Twoje konto

Nowatorskie rozwiązania w polskim rolnictwie – znamy laureatów konkursów Innowacyjny Farmer, Innowacyjne Produkt Rolniczy i Innowacyjny Produkt Ogrodniczy

Katowice, 16 listopada 2023 r.

Nowoczesne technologie i nowatorskie rozwiązania z dziedziny agrotechniki zostały docenione podczas konferencji Narodowe Wyzwania w Rolnictwie. W trzech konkursach – Innowacyjny Farmer, Innowacyjny Produkt Rolniczy oraz Innowacyjny Produkt Ogrodniczy – przyznano 29 wyróżnień w 14. różnych kategoriach, nagradzając tym samym innowacyjne podejście do rolnictwa i ogrodnictwa.

11. edycja konferencji Narodowe Wyzwania w Rolnictwie odbyła się 14 listopada br. w Airport Hotel Okęcie w Warszawie. Coroczne wydarzenie, które skupia przedstawicieli różnych środowisk związanych z rolnictwem, takich jak: administracja, polityka, rolnicy, producenci maszyn i przedstawiciele organizacji pozarządowych, jest platformą do wymiany poglądów i dzielenia się wiedzą niezbędną do rozwoju jednego z kluczowych sektorów w polskiej gospodarce. W trakcie 10. sesji tematycznych, grono profesjonalistów przedstawiło perspektywy i rekomendacje dla rolnictwa oraz praktyczne metody ich implementacji.

Integralną częścią konferencji była wieczorna gala, podczas której wręczone zostały nagrody w trzech konkursach – Innowacyjny Farmer 2023, Innowacyjny Produkt Rolniczy 2023 oraz Innowacyjny Produkt Ogrodniczy 2023. Ich organizatorem, podobnie jak konferencji NWwR, jest Grupa PTWP, wydawca miesięcznika „Farmer”, portalu farmer.pl oraz sadyogrody.pl. Tradycyjnie przyznane zostały również wyróżnienia internautów.

Zwycięzcy konkursów zaprezentowali nowoczesne rozwiązania w dziedzinie agrotechniki, praktyki sprzyjające zasadom rolnictwa zrównoważonego, wykorzystywanie nietypowych składników paszowych, implementację innowacyjnych technologii do pozyskiwania energii w gospodarstwie oraz technologiczne rozwiązania zmniejszające koszty produkcji.

– Kreatywne i dobre rozwiązania warto nagradzać, dlatego cieszę się, że również w tym roku, po raz kolejny, było z czego wybierać. Zwycięzcy zaprezentowali innowacyjne rozwiązania, które przyczyniają się do obniżenia kosztów produkcji. Warto dodać, że tradycyjnie przyznane zostały również wyróżnienia internautów – powiedział Radosław Iwański, redaktor naczelny miesięcznika „Farmer”.

Decyzją jury wyróżnienie w konkursie Innowacyjny Produkt Rolniczy 2023 w kategorii Ciągniki rolnicze otrzymał Fendt 728 Vario firmy AGCO.

W kategorii Inne maszyny rolnicze nagrodzonym produktem został NuCrop firmy Nufarm Polska.

W kategorii Narzędzia i technologie rolnictwa cyfrowego jury postanowiło nagrodzić eosT10, czyli nową generację terminali firmy HORSCH Polska.

W kolejnej kategorii – Programy i narzędzia wspomagające prowadzenie gospodarstwa rolnego lub hodowlę zwierząt – jury postanowiło nagrodzić czujnik ziarna HarvestLab: Grain Sensing firmy John Deere Polska.

Produktem nagrodzonym w kategorii Środki ochrony roślin okazał się LaDiva firmy Corteva Agriscience. Jest to preparat umożliwiający niezawodne zwalczanie roślin niepożądanych w przypadku kłopotów z aplikacją produktów posiewnych.

W kategorii Produkty nawozowe Jury doceniło magnezowo-siarkowy nawóz mineralny wzbogacony potasem i mikroelementami PoliSulMag firmy GoudenKorrel.

W kolejnej kategorii – Biopreparaty – nagrodę otrzymał nawozowy produkt mikrobiologiczny do zaprawiania pszenicy Activ by Aphea BIO firmy Syngenta Polska.

Nasiennictwo to kolejna kategoria nagród konkursu „Innowacyjny Produkt Rolniczy”. Zwycięskim produktem w tej kategorii została mieszanka fitosanitarna firmy WRONKOWSKI Anna Wronkowska.

Przedostatnia kategoria konkursu to Pasze i dodatki paszowe. Wyróżnienie trafiło do firmy Over Group za preparat zapobiegający stresowi cieplnemu u krów o nazwie Over OptiTherm.

Ostatnim zwycięzcą wybranym przez jury konkursu, w kategorii Budynki inwentarskie i wyposażenie, został Autonomiczny wóz paszowy Kuhn Aura firmy KUHN-MASZYNY ROLNICZE.

Następnie uczestnicy gali poznali tych, którzy wśród zwycięzców znaleźli się dzięki wyborowi dokonanemu przez rolników, czyli czytelników portalu farmer.pl. Przyznali oni swoje wyróżnienia trzem produktom.

Pierwszym wyróżnionym produktem okazał się mikrobiologiczny, wspomagający odżywianie roślin uprawnych Bakto ProFOS firmy PUH Chemirol.

Jako druga nagrodzona została Pszenica Ozima Alegoria firmy DANKO Hodowla Roślin.

Ostatnim nagrodzonym produktem, wybranym w drodze głosowania czytelników, okazała się Zgrabiarka taśmowa MRG 2-900 firmy SaMasz.

Po raz kolejny zostały również przyznane nagrody w konkursie „Innowacyjny Produkt Ogrodniczy 2023”, Pierwszą z nich otrzymały System i aplikacja mobilna Trapview zapewniające przegląd docelowej populacji szkodników i ich przyszłego skalowania od jednego miejsca do całych regionów, firmy UPL Polska.

Kolejną nagrodę Jury otrzymał LeafLab/DropSight firmy Metos Polska, oferujący kompletne rozwiązanie do ilościowej analizy poziomów depozycji znaczników UV na powierzchniach liści.

Ostatnim nagrodzonym produktem okazał się Kombajn do zbioru borówki JAGODA 300 firmy JAGODA JPS.

Decyzją internautów tytuł „Innowacyjny Produkt Ogrodniczy 2023” otrzymało jabłko SnapDragon firmy Perfect Fruits/Jankowski i syn.

Kolejną nagrodę internautów w tym konkursie otrzymał mikrobiologiczny stymulator wzrostu roślin, zwiększający dostępność składników pokarmowych z powietrza i gleby Nitro Pro firmy Agrii Polska.

Ostatnie wyróżnienie przyznane przez internautów trafiło do firmy Agro-Trade za produkt o nazwie IGEBA UNIPRO 40- T.

Po raz drugi przyznane zostały także wyróżnienia w konkursie Innowacyjny Farmer, który ma na celu popularyzację innowacyjnych technologii oraz praktyk rolniczych, pozwalających na zwiększenie efektywności produkcji rolnej, jej optymalizację, poprawę dobrostanu zwierząt lub zmniejszenie negatywnego oddziaływania produkcji rolnej na klimat i środowisko. W kategorii Technologie I miejsce zajął Łukasz Czech, w którego gospodarstwie powstają i są testowane nowe technologie. Gospodarz realizuje wiele różnych projektów badawczych, z którymi powiązanych jest kilkadziesiąt gospodarstw z różnych części Polski, a także ośrodki naukowe, w tym SGGW.

II miejsce przypadło Tomaszowi Kielochowi wraz z rodziną wprowadzającemu nowoczesne technologie podążające za opłacalnością produkcji. Gospodarze czerpią z najnowszych osiągnięć techniki, integrując szereg innowacyjnych technologii, które działają w systemie rolnictwa precyzyjnego w pełnym zakresie.

Wyróżnienie otrzymał Ryszard Tomaszewski produkujący ekologiczny prąd w biogazowni. Do jego produkcji wykorzystuje gnojowicę z hodowli 310 sztuk krów mlecznych. Uzyskuje przy okazji doskonały nawóz. Poferment jest również korzystniejszy dla środowiska, ogranicza wydzielanie amoniaku czy siarkowodorów.

W kategorii Produkcja Roślinna pierwsza nagroda trafiła do Agnieszki i Tomasza Życińskich, którzy udowodnili, że na dużym areale można połączyć produkcję wydajną i zrównoważoną i nie bać się nowinek. Właśnie dzięki takim rolnikom na naszych stołach nie brakuje rodzimej żywności wysokiej jakości. Gospodarzy wyróżnia uprawa konserwująca.

Druga z nagród trafiła do Karola i Romualda Wiśniewskich, którzy wyróżnili się precyzją i automatyzacją w dużym gospodarstwie. Zdjęcia satelitarne to badanie zasobności gleby i mapowanie plonu. Stosują zmienne nawożenie i zmienne dawki wysiewu. Jakość plonów badają we własnym laboratorium.

Wyróżnienie w produkcji roślinnej otrzymał Przemysław Kapka, którego praca jest przykładem tego, że obok standardowej produkcji można rozwijać swoje pasje, które stały się dodatkowym źródłem dochodu. Pomysłem na rozwój gospodarstwa i biznesu okazała się pszczoła – murarka ogrodowa.

W tym roku kapituła konkursu wyłoniła ex equo dwa pierwsze miejsca w kategorii Produkcja Zwierzęca. W tej kategorii członkowie jury zwracali uwagę na: nowatorskie rozwiązania techniczne stosowane w chowie zwierząt, wykorzystanie niestandardowych komponentów paszowych i innowacyjnych systemów żywienia, niestandardowe, podwyższone podejście do dobrostanu zwierząt i ochrony środowiska, wykorzystanie mało popularnych genetyk czy gatunków zwierząt, przetwórstwo mięsa i mleka na poziomie gospodarstwa, skracanie łańcucha dostaw, ograniczenie zużycia antybiotyków, chów bez użycia komponentów transgenicznych, chów ekologiczny, dążenie do zmniejszenia śladu węglowego z prowadzonej działalności.

I miejsce zdobył Bogusław Prałat, przedsiębiorca prowadzący hodowlę zarodową trzody na światowym poziomie, który w sercu Wielkopolski stworzył jedną z najnowocześniejszych ferm trzody nie tylko w Polsce, ale też w Europie. Dzięki wysokim standardom bioasekuracji ograniczył stosowanie antybiotyków niemal do zera.

Również I miejsce, tym razem w podkategorii produkcji bydła, otrzymał Cezary Banach zarządzający 800. krowami dojnymi. Projektując pracę, postawił przede wszystkim na ergonomię i maksymalne ograniczenie nakładów pracy ludzkiej niezbędnych do obsługi zwierząt. Codzienne obowiązki mogą wykonywać dwie osoby dzięki wprowadzonym innowacjom.

Wyróżnienie otrzymali Dorota i Piotr Kosowscy, którzy ideę „od pola do stołu” wprowadzili w życie. Przeciwstawili się współczesnym trendom i zamiast dążyć do stałego zwiększania skali produkcji trzody, postawili na skrócenie łańcucha dostaw i samodzielne przetwórstwo wyprodukowanego żywca. To strzał w dziesiątkę.

Drugie wyróżnienie w tej kategorii trafiło do Jacka Kalaka, który sięgnął po przemyślane rozwiązania w zoptymalizowanym procesie produkcji mleka. Dają one komfort zwierzętom i gwarantują opłacalność produkcji. Hodowca monitoruje masę ciała zwierząt i ich kondycję kamerą w skali BCS. Ma pełną wiedzę o przebiegu laktacji.

Narodowe Wyzwania w Rolnictwie to organizowana po raz 11. konferencja, na której program złożyło się 10 inspirujących sesji. Wśród podejmowanych tematów znalazły się agrotechnika, technika rolnicza, produkcja mleka i trzody chlewnej oraz rolnictwo regeneratywne.

Organizatorem wydarzenia jest Grupa PTWP, wydawca portalu farmer.pl i miesięcznika „Farmer” oraz inicjator takich wydarzeń jak Europejski Kongres Gospodarczy i Forum Rynku Spożywczego i Handlu.