Twoje konto

PRECOP 28 – znamy laureatów nagród Green Changer

Katowice, 06 października 2023 r.

W trakcie uroczystej gali podczas PRECOP 28, po raz pierwszy wręczone zostały nagrody „Green Changer”. Uhonorowały one osoby, autorów projektów i instytucje promujące aktywność na rzecz klimatu i zrównoważonego stylu życia oraz przedsięwzięcia, projekty i pomysły służące środowisku. W gronie laureatów znaleźli się m.in. prof. Maciej Nowicki, dr Tomasz Rożek, Dominika Tarczyńska i Paulina Górska.

– PRECOP 28 to nie tylko konferencja przygotowująca do tegorocznego szczytu klimatycznego COP28 w Dubaju. To przede wszystkim przestrzeń, w której spotyka się polityka, biznes i nauka, by oprócz rozmów o zmianie klimatu wypracować też realne działania. Za tymi działaniami stoją ludzie – politycy, naukowcy, aktywiści, ale też i przedstawiciele biznesu. To oni są motorem zmian, podsuwają dobre przykłady i pomysły, przekonują i dzielą się swoją dobrą energią – powiedział Wojciech Kuśpik, prezes Grupy PTWP.

„Green Changer”, czyli inicjatywa inaugurowana podczas PRECOP 28, jest okazją do docenienia i powiedzenia dziękujemy. Wśród laureatów 1. edycji plebiscytu znaleźli się:

Równie istotne w działaniach na rzecz neutralności klimatycznej jest podejście biznesu i samorządów. Są one bowiem nieodłącznym elementem zielonej transformacji. Tegoroczną nagrodę „Green Changer” otrzymało także miasto Katowice. Jest ono miejscem ważnych wydarzeń związanych ze zrównoważonym rozwojem i polityką klimatyczną. Katowice współorganizowały Światowe Forum Miejskie, Szczyt Cyfrowy ONZ – IGF, a przede wszystkim Szczyt Klimatyczny – COP24 w 2018 roku. Wydarzenie to stanowiło dla miasta impuls do podjęcia ważnych działań i pozytywnych zmian.

Doceniajmy tych, którzy podejmują realne działania, a nie tylko mówią o tym, co należy zrobić – mówił Kamil Wyszkowski, przedstawiciel krajowy i dyrektor wykonawczy United Nations Global Compact Network Poland - Najczęściej bowiem jest tak, że kiedy ktoś dużo robi, to nie ma czasu na autopromocję. Tym bardziej trzeba to docenić, bo ci, którzy rzeczywiście zajmują się ratowaniem planety, ratowaniem gatunków, promocją wiedzy, najczęściej doświadczają osamotnienia, spotykają się z krytyką, doświadczają wypalenia.

Drugim wyróżnionym podmiotem została firma Vive Textile Recycling, która w praktyce realizuje to, o czym wielu jedynie mówi – ideę gospodarki cyrkularnej. Przedsiębiorstwo jest liderem branży recyklingu tekstyliów w Polsce i Europie. Dziennie sortuje ponad 300 ton towaru, a za cel stawia sobie stuprocentowe wykorzystanie odzieży używanej.

Nagrody „Green Changer” przyznano po raz pierwszy. Tegoroczni laureaci będą stanowili kapitułę kolejnej edycji.