Zrównoważony rozwój i nowoczesne technologie – o przyszłości budownictwa na 4 Design Days 2022

Katowice, 14 stycznia 2022 r.

Budownictwo przyszłości, nowatorskie technologie budowlane, efektywność energetyczna i energia odnawialna oraz inteligentne budynki – między innymi o tym rozmawiać będą w trakcie 4 Design Days architekci, inwestorzy, producenci i przedstawiciele władz samorządowych. Wydarzenie odbędzie się w dniach 27-30 stycznia 2022 r. w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach. Trwa rejestracja uczestników.

4 Design Days to święto architektury, designu i nieruchomości. Przez cztery dni ikony światowego i polskiego designu, producenci i dystrybutorzy – liderzy nowatorskich rozwiązań, eksperci i przedsiębiorcy budowlani będą prezentować najnowsze rozwiązania m.in. z zakresu budownictwa oraz dyskutować o tym, jak rozwijać swój biznes i budować nowocześnie, z poszanowaniem zasad zrównoważonego rozwoju, a przede wszystkim z korzyścią dla społeczeństwa. Wydarzenie odbędzie się w sprawdzonej formule dwóch dni dla biznesu (27-28 stycznia br.) i dwóch dni otwartych (29-30 stycznia br.) dla wszystkich miłośników designu.

– Czy mamy możliwości technologiczne, żeby zrewolucjonizować fundamenty współczesnego budownictwa i jakie są alternatywy? Społeczna odpowiedzialność biznesu, niższe koszty operacyjne, lepszy wizerunek czy prawdziwa troska o środowisko – co najbardziej przekonuje do budowania zielonych budynków? W czym wyraża się podejście do zagadnień ESG w budynkach? Już pod koniec stycznia spotkamy się w Katowicach na 4 Design Days, by szukać odpowiedzi między innymi na te pytania – mówi Małgorzata Burzec-Lewandowska, autorka programu 4 Design Days. – W kilkudziesięciu dyskusjach i prezentacjach wezmą udział cenieni architekci i projektanci z Polski oraz zagranicy. To jedyne takie wydarzenie w tej części Europy – dodaje Robert Posytek, autor programu 4 Design Days.

Prelegenci 4 Design Days w Katowicach będą rozmawiać o wyzwaniach, trendach i kierunkach rozwoju współczesnej architektury i projektowania. Tematy kilkudziesięciu sesji dyskusyjnych i prezentacji skupią się m.in. wokół ważnego projektu dla Polski i Europy – Nowego Europejskiego Bauhausu. O tym, jak budować bez śladu węglowego opowiedzą m.in.: Anna Olga Chmielewska, partner, Interior Designer, JAM KOLEKTYW, Stowarzyszenie Architektów Wnętrz; Pete Kercher, ambasador Design for All Europe; Ewa Kuryłowicz, generalny projektant, wiceprezes, Kuryłowicz & Associates; Rainer Mahlamäki, Architect, Co-founder, Lahdelma & Mahlamäki architects; Jonathan Woodroffe, Founding Director, Studio Woodroffe Papa.

Czas, koszty, bezpieczeństwo – gdzie high-tech może pomóc? to pytanie, które wezmą na tapet uczestnicy debaty „Technologie dla budownictwa. Gdzie są wyzwania, czego potrzebuje rynek?“. Udział w dyskusji potwierdzili m.in.: Paweł Baron, COO, Innovative Business Unit, APA Group; Damian Fituch, dyrektor zarządzający w JUNG Producent osprzętu i systemów automatyki; Paweł Kobierzewski, architekt, współzałożyciel TK Holding Truszczyński & Kobierzewski; Agnieszka Tarnawa, dyrektor rozwoju biznesu w Skanska Europa Środkowa; Tomasz Wuczyński, główny architekt, założyciel Grupy Plus Architekci.

Jednym z głównych tematów podczas 4 Design Days będzie zrównoważony rozwój w budownictwie. Długoterminowa Strategia Renowacji – cele i rola w zielonej transformacji budynków, rola inwestora, wykonawcy i architekta w dekarbonizacji budownictwa. Społeczna odpowiedzialność biznesu, niższe koszty operacyjne, lepszy wizerunek czy prawdziwa troska o środowisko: co najbardziej przekonuje do budowania zielonych budynków? O tym porozmawiają uczestnicy sesji poświęconych zagadnieniom ekologicznego budownictwa. Grono ekspertów tworzą m.in.: Adam Białobrzeski, współzałożyciel, właściciel, pracownia FAAB; Agnieszka Kalinowska-Sołtys, architekt, partner, członek zarządu APA Wojciechowski; Robert Konieczny, architekt, założyciel KWK Promes; Alicja Kuczera, dyrektor zarządzająca Polskiego Stowarzyszenia Budownictwa Ekologicznego PLGBC, przewodnicząca, Europe Regional Network (europejska części World Green Building Council); Sylwia Piechnik, Head of Office Leasing, EPP; Artur Pollak, prezes APA Group; Marta Weber-Siwirska, Katedra Architektury Krajobrazu, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, prezes Polskiego Stowarzyszenia Dachy Zielone; Stanisław Rewski, architekt, założyciel HRA Architekci; Szymon Wojciechowski, architekt, współwłaściciel, prezes APA Wojciechowski; Waldemar Niedziela, Business Developer CBS, Somfy Polska.

Podczas 4 Design Days uczestnicy dowiedzą się także, jak wybudować dom tani w eksploatacji oraz jakie nowinki technologiczne można wykorzystać przy budowie domu, by był energooszczędny i bardziej eko.

W ramach cyklu wystąpień i prezentacji omówione zostaną cyrkulacyjne budynki. Eksperci przyjrzą się najbardziej ekologicznym budynkom i podyskutują o ich projektach, realizacji oraz wykorzystanych technologiach ograniczających ślad węglowy.

Wydarzeniem towarzyszącym 4 Design Days będzie Property Forum Śląsk – cykl dyskusji poświęconych rynkowi nieruchomości w regionie. Prelegenci odpowiedzą na pytania o przyszłość regionu. Jak dziś żyje się na Śląsku? Co oferuje region swoim mieszkańcom? Debaty w ramach Property Forum odbywają się z udziałem samorządowców, urbanistów i mieszkańców regionu.

W weekend w ramach dni otwartych 4 Design Days zaplanowano wydarzenia dla miłośników dobrego designu i projektowania. Kilkudziesięciu wystawców zaprezentuje najnowsze trendy w wyposażeniu wnętrz oraz innowacyjne rozwiązania dla domu. Dyskusjom i targom towarzyszyć będzie konkurs Property Design Awards, który wyłoni obiekty i przestrzenie z najlepszą architekturą i designem w Polsce oraz ich twórców. Odbędzie się też finał konkursu Dobry Design, którego zadaniem jest wyłonienie nowych ikon polskiego designu i ich twórców.

Organizator, w trosce o zdrowie i komfort uczestników 4 Design Days, podjął decyzję o wprowadzeniu dodatkowych zasad bezpieczeństwa. W wydarzeniu mogą wziąć udział osoby, które przy wejściu na wydarzenie spełnią jeden z trzech warunków: okażą ważny Unijny Certyfikat Covid; przedstawią potwierdzenie posiadania statusu ozdrowieńca po przebyciu COVID-19 w ciągu ostatnich maksymalnie 6 miesięcy lub pokażą, w wersji elektronicznej bądź papierowej, negatywny wynik testu w kierunku COVID-19 wykonany nie więcej niż 48 godzin przed godziną rozpoczęcia wydarzenia.

Ze szczegółami dotyczącymi zasad bezpieczeństwa można zapoznać się na stronie: https://www.4dd.pl/2022/pl/zasady-bezpieczenstwa,469.html.

Rejestracja na wydarzenie odbywa się poprzez formularz dostępny na stronie: https://www.4dd.pl/2022/pl/.

5. stacjonarna edycja 4 Design Days, która odbyła się w dniach 6-9 lutego 2020 roku zgromadziła 10 tys. gości w trakcie dwóch dni biznesowych i 25 tys. odwiedzających podczas dni otwartych, 300 prelegentów, 60 sesji dyskusyjnych oraz 300 wystawców.

Organizatorem 4 Design Days jest Grupa PTWP, wydawca branżowych pism i portali, m.in.: propertynews.pl, propertydesign.pl, dobrzemieszkaj.pl oraz organizator m.in. Europejskiego Kongresu Gospodarczego w Katowicach.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.