Top Start-up Polski Wschodniej 2019 otrzymał:

Zonifero - start-up polskich programistów, który rozwiązuje problemy komunikacji w biurowcu, zachowując przy tym prywatność użytkowników. W przeciwieństwie do innych aplikacji czy rozwiązań opartych o karty identyfikacyjne, Zonifero zostało stworzone nie po to, aby kontrolować pracowników, ale aby łączyć ich ze sobą. Celem smartfonowej aplikacji jest wsparcie pracownika w jego codziennej pracy. W praktyce oznacza to, że użytkownicy mogą odnaleźć miejsce, w którym jest biurko kolegi z innego działu, a nie samą osobę. Lokalizacja stanowiska pracy to tylko jedna z wielu funkcji tego rozwiązania.

Dwie główne nagrody zdobyły projekty:

Breather One - urządzenie stworzone do diagnostyki, leczenia i monitorowania astmy oraz POChP (przewlekłej obturacyjnej choroby płuc). System Breather ONE wykorzystuje gry sterowane oddechem w celu zwiększenia motywacji do codziennego wykonywania ćwiczeń. Wystarczy wybrać odpowiedni dla siebie zestaw ćwiczeń i ulubioną grę, by zacząć oddychać, używając urządzenia Breather ONE. Postać z gry poruszana jest dzięki ruchom oddechowym, a zadania w grze sprawią, że użytkownik zacznie oddychać we właściwy (zgodny z danym ćwiczeniem) sposób. Breather ONE składa się z przenośnego spirometru wyposażonego w układ elektromechaniczny, który pozwala na wykorzystanie urządzenia nie tylko do diagnostyki i monitorowania choroby, ale przede wszystkim do leczenia astmy i POChP poprzez rehabilitację oddechową.

- Ta nagroda jest dla nas szczególnie ważna, bo po poprzednich edycjach konkursu wiemy, że niesie za sobą olbrzymi potencjał medialny, który postaramy się wykorzystać – powiedział Piotr Kozłowski, lekarz i współzałożyciel startupu Breather One.

ParkCash, to odpowiedź na wiele dostępnych na rynku aplikacji skupiających się na zarządzaniu miejscami na ulicy - pomysłodawcom aplikacji ParkCash przyświeca idea uporządkowania chaosu parkingowego na ulicach i przekierowanie pojazdów na zamknięte parkingi, w tym w głównej mierze parkingi podziemne uwolnione przez prywatnych właścicieli w centrach miast.

Innowacja tego urządzenia polega na zastosowaniu trzech modułów: grywalizacji (w celu włączenia jak największej liczby osób prywatnych do udostępniania miejsc parkingowych), zarządzania popytem i podażą (w celu zwiększenia zysków dla właściciela przy utrzymaniu średniej zajętości miejsc w ciągu dnia na wysokim poziomie) oraz modułu pomocy dobrosąsiedzkiej (w celu wzajemnego bezpłatnego udostępniania sobie miejsc w ramach wspólnot mieszkaniowych lub biur).

Rok temu tę nagrodę dostał Elastic Cloud Solutions - też chciałbym powiedzieć za rok, że obsługujemy 40 krajów – żartował Piotr Nizio reprezentujący startup ParkCash, dziękując zespołowi i funduszowi, który uwierzył w sukces projektu.

Wśród start-upów, które zakwalifikowały się do finału, obok wyróżnionych znalazły się CREATEC, Digital Engineering Solutions (DES),  FALAR, Kodologia oraz Alex Electro.

Zwycięzców wyłoniło jury w składzie Maciej Dardziński, ekspert Podlaskiej Fundacji Rozwoju Regionalnego, Paweł Tadejko z wydziału informatyki Politechniki Białostockiej, Małgorzata Oleszczuk, prezes Polskiej Agencji Rozwoju Przemysłu, Wojciech Kuśpik, prezes Grupy PTWP oraz Jakub Sochacki - manager Zespołu Innowacji i Pomocy Publicznej w PwC. Jury oceniało innowacyjność start-upów i ich potencjał biznesowy.

Do konkursu Top Start-up Polski Wschodniej 2019 mogły zgłosić swój udział firmy z pięciu województw: podlaskiego, warmińsko-mazurskiego, podkarpackiego, lubelskiego oraz świętokrzyskiego.

VI edycja Wschodniego Kongresu Gospodarczego (EEC – Eastern Economic Congress) odbyła się w dniach 25-26 września 2019r. w gmachu Opery i Filharmonii Podlaskiej – Europejskiego Centrum Sztuki w Białymstoku.

Nowa Polityka Prywatności i klauzule informacyjne

Zarząd PTWP ON-LINE Sp. z o.o.