Trendy, które zmieniają świat

Katowice/Warszawa, 29 stycznia 2020 r.

EEC Trends – wydarzenie poprzedzające Europejski Kongres Gospodarczy 2020 r.

Diagnoza najważniejszych trendów określających przyszłość gospodarki, jeden dzień, osiem debat, blisko tysiąc uczestników. Podczas zaplanowanej na 25 lutego br. konferencji EEC Trends, przedsiębiorcy, eksperci i decydenci wpłyną na ostateczny kształt zakresu tematycznego XII Europejskiego Kongresu Gospodarczego w Katowicach (EEC – European Economic Congress).

25 lutego br. w Warszawie będziemy rozmawiać o trendach wyznaczających przyszłość biznesu. To zapowiedź tego, co wydarzy się w maju w Katowicach. Trwające niemal cały rok merytoryczne przygotowanie Europejskiego Kongresu Gospodarczego wzbogacamy o konfrontacje opinii podczas EEC Trends. Przedsiębiorcy, eksperci, decydenci wspólnie wskażą istotne idee, zobrazują tendencje, przybliżą modele działań i technologie – mówi Wojciech Kuśpik, organizator wydarzenia, prezes Grupy PTWP. – Tytułowe trendy wskażą główne nurty tematyczne XII Europejskiego Kongresu Gospodarczego.

Sesja inaugurująca EEC Trends obejmie dyskusją zapowiadane spowolnienie gospodarcze, rosnącą rolę cyfryzacji i technologii, zjawiska mieszczące się w nurcie równoważonego rozwoju i transformacji sektora energii. Zakres debaty poszerzy wątek gospodarczych czempionów – dużych polskich firm i ich szans na konkurowanie z największymi na europejskim i światowym rynku oraz problematyka inwestycji krajowych i zagranicznych.

Kolejne tematy, które poruszone zostaną podczas EEC Trends, to m.in.: no waste i gospodarka obiegu zamkniętego, zielone technologie, zrównoważony rozwój w strategiach firm i inwestorów, świadomy konsument, chmura i biznes, technologie Cloud w gospodarce, transformacja i rozwój odnawialnych źródeł energii, offshore na Bałtyku, boom w fotowoltaice, zielone technologie w sektorze energii, kolej w Polsce 2030 i 2050, oblicza mobilności (nowe technologie, środki i modele w komunikacji, infrastruktura), warunki i impulsy ożywienia sektora inwestycji prywatnych, automatyzacja i robotyzacja produkcji oraz rynek pracy – aktualna sytuacja i prognozy.

EEC Trends będzie zestawem zróżnicowanych, dynamicznych form – dyskusji, spotkań, rozmów i prezentacji – podporządkowanym poszczególnym trendom. To także wydarzenie, które zastąpi w kalendarzu gospodarczych eventów cykl Zmieniamy Polski Przemysł, który realizowaliśmy przez ostatnie 20 lat – dodaje Wojciech Kuśpik, organizator EEC Trends, prezes Grupy PTWP.

XII Europejski Kongres Gospodarczy (EEC – European Economic Congress), największa impreza gospodarcza w Europie Centralnej, odbędzie się w dniach 18-20 maja 2020 r. w Międzynarodowym Centrum Kongresowym i w Spodku w Katowicach. Po raz piąty wydarzeniu towarzyszyć będą European Tech and Start-up Days.