Twoje konto

Dawna kuchnia polska do syta, czyli wiosenna odsłona Katowickiego Klubu Kolacyjnego w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach

Katowice, 16 lutego 2024 r.

Katowicki Klub Kolacyjny, unikatowy koncept pop-upowych wieczorów kulinarnych, po raz trzeci zagości w Międzynarodowym Centrum Kongresowym, oferując gościom różnorodność i bogactwo polskiej kuchni. Podczas marcowej kolacji Katarzyna Rogowska z zespołem aż 12 znanych i cenionych szefów kuchni wyczaruje nowatorskie interpretacje dawnych przepisów. Hasłem przewodnim marcowej kolacji degustacyjnej będzie „Sytość”.

Miłośnicy wyszukanej kuchni wkrótce będą mieli szansę uczestniczyć w trzeciej edycji Katowickiego Klubu Kolacyjnego, planowanej już na 16 marca br. To wyjątkowe wydarzenie, będące połączeniem nowoczesnej atmosfery, talentów kulinarnych mistrzów oraz sztuki gotowania, zapewnia niezapomniane doznania dla podniebienia. Tym razem uczestnicy będą delektować się kolacją inspirowaną dawnymi przepisami kuchni polskiej, której esencją będą pełnia smaków i zaspokojenie zmysłów.

– Fakt, że już po raz trzeci spotkamy się w Międzynarodowym Centrum Kongresowym podczas Katowickiego Klubu Kolacyjnego, świadczy o dużym powodzeniu tego przedsięwzięcia. Cieszymy się, że trafiliśmy nim w gusta i podniebienia naszych gości, stwarzając okazję do smakowania kuchni polskiej w wydaniu prawdziwych wirtuozek i wirtuozów gotowania. Wiosenna odsłona wydarzenia pod hasłem przewodnim „Sytość” jak zwykle obiecuje wiele i z pewnością dostarczy nam niezapomnianych wrażeń – mówi Marcin Stolarz, prezes PTWP Event Center.

Syty znaczy krzepiący

Koncepcja kolacji wydawanych w ramach Katowickiego Klubu Kolacyjnego opiera się na zaspokajaniu zmysłów. Dla ust przygotowano menu degustacyjne z nową interpretacją kuchni polskiej oraz z selekcją dopasowanych do każdego z dan alkoholi. Oczy nacieszą elegancko podane potrawy, a uszy przysłuchiwać się będą kulinarnym opowieściom. Mottem trzeciego wieczoru jest hasło „Sytość”, będące ukłonem w stronę tradycyjnej kuchni staropolskiej. 

Na talerzach pojawią się m.in. wołowina suszona w soli, bigosek dawny z jesiotra, kiszka z karpia czy miodownik. 

Za menu trzeciej kolacji odpowiada Katarzyna Rogowska – plastyk z wykształcenia i szef kuchni z zawodu, która umiejętnie łączy obydwie te pasje na talerzu. Rogowska interesuje się kuchnią XVII wieku oraz kuchnią przedwojenną.

 – Katowicki Klub Kolacyjny to dla mnie świetna okazja do działań lokalnych i budowania głębszych relacji w środowisku śląskich szefów kuchni oraz kucharzy. Wszystkich nas łączy miłość do jedzenia, które zbliża do siebie ludzi – mówi Katarzyna Rogowska. – Każdy z szefów, który weźmie udział w kolacji, reprezentuje swój własny autorski styl. Tym razem bierzemy na warsztat kuchnię przednówka – wyobrażamy sobie, że w spiżarniach powoli robi się pusto, a nadworni kuchmistrze, prócz topniejących zasobów, muszą jeszcze wziąć pod uwagę czas Wielkiego Postu. Na domiar wszystkiego trzeba przecież zaspokoić wysokie oczekiwania gości. To bardzo ciekawe zadanie i trzeba wykazać się nie lada kreatywnością. Efektów spróbujemy już 16 marca – zapowiada.

 Wspólnie z Katarzyną Rogowską kolację przygotują: Mateusz Bieniek, Robert Biniasz, Przemek Błaszczyk, Szymon Bracik, Dominik Duraj, Marek Furczyk, Łukasz Szymon Gamoń, Dawid Klimaniec, Marcin Knapczyk, Szymon Lorenc, Grzegorz Miśta oraz Witold Wróbel.

Gotowanie in progress 

Interesującym aspektem kolacji będzie możliwość przyglądania się procesowi powstawania dań, nad którymi kucharze pracować będą w obecności uczestników. Ponadto Katarzyna Rogowska snuć będzie opowieść na temat inspiracji mających wpływ na smak oraz prezentację potraw. Taka forma wydarzenia stanie się przyczynkiem do inspirujących rozmów i wymiany doświadczeń w kuluarach.

 Czego spróbują goście? 

Część I: MENU ORDEWRY 

Wytrawne:
seler | anchovis | majonez rybny
gotowany jogurt | chrust z marchewki | syrop z pieprzu
wołowina suszona w soli | mus jałowcowy
tabuleh z ziołami | krokiet z cielęciny
tatar ze śledzia | suszone kompote morelowe

Słodkie:
ser dojrzewający | suszona śliwka | migdały
ciastko maślane | krem waniliowy | pomarańcze
daktyle | krem pistacjowy | popping z maku
czekoladowy ganache | gruszka | krokant
pralina orzechowa z wiskey 

Część II: MENU DEGUSTACYJNE 

PIECZYWO
chleb słodki, chleb słony i pleciony | Masło z rosołem | Olej z rzepaku
AMOUSE BOUCHE
podpłomyk | migdałowy sapor | cielecy język | jałowiec
ZUPA
kwaśny buljon z kiszonego owsa | smażone ulipki z kremem twarogowym
DANIE PIERWSZE
bigosek dawny z jesiotra | jagły | gąszcz z drzewnych owoców | bylina słonecznika
DANIE DRUGIE
kiszka z karpia | animella w miodzie | polskie zimowe szparagi | gorczyca
PRE-DESER
kwas z chleba | konfekty z róży | limonia
DESER
miodownik | pasternak tretowany | jarzębina 

Katowicki Klub Kolacyjny

16 marca (sobota) 2024 r.

godz. 18.00

Międzynarodowe Centrum Kongresowe w Katowicach

 

O wydarzeniu:

Katowicki Klub Kolacyjny to autorski projekt pop-upowych wieczorów kulinarnych (Vesper Silesia) w przestrzeniach Międzynarodowego Centrum Kongresowego. Wydarzenie stanowi scenariusz rozpisany na wyjątkowe spotkania i emocje pobudzane przez zmysły, łącząc nietuzinkowe przestrzenie, talenty wirtuozów kulinarnych i sztukę. Zespół wybitnych szefów kuchni na co dzień gotujących w najlepszych restauracjach spotyka się na jeden wieczór, by przygotować kolację dla gości Katowickiego Klubu Kolacyjnego. Wiosną 2023, podczas inauguracji klubu, pierwszą kolację poprowadził chef Dawid Klimaniec, drugą, jesienną edycję Grzegorz Miśta, a do stołów każdorazowo usiadła ponad setka gości i smakoszy. Wśród gości znaleźli się m.in. dziennikarze branżowi oraz Jacek Szklarek, założyciel polskiego Slow Foodu.

Bilety dostępne pod adresem:

https://www.mckkatowice.pl/pl/wydarzenia/katowicki-klub-kolacyjny-kolacja-degustacyjna-sytosc,2894.html

Informacje dodatkowe

Galeria zdjęć